Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Gap Year steeds populairder onder jongeren

1.090

Veel jongeren die nu klaar zijn met de middelbare school nemen een Gap Year, oftewel een tussenjaar, voordat zij verder gaan met een vervolgopleiding. Een (half)jaartje backpacken in Azië of Australië is heel populair, net zoals een reis in combinatie met Vrijwilligerswerk in Afrika. Wat ze ook doen, het lijkt een verstandige keuze om na het afsluiten van een belangrijke periode, even weg te gaan van het leven van alledag en eens goed na te denken over de studiekeuze.

Australië, een paradijs voor backpackers

Backpacken in Australië is enorm populair onder jongeren. En onder hun ouders uiteraard, want je voelt je toch wat zekerder als jouw onervaren kroost naar een westers land als Australië gaat dan naar bijvoorbeeld Noord-Mexico of de binnenlanden van Peru. Omdatzo’n reis natuurlijk een hoop geld kost natuurlijk een hoop geld kost werken. Jongeren kunnen  een Working Holiday Visa aanvragen. Hiermee is meestal werk te vinden op het platteland, onder andere op de vele mango- en bananenplantages. Maar ook in de backpacker-sector zelf is vaak werk te krijgen: in hostels  en bij reisbureau’s bijvoorbeeld.

Wildparken en vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligerswerk in Afrika mag zich in een toenemende populariteit onder jongeren verheugen. Er zijn bijvoorbeeld veel projecten in wildparken. In Afrika vindt je de mooiste natuurparken ter wereld, waar onder andere de befaamde Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant) leven. ER is echter veel spanning met de lokale bevolking, die doorgaans heel erg arm is en jarenlang heeft geleefd van het lucratieve stropen vcan olifanten, neushoorns en andere bedreigde diersoorten. Het is belangrijk om ze voorlichting te geven over het belang van natuurbehoud. Er zijn nog veel meer belangrijke projecten waar vrijwilligers worden gevraagd. Met name in de arme zwarte townships vormen armoede, gebrekkig onderwijs en HIV/Aids een groot probleem. Er zijn diverse projecten in en rond deze townships die de hulp van vrijwilligers goed kunnen gebruiken.