Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Hoe bereid je het beste op een verre reis voor?

88

Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker en betaalbaarder om een verre reis te maken. Je ziet dan ook dat steeds meer Nederlanders naar verre en exotische bestemmingen gaan zoals Taiwan, Panama en Brazilië.

Er komt echter wel wat bij kijken wanneer je zo’n reis rond de wereld wilt maken. Vooral als je een rondreis wilt maken en alles zelf wilt regelen, moet je aan veel denken. Daarom hebben wij alvast een paar dingen opgesomd waar je op moet letten, zodat jij goed voorbereid bent op een verre reis.

1. Regel je visum en inentingen op tijd

Voordat je op vakantie kan gaan naar een verre bestemming moet je controleren of je een visum nodig hebt of inentingen moet krijgen voor het vakantieland. Als het land buiten de Europese Unie ligt en geen speciaal verdrag heeft met de EU, dan heb je een visum nodig. Afhankelijk van het land kan de aanvraag net wat anders verlopen. Het grote merendeel van de visum landen werkt via de ouderwetse manier. Je maakt een afspraak bij het consulaat in Nederland en gaat daar naar toe met het juiste papierwerk.

Na ongeveer een week of twee kan je het visum persoonlijk ophalen bij hetzelfde consulaat. Naast een visum heb je voor vooral tropische landen inentingen nodig. Hepatitis A en B zijn bijvoorbeeld erg actief in dit soort landen, waardoor een inenting verplicht is. Zorg er voor dat je deze op tijd krijgt. Want niet alleen kan je te maken hebben met een activatie periode, ook is het vaak topdrukte bij zorginstellingen vlak voor de zomer.

2. Zorg er voor dat jouw reis goed uitgestippeld is

Het is belangrijk om te weten dat veel verre landen iets wat anders ingesteld zijn dan Nederland. Daarom kan je je het beste goed voorbereiden als het om een reisplanning gaat.

Vooral als je meerdere dingen wilt zien, moet je een hele rondreis van tevoren plannen qua slaapplekken en transport. Wanneer je de moedertaal van het land niet beheerst is het plannen van dit soort rondreizen een hele klus. Daarom raden wij je aan om een rondreis te boeken bij een gerenommeerd reisbureau. Zij hebben reisleiders en contactpunten in het land zelf, die de omgeving door en door kennen.

Een goed voorbeeld hiervan is FOX Verre Reizen. Voor bijna ieder vakantieland hebben zij een goed gebalanceerde vakantie opgesteld. Naast dat dit soort vakanties jouw veel werk uit handen nemen zit er ook nog een ander voordeel aan: Doordat de vakanties via een groot bedrijf worden geregeld kan er gedrukt worden in de prijs, waardoor je voordeliger uit kan zijn.

3. Maak een paklijst zodat je niks vergeet

Stel je gaat op vakantie naar Thailand. Je vliegt de halve wereld over en checkt in bij je hotel. Je wilt je telefoon opladen nu hij redelijk leeg is van zo’n lange reis. Terwijl je door je koffer zoekt naar je lader realiseer je je iets: je hebt geen reisstekker meegenomen.

Dit klinkt misschien wat kafkaëske, maar het zal je verbazen hoe vaak dit specifieke probleem voor komt. Wij kunnen dan ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je een goede paklijst opstelt voordat je op vakantie gaat.

Visualiseer voor jezelf wat je gaat doen op vakantie en wat je hier allemaal voor nodig gaat hebben. Want alhoewel je een strandhanddoek nog wel kan kopen op vakantie, heb je vaak minder geluk met het vinden van een specifieke lader, medicijnen en Nederlandse boeken.