Huurauto op vakantie? Hier moet je op letten

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 45 views

Een huurauto op vakantie is de ideale oplossing wanneer je veel van een land wilt zien zonder dat je daarbij afhankelijk bent van een organisatie waar je bijvoorbeeld een excursie boekt.

De vrijheid die je krijgt met een huurauto is onbetaalbaar te noemen waardoor het zeker aan te raden is om een auto te huren wanneer je ergens een roadtrip wilt maken of diverse highlights van een land wilt bezoeken.

Natuurlijk zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten wanneer je voor een huurauto kiest. Hoe zit het bijvoorbeeld met autopech met een huurauto en wat betekent een auto huren via een bemiddelaar?

Huur op bestemming of vanuit Nederland

Er zijn verschillende plekken waar je een auto kunt huren; het ligt puur aan je bestemming. Huur je bijvoorbeeld een auto vanuit Nederland?

Dan maak je gebruik van de mogelijkheden van een Nederlands verhuurbedrijf, iets wat sommige reizigers fijn vinden. Ga je echter naar een verre bestemming? Dan is het aan te raden om op bestemming te huren omdat je dan niet helemaal vanuit Nederland naar je reisbestemming hoeft te rijden. Huur je in het buitenland maar wil je wel zeker weten waar je huurt?

In andere landen zie je wat betreft autoverhuur vaak door de bomen het bos niet meer. In dat geval kun je thuis al van tevoren een autoverhuur kiezen zodat je precies weet waar je aan toe bent. Ook kun je vooraf betalen en heb je op die manier al wat meer zicht op je uitgaven voor de vakantie.

Autopech met een huurauto

Wanneer je een auto huurt mag jij er als huurder van uitgaan dat de auto technisch gezien in goede staat verkeert. Veilig onderweg zijn met de auto staat natuurlijk voorop. Het is dus altijd aan te raden om voordat je de auto meeneemt een check te doen, met of zonder de verhuurder. Maak bijvoorbeeld altijd foto’s zodat je bewijs hebt hoe een huurauto eruit ziet.

Alle verhuurders hebben een contract opgesteld waarin precies staat waarvoor je wel of niet verzekerd bent. Daarnaast kun je nog extra verzekeringen afsluiten wanneer je dat wilt. Krijg je onderweg pech en moet je bijvoorbeeld een autoruit vervangen, dan maak je gebruik van de verzekering die je hebt afgesloten.

Dit moet je vaak ter plekke zelf betalen, maar je krijgt het altijd via de verzekering terug. Bekijk altijd of je extra verzekeringen nodig hebt voor onder andere autoruitschade en bandenschade om zo niet voor onverwachte kosten te komen staan.

Auto huren via een bemiddelaar

Er zijn verschillende autobedrijven waar je je auto kunt huren. Je kunt er echter ook voor kiezen om een auto te huren via een bemiddelaar. Een bemiddelaar is iemand of een bedrijf die tussen jou en het verhuurbedrijf in zit.

Het grote voordeel is dat je via een bemiddelaar vaak voor een lagere prijs een huurauto kunt scoren. Je herkent een bemiddelaar vaak aan de benaming ‘broker’. Toch is het wel verstandig om niet meteen de eerste de beste broker te kiezen, bekijk altijd wat de prijzen voor hetzelfde pakket zijn wanneer je direct bij de autoverhuurder huurt.

Hoewel de meeste brokers goedkoper zijn, zul je net zien dat je er eentje te pakken hebt die voor de uitzondering duurder is en dat moet je natuurlijk niet hebben. Een klein nadeel is dat je wanneer je via een broker huurt met eventuele klachten niet daar terecht kunt, maar alsnog naar de verhuurder moet.

Extra kosten bij het huren van een auto

Heb je een huurauto op het oog? Houd er dan rekening mee dat er vaak nog extra kosten bij komen kijken. Wanneer je een langere roadtrip maakt is het fijn dat je iemand hebt als tweede chauffeur die jou kan overnemen wanneer dat nodig is.

Je moet altijd betalen voor een extra bestuurder, anders is hij of zij namelijk niet verzekerd voor eventuele ongelukken op de weg. Je bent al gauw vijf à tien euro extra kwijt per dag voor een tweede bestuurder. Ben je van plan een navigatiesysteem te gebruiken? Ook hiervoor moet je per dag betalen. Je kunt altijd je eigen navigatiesysteem meenemen wanneer deze in het buitenland kan worden gebruikt.
Maak je een lange roadtrip en ben je van plan om de huurauto op een andere locatie in te leveren dan waar je de auto hebt opgehaald? Ook dan moet je weten dat je extra geld moet betalen hiervoor. Je mag de auto niet in een ander land afleveren én de auto mag niet vervoerd worden over water.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer