Ga goed voorbereid op fietsvakantie

Op vakantie gaan naar het buitenland is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend meer als voor het begin van de corona-crisis. Reisjes naar het buitenland worden momenteel sterk afgeraden door de overheid, waardoor we zijn aangewezen op al het moois wat ons eigen land te bieden heeft.

Het is namelijk nog wel toegestaan om binnenlands te reizen. Gelukkig leven we in een land als Nederland waar meer te ontdekken is dan je misschien denkt. Zo kun je bijvoorbeeld op fietsvakantie gaan. Op de fiets kun je meer afstand afleggen dan wanneer je gaat wandelen, maar krijg je wel meer van de omgeving mee dan wanneer je in de auto zit.

Een fietsvakantie is dus perfect voor het verkennen van ons kikkerlandje. Voordat je op fietsvakantie vertrekt is het wel verstandig om je goed voor te bereiden. In dit artikel geven we je graag een paar tips, zodat jouw fietsvakantie een groot succes wordt!

Breng je fiets bij de fietsenmaker langs

Het is aan te raden om voor vertrek je fiets even grondig na te laten kijken door een professionele fietsenmaker. De meeste mensen gaan niet vaak naar de fietsenmaker, waardoor het mogelijk is dat bepaalde onderdelen van de fiets niet meer goed vastgedraaid zitten.

Een fietsenmaker kan jouw fiets even goed nakijken, en alle eventueel los zittende schroefjes weer goed vastdraaien. Eventuele andere defecten worden dan ook meteen gevonden en opgelost, zodat je zonder zorgen kunt beginnen aan je fietsvakantie. Je wilt immers niet halverwege de tocht stil komen te staan langs de weg met een kapotte fiets waar je niet verder mee kunt.

Plan de fietsroute van tevoren

Als je op fietsvakantie gaat, dan is het handig om van tevoren alvast de fietsroute uit te stippelen. Om op de bonnefooi te gaan fietsen kan natuurlijk leuk en avontuurlijk zijn, maar het is dan lastig om aan het eind van de dag een slaapplek te vinden.

Als je niet precies weet waar je heen fietst, dan kun je van tevoren geen hotelovernachting boeken en loop je het risico dat alle hotels in de buurt vol zitten en geen plekje meer voor je hebben. Als je voor vertrek goed bedenkt van waar tot waar je per dag gaat fietsen, dan kun je ruim van tevoren een hotel overnachting boeken en weet je zeker dat ‘s avonds een bedje hebt om in te slapen.

Gebruik je smartphone als navigatie

Als je door een onbekend gedeelte van Nederland gaat fietsen, dan is het lastig om enkel op basis van borden op de weg te bepalen waar je heen moet. Voorheen gebruikten veel fietsvakantie-gangers een kaarthouder waar ze een papieren kaart in konden stoppen om te navigeren.

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om hier je smartphone voor te gebruiken. Je smartphone vertelt je precies waar je links en rechts moet afslaan, en vertelt je zelfs hoe lang de fietstocht naar de eindbestemming nog ongeveer zal duren. Dat scheelt een hoop gedoe.

Hierdoor hoef je minder op de kaart te focussen, en kun je meer van het mooie uitzicht genieten. Je kunt een handige telefoonhouder voor op de fiets aanschaffen om goed zicht op het beeldscherm te behouden tijdens het fietsen.

Het is wel aan te raden om eens te kijken voor telefoonhoesjes voor je smartphone als je je toestel als navigatie-systeem wilt gebruiken. Mocht je per ongeluk met je fiets vallen, en de smartphone valt uit de houder, dan wil je natuurlijk niet dat het toestel beschadigd raakt. Met een telefoonhoesje kun je dit gemakkelijk voorkomen.

Neem voldoende eten en drinken mee

Als je een fietstocht gaat maken, dan is het mogelijk dat je onderweg geen gelegenheden tegenkomt waar je eten of drinken aan kunt schaffen. Mocht je onderweg toch honger krijgen, dan zit je met de gebakken peren (of, nou ja, zonder).

Het is dus altijd aan te raden om wat eten en wat te drinken mee te nemen tijdens de fietstocht. Mocht je dan geen restaurantje of supermarkt tegenkomen onderweg, dan heb je in ieder geval iets bij je om de honger me te stillen.

Gerelateerde berichten

Waarom een elektrische step op vakantie een must have is

8 tips voor een autovakantie naar het Italiaanse Ligurië

Zo leg je herinneringen van je vakantie vast

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer