Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Handige vakantie tips om te besparen op je belkosten

64

Afgelopen jaar heeft iedereen staan juichen toen de Roam Like at Home regels van Europese Commissie van kracht gingen. Bellen en internetten op vakantie kost nu niets extra’s meer en gaat lekker van je Nederlandse bundel af.

De telefoon vergelijker Telefoon.nl geeft je enkele aandachtspunten en handige vakantie tips om te besparen op je belkosten. Daarnaast gaan veel mensen op vakantie buiten de EU. Daar moet je nog altijd opletten op een torenhoge telefoonrekening.

Vanaf 15 juni 2017 bel, sms en internet je vanaf je mobiel zonder extra kosten in de EU landen. Je belt vanuit je bundel of betaalt hetzelfde tarief als in Nederland. In je vakantiehuisje kun je het mobiele abonnement gebruiken zoals je dat normaal ook doet. Al zijn er natuurlijk wel enkele haken en ogen.

Grote bundels worden afgeknepen

Verschillende providers bieden tegenwoordig mega databundels aan. Als gebruiker raak je daar al snel aan gewend en luister je overal muziek of kijk je Netflix. In het buitenland ligt er vaak een addertje onder het gras. Want providers mogen op basis van abonnementsprijs de hoeveelheid data in het buitenland beperken. Daar heb je geen last van als je een data bundel van 1 GB of 3 GB hebt. Het wordt een ander verhaal bij de hogere databundels. Bekende voorbeelden waarbij wel iets gebeurt zijn de Unlimited abonnementen van Tele2 en T-Mobile. Met die abonnementen mag je in de EU respectievelijk 8 GB en 10 GB data verbruiken per maand. Duurdere providers zoals Vodafone en KPN doen dat vaak niet.

Twijfel je of je in het buitenland al je data mag verbruiken dan kun je dat nalezen in de Fair Use Policy van jouw provider. Let op want Noorwegen, Monaco, IJsland, Turkije en Zwitserland zijn geen EU landen en niet iedere provider rekent deze landen bij de Roam Like at Home afspraken.

Geen 4G in het buitenland

Terwijl we in de EU niet meer betalen dan in Nederland, zal je merken dat je niet altijd 4G bereik hebt. Het snelle 4G netwerk heeft in Nederland een dekking van ruim 90% en dat kun je niet van ieder land zeggen. Daarnaast zijn er verschillende providers die geen 4G contracten hebben met buitenlandse providers. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat je het met 3G snelheid moet doen op vakantie. Meer dan voldoende voor het surfen op internet, maar nauwelijks genoeg voor Netflix. Bereid je daarom voor en download alvast wat series en films als je een echte Netflixer bent.

Roaming kosten en bellen buiten de EU blijft duur

Terwijl de EU landen afspraken hebben gemaakt over roaming blijft het in de wereld vrij spel voor providers. Daardoor kun je een behoorlijk hoge rekening krijgen als je buiten de EU belt. Check daarom altijd de tarieven van het land waar je heen gaat bij je provider. Wanneer je bereikbaar wilt blijven is het raadzaam om een speciale buitenland bundel te kopen. Die zijn goedkoper en overzichtelijk.

Ga voor WiFi maar let op!

De meest genoemde vakantie tip om te besparen op belkosten is verbinden met WiFi. Een slimme tip, maar je moet daarbij wel opletten. Maak nooit zomaar verbinding met een WiFi netwerk zonder passwoord. Internetcriminelen kunnen namelijk heel eenvoudig een openbaar WiFi netwerk opzetten. Op die manier krijgen ze in een handomdraai behoorlijk wat informatie van jou. Check daarom altijd bij het café of hotel waar je wilt inloggen of zij de WiFi hosten.

Ben je op reis met iemand die een grote databundel heeft? Dan kun je natuurlijk ook af en toe meeliften op de databundel van je partner. Je kunt een smartphone namelijk eenvoudig omtoveren tot wifi hotspot.