Gezond op reis: 7 tips

door Reis om de Wereld
47 views

Als je gezond en fit bent, kun je optimaal van het reizen genieten. Of je nu een stedentripje in de buurt maakt of op wereldreis bent. Dit zijn zeven gezonde tips voor onderweg:

1. Vermijd alcohol en ongezonde maaltijden

Ga je een lange reis maken en reis je met het vliegtuig, dan kan het verleidelijk zijn om tijdens je vlucht alcohol te drinken en te genieten van de snacks en maaltijden die worden aangeboden.

Probeer zoveel mogelijk gezond te blijven eten en drinken, want dat is de beste garantie om gezond te blijven op reis. Vermijd alcohol en ongezonde snacks en eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt. Drink daarnaast veel water voor een gezonde spijsvertering en om afvalstoffen af te voeren.

2. Spanning in het vliegtuig? Probeer deze ademtechniek

Als je vliegen spannend vindt, dan kan het enorm helpen om een ademtechniek toe te passen voor ontspanning. Bijvoorbeeld door in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond.

Je kunt ook proberen om in een aantal tellen in te ademen en in een aantal tellen uit te ademen. Bijvoorbeeld 4 tellen in een 6 tellen uit. Je kunt deze tijd ook verlengen, zodat je rustiger gaat ademen en je lichaam zich beter kan ontspannen.

3. Blijf tijdens je vakantie voldoende drinken

Op reis kun je gemakkelijk vergeten om voldoende water te drinken. Terwijl water belangrijk is om je vochtbalans op peil te houden en afvalstoffen af te voeren. Dit is allemaal van belang voor een goede gezondheid.

Houd dus steeds een flesje water bij de hand en begin de dag met een groot glas water. Maak er ook een goede gewoonte van om bij ieder kopje koffie een glas water te drinken. Doe hetzelfde bij alcohol, al kun je drank tijdens je vakantie het beste vermijden voor een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Voeg aan een glas water een snufje zout toe, zodat het vocht goed in de cellen van je lichaam wordt opgenomen.

4. Ga iedere dag bewegen

Wellicht heb je een sportieve vakantie geboekt of maak je tijdens een stedentrip lange wandelingen door de stad. Heb je een all inclusive arrangement in een hotel, dan is het verleidelijk om in de buurt te blijven en je iedere maaltijd vol te stoppen met allerlei lekkers.

Probeer ook in dat laatste geval iedere dag te bewegen. Met een halfuur wandelen of fietsen per dag krijgt je lichaam al de nodige beweging voor een goede gezondheid. Daardoor voel je je eveneens beter en ben je minder geneigd tot overeten.

5. Ondersteun je gezondheid met de juiste middelen

Om gezond te blijven op reis, kun je een multivitamine voor weerstand en energie nemen. Let op dat dit supplement natuurlijke vitamines en mineralen in actieve vorm bevat. Synthetische vitamines belasten je gezondheid namelijk.

6. Zorg voor voldoende slaap

Als je een verre reis maakt, heeft dat een effect op je slaapwaakritme. Krijg je hierdoor te weinig slaap, dan kan dat een effect hebben op je weerstand. Probeer daarom voldoende slaap te krijgen en je nachtrust echt tot een prioriteit te maken.
Tijdens je reis kun je je zoveel mogelijk proberen aan te passen aan de tijdzones door te gaan slapen als het bedtijd is in het land waar je naartoe gaat. Je kunt zelfs een paar dagen voor vertrek je slaaptijden langzaam proberen aan te passen aan de andere tijdzone.

Kijk wat voor jou het beste werkt, zodat je je tijdens je vakantie goed uitgerust voelt en je weerstand op peil blijft.

7. Let op wat je eet en drinkt

Je weet vast dat je in sommige landen geen voeding en dranken op straat moet kopen. Ook maaltijden in hotels kunnen een aanslag zijn op je gezondheid. Luister hierbij goed naar je lichaam.

Als je je enige tijd na het eten moe en sloom voelt, laat die etenswaren dan liggen en kies voor voedingsmiddelen die je energie geven. Zo blijf je ook tijdens je reis werken aan een goede gezondheid.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer