IJsland: een oase van groen

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 123 views

Een dagboek van negentig pagina’s over een avontuurlijke reis door IJsland werd teruggebracht tot een werkelijk prachtig reisverhaal van Rob Hoddenbach. Hij mijdt de gebaande paden, bezoekt de hoofdstad Reykjavik, beklimt rotsen, kliffen en ijsmassa’s en analyseert de gebruiken van de eilandbewoners. ‘Ik durf te stellen dat IJslanders een vreemd volk zijn’, schrijft Rob.

Rob Hoddenbach

“Diep uitgesleten kloven liggen onder me, wanneer ik met een flinke tas op mijn rug naar boven struin. De kolkende rivier raast via vele watervallen naar de zee. Deze is goed zichtbaar als je achterom kijkt. Lopend door deze overmacht aan schoonheid, met de gletsjers in het vooruitzicht gaat mijn gedachte terug naar het begin van de reis.”

Dit is de eerste pagina uit mijn negentig bladzijden tellende dagboek. Een verslag van mijn maanddurende reis door het duurste en ruigste land van Europa. Een reis waarbij alles in het teken zou staan van de weerselementen, met zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk doen, sportieve prestaties en een bijzonder volk. Vanwege de vele gebeurtenissen beperk ik me hier tot de interessantste en meest speciale details.

Met slechts een retourticket in mijn hand sta ik in de frisse cleane hoofdstad Reykjavik, de mensen hier zijn mooi en lachen het leven toe. De helft van het jaar in een winterdepressie, de andere helft in een uitbundige Carpe Diem stemming. Ik heb een persoonlijke planning, maar de vrijheid om deze te veranderen. Dit is anders dan de duizenden toeristen die via toeroperators zich scheel betalen aan de standaard attracties van IJsland. In een bussen gepropt rijden ze in no-time langs Geisir en Gullfoss. (4000 gulden voor twee weken is normaal) Niet dat de reisorganisaties rijk worden, IJsland is gewoon duur. Mijn doel was om dat anders te doen: rustige plekjes in IJsland opzoeken, buiten het bereik van de geijkte toerist.

Tussen Thorsmork en Landmannalaugar. [Foto: Rob Hoddenbach]

Tussen Thorsmork en Landmannalaugar. [Foto: Rob Hoddenbach]

Immense gletsjers Landmannalaugar

We kregen gelijk de kriebels en zijn de natuur in gevlucht voor een vier daagse tocht van Skogar (zuiden) naar Landmannalaugar in het ruige binnenland. Bij de indrukwekkende Skogafoss (waterval) zijn we in anderhalve dag tussen twee immense gletsjers door naar Thorsmork gelopen. Een oase van groen en prachtige berghellingen met telkens op de achtergrond de flitsende ijskappen helder afstekend tegen de licht bewolkte lucht.

De tocht naar de gletsjers verliep zoals aan het begin beschreven. Maar eindelijk op het ijs zelf was het afzien en kou om door het dikke pak sneeuw te komen. Het was dan ook een geschenk om af te dalen over de scherpe kammen, soms kruipend door de diepte aan beide kanten, de groene valei van Thorsmork in. De volgende dag verder de wildernis in, door de extreme sneeuwval die winter, hadden veel mensen hun tocht af gelast. Wij waren vroeg in het seizoen, dus alleen.

Veel sneeuw rond Landmannalaugar. [Foto: Rob Hoddenbach]

Veel sneeuw rond Landmannalaugar. [Foto: Rob Hoddenbach]

Serene schoonheid

Turend over de lage vlaktes van het binnenland lopen we elke dag tot heel laat in de avond door dit surrealistische en desolate landschap. De paadjes, uitgesleten door de wandelaars, zijn het enige bewijs van leven in dit door god verlate landschap. De serene schoonheid duurt voort en komt in Landmannalaugar tot een climax, de lavaformaties en vreemd gekleurde bergen laten een onuitwisbare indruk op me achter.

Vele watervallen zonder naam. [Foto: Rob Hoddenbach]

Vele watervallen zonder naam. [Foto: Rob Hoddenbach]

Terwijl ik moe en hongerig een lift terug regel nemen de dagtoeristen een duik in het warme bronwater. Vier dagen beperkt voedsel en calorievretende loopafstanden hebben hun littekens veroorzaakt in de vorm van sterke vermagering. Iedereen kent het cliché over het land van ijs en vuur. IJsland wordt gekenmerkt door ruige subarctische natuur, relatief weinig toerisme (zeker buiten de gebaande wegen) en geothermische activiteit. Dit laatste in de vorm van geisers, vulkanen, lavavelden en zwavelbronnen. F

 

rappant om te zien en tenminste spectaculair. Er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar de aarde zo actief is als hier. IJsland is een divers land, met schitterende natuur en vooral een levende geologie. Vooral de natuur is en Europa ongekend, met zijn ruige en grillige vormen, dit manifesteert zich in lava “beeldenparken”, schitterende groene heuvelgebieden, ruige ondoordringbare gebergtes en rustige desolate valleien.

En laten we niet de Sandur uitvlakken, dit zijn de immens grote arctische woestijnen. Leuk om met de 4×4 door heen te rijden, maar wandelen kan je beter doen in andere veel mooiere gebieden. Elke windstreek van IJsland is heel anders dan de andere en overal geldt: zie je toeristen loop een paar kilometer door en je bent alleen op de wereld.

Geen massatoerisme

Ook veel fietsers wagen het in IJsland, maar de IJslandse automobilist en het verraderlijke weer maakt dit soms een hachelijke activiteit. Ben je lui en rijk dan heeft IJsland ook veel te bieden, overal zijn 4-wheel drive tracks aan gelegd. Maar neem een dikke portemonnee mee als je een auto gaat huren. Hiken blijft voor mij het mooist door de interactie met de natuur en de voor massatoerisme verborgen gebieden. De duur van je bezoek, maakt niks uit voor een leuke reis, want met twee weken kun je al aardig wat zien. Toch is elke IJslandganger jaloers op onze maand.

Pseudocraters in Myvatn

Pseudocraters in Myvatn. [Foto: Rob Hoddenbach]

Bjork

Cultuur heeft IJsland ook te bieden, hoewel vaak oppervlakkig, en het blijft hangen bij de Vikings. De verschillende inheemse kunstenaars zijn wel zeer interessant. Reykjavik blijft een groot dorpen de rest van IJsland bestaat uit gehuchten. Toch moet er een opmerking worden geplaatst over gave stijl van de IJslandse kunstenaars, vaak symbolisch en zeer expressief. (Denk bijvoorbeeld aan Bjork) Verwacht geen stedelijke gebieden of grootse architectuur en musea, hoewel de fantastische kerken een uitzondering zijn. Deze zijn even vreemd vormgegeven als de natuur. Vooral in de Oost- en Westfjorden is zowat totaal geen menselijk leven en kun je dan ook maar beter in de natuur blijven.

Het eiland Heimey in de mist [Foto: Rob Hoddenbach]

Het eiland Heimey in de mist [Foto: Rob Hoddenbach]

Ik durf te stellen dat IJslanders een vreemd volk zijn. Hierbij spreek ik uit mijn eigen ondervindingen. Tijdens het liften en in de algemene omgang zijn het ietwat gereserveerde, maar toch gastvrije en behulpzame mensen. Zo hoef je nooit bang te zijn dat ze je bedriegen of bestelen. Er zij drie aspecten die niet samen gaan met IJslanders: alcohol, autorijden en weekend. In het weekend gaan de meeste IJslanders kamperen in de nationale parken, maar het maakt niet uit waar ze zijn, ze zijn altijd dronken en luidruchtig.

 

Alcohol was tot 1988 verboden in IJsland en is nu voor mensen boven de 20 verkrijgbaar in sovjetwinkels met absurde prijzen(1 liter Bacardi Rum = FL120,-). De staat heeft een monopolie op alcohol.

IJslanders gieten zich letterlijk elk weekend vol en de jeugd idem dito, met eigen gebrouwen mengsels. Wat je daarin tegen weinig ziet zijn lesauto’s, vandaar dat je het rijgedrag met dat van een Egyptenaar kan vergelijken: hard en ongecontroleerd. Uit verveling rijden veel mensen de hele avond rondjes door de stad. IJslanders werken veel en hard, vooral tijdens de zomermaanden. Door Amerikaanse invloeden zijn ze kapitalistisch ingesteld en werken zich dan ook een slag in de rondte voor hun huis of mooie 4×4 jeep.

