Goed voorbereid op de leukste autovakanties

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 38 views

Een reis van honderden (duizenden!) kilometers naar het zonnige zuiden met de auto kan in eerste instantie klinken als een vermoeiende, oncomfortabele start van je welverdiende vakantie.

Maar… het kan ook heel leuk zijn. Vooral als je goed voorbereid op reis gaat; laat bijvoorbeeld je auto checken en zorg voor vermaak voor de kinderen – als je die hebt. Met deze tips haal je het beste uit de autoreis en kom je niet snel voor vervelende verrassingen te staan.

Van Baskenland tot Zweden

De eerste vraag is natuurlijk: waar gaat de reis naartoe? Populaire bestemmingen als de meren in Noord-Italië en het zonnige Frankrijk zijn prima met de auto te bereiken. Boek een overnachting ergens halverwege en na twee dagen rijden bereik je uitgerust je bestemming.

Op deze manier is het ook goed te doen om naar iets zuidelijker gelegen regio’s als Toscane, Baskenland en Catalonië te gaan. Ben je niet zo’n fan van de zon of wil je gewoon eens iets anders? Een autovakantie naar Scandinavië is ook een aanrader.

Ga bijvoorbeeld naar Zweden en neem onderweg de veerboot van Duitsland naar Denemarken, ook heel leuk voor de kinderen! Reis je zonder kinderen en wil je graag wat avontuur? Dan is een rondreis door Oost-Europa misschien iets voor jou. Gooi een tentje achterin en geniet van de vrijheid!

Autocheck

Wat je bestemming ook is, zorg er altijd voor dat de auto goed voorbereid is op de lange reis. Je wilt er vast alles aan doen om te voorkomen dat je straks met pech langs de weg staat! Laat daarom je auto controleren bij de garage of doe zelf een grondige check.

Bekijk of je banden op de juiste spanning zijn en kijk goed na of er geen sprake is van (hevige) slijtage. Vul als het nodig is de olie, koel- en ruitensproeiervloeistof bij. Controleer daarnaast welke verplichte attributen je bij je moet hebben in de landen waar je doorheen reist, zoals een alcoholtester, reflecterend veiligheidshesje of veiligheidsdriehoek. Vergeet ook een eventueel tolvignet niet!.

Zelfs als je zo goed mogelijk voorbereid op reis gaat, kan er onverhoopt iets gebeuren. Ga daarom altijd goed verzekerd op reis. Een autoverzekering hoort daar zeker bij. Bij de meeste autoverzekeraars is er de mogelijkheid om een aanvullende buitenlandmodule af te sluiten.

Hiermee verzeker je ook zaken die buiten de normale autoverzekering vallen, zoals pechhulp, een extra overnachting of vervangend vervoer bij autopech.

Maak het gezellig!

Een hele dag in de auto kan lang duren, zeker voor kleine kinderen. Zorg er daarom voor dat zij zich goed kunnen vermaken tijdens de reis. Pak thuis een tas in met de nodige spelletjes, boekjes en kleurspullen.

Oudere kinderen kunnen zich uren vermaken met een tablet. Natuurlijk moet er ook gegeten en gedronken worden tijdens de reis. Maak thuis broodjes klaar, neem koekjes mee en een hartige snack voor in de namiddag en zorg ervoor dat je deze in een tas voorin hebt staan.

Een lunch aan een picknicktafel langs de Duitse autobahn kan natuurlijk ook een gezellige onderbreking zijn! Neem een bal mee (eventueel voor de kinderen), strek de benen even en ga allemaal naar de wc.

Het houden van regelmatige korte stops is niet alleen belangrijk voor de chauffeur, maar voor iedereen in de auto. Na een stop kunnen jullie er allemaal weer tegenaan en voordat je het weet zit je heerlijk op je vakantiebestemming.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer