Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Goed voorbereid op vakantie: zo pak je het aan

71

Op vakantie gaan is heerlijk, maar bij vakanties komt vaak ook de nodige stress kijken. Heb je alles ingepakt, is het verblijf goed geregeld en haal je de vlucht wel?

Ergens is die spanning natuurlijk wel gezond en hoort het een beetje bij een vakantie. Als je toch veel last hebt van die spanning, is het misschien fijn om je van tevoren extra goed voor te bereiden om jezelf gerust te stellen.

Begin op tijd

De voorbereiding van je vakantie begint vaak maanden van tevoren. Ook al lijkt het dan allemaal nog ver weg, je vakantie komt sneller dichterbij dan je denkt. Plan dus niet alleen nog maar het verblijf in een gezellige vakantiewoning.

Heb je een oppas of pension nodig voor je huisdier(en)? Wanneer je hier op tijd aan denkt, wordt het makkelijker om een goede plek te vinden waar jouw huisdier kan verblijven. Ook vaccinaties zijn belangrijk om tijdig te regelen. Sommige vaccinaties moet je namelijk al maanden voorafgaand aan de vakantie krijgen.

Denk aan je reisdocumenten

Het lijkt altijd vanzelfsprekend dat jouw ID-kaart of paspoort gewoon geldig is. Maar wat nou als dat niet zo is? Je wil er natuurlijk niet tijdens jouw vakantie achter komen dat je reisdocument plots verlopen is, dan zou je namelijk een flink probleem hebben.

Kijk dus of jouw reisdocumenten de hele vakantie geldig zijn en vernieuw ze tijdig als het nodig is. Heb je een visum nodig voor je reis? Vraag deze op tijd aan, aangezien dit soms best lang kan duren. Op die manier hoef je hier later niet meer aan te denken.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Het maken van een checklist verlicht enorm veel stress tijdens de voorbereidingen van een vakantie. Ook hier geldt: begin op tijd met het maken van de checklist, zodat je veel tijd hebt om het lijstje aan te vullen.

Denk aan kleding en toiletspullen, maar ook aan andere dingen. Ga voor jezelf na wat je nodig hebt. Wanneer je in een vakantiewoning verblijft, heb je niet veel dingen nodig. Ga je echter kamperen, moet je ook denken aan een koelkastje, luchtbedden, enzovoort.

Pas op je huis

Natuurlijk laat je je woning enkele weken achter. In principe geen probleem, maar het is wel fijn als erop gepast wordt. Vraag een familielid of buurvrouw om af en toe de post naar binnen te halen, de planten water te geven en te zorgen dat de huisdieren genoeg aandacht en eten krijgen.

Een tip: vraag of de oppas elke avond de gordijnen dicht wil doen en het licht aan wil zetten, en in de ochtend de gordijnen weer wil openen en het licht uit wil doen. Zo wordt het niet duidelijk voor mensen dat het huis leeg staat. Door dit te doen blijft jouw woning een stukje veiliger en kun jij met een gerust hart op reis.