Noordelijke IJszee

Het uitzicht over de noordelijke IJszee is magnifiek en een prettige afwisseling na de urendurende tocht door een ware zandstorm in de verlaten arctische woestijn van Noord Oost IJsland. Hier begint weer een zelf geïmproviseerde tocht, nu van drie dagen naar het hemelse meer Myvatn.

In de regen, die meer op een damp lijkt, lopen we het groen uit om door de ruige stenige canyon Jokullsarlon, gekenmerkt door zijn steile kliffen, onbewoonbare omgeving en machtige watervallen. De krachtigste waterval van Europa Dettifoss is dan ook ons eindpunt na een vermoeiende 35 km lopen door dit onherbergzame gebied. De nevel van de waterval doorweekt ons al een kilometer van te voren.

Zand in alle gaten van mijn lichaam besluit me er toe om niet verder te lopen, maar te liften. De storm is ‘s nachts aangewakkerd tot absurde snelheden en het is niet verstandig om de geplande kompasoversteek door de woestenij te maken naar Myvatn. Na een aantal dagen het gebied, met zijn vulkanen, heetwaterbronnen en prachtige natuur te hebben bekeken, rusten we uit in de leuke stad Akureyri. Tweede stad in IJsland.

Vestmannaeyjar. Of terwijl de Westmaneilanden is echt de mooiste plek op IJsland, mits je goed weer hebt. Na 3 uur varen tekenen zich in de mist de vage contouren van het eiland Heimey zich af, walvissen worden gespot in de verte, terwijl ik naar het lawaai van de duizenden puffins boven me luister. In de mist lopen we het hele eiland rond en hopen op beter weer, wat we niet weten is dat de laag mist slechts 100 meter dik is en daarboven de zon schijnt. We brengen de dag door met de perfecte foto van een puffin schieten, hangend over de hoge kliffen.

Hoge toppen

We bedwingen een van de ontstellend steile rotswanden naast onze tent en zien tot onze verrassing dat daarboven op 200 meter de zon schijnt. Diep in de nevel aan de andere kant van het klif hoor ik de zee bonken, terwijl de zon achter gletsjers op het vasteland verdwijnt. De verschillende “hoge” toppen op het eiland steken idyllisch boven de wolken uit en in de verte is het jongste eiland ter wereld te zien.

Surtsey is ruim 30 jaar geleden ontstaan bij een maritieme vulkaanuitbarsting en hemel voor de geoloog. Terwijl we op de top van het eiland zitten, met aan beide kanten niets anders dan duizelingwekkende diepte, zien we de zon eindelijk een keer ondergaan. De intens rode kleur maakt plaats voor de ijzige koude en we haasten ons naar beneden.


Wetenswaardigheden over Ijsland:

Reykjavik

De hoofdstad met 180.000 inwoners, is meer een groot dorp. Wie een Europese wereldstad verwacht komt bedrogen uit. Toch is Reykjavik een prettige stad om een dag in te vertoeven. Ruim op gezet met veel groen, een mooi park en prettige musea en winkels. Het mooiste voor mij aan Reykjavik was de bergen die haar omringen en je stimuleren om actie te ondernemen.

Liften

IJsland heeft een goed openbaar vervoers systeem, maar een tikkeltje duur dus werd het liften. De criminaliteit is zo laag en de IJslanders zo eerlijk dat je werkelijk al je vooroordelen over boord kan gooien qua liften. In een maand tijd hebben we het hele land rond gelift. Als je meegenomen wordt is dat vaak door alleen reizende mensen uit Reykjavik, vandaar dat we wel eens bedrogen uitkwamen in de oost-fjorden en in het binnenland. Dit heeft geresulteerd in listen voor het binnenland en een dag langs de ringweg lopen in de oost-fjorden. Rond Reykjavik en bezienswaardigheden is het een eitje om mee genomen te worden. Het is schitterend om liftend door een land te trekken, niet alleen voor de financiën, maar vooral voor de leuke contacten met de inheemse mensen.

Weer

Het belangrijkste element van je reis door IJsland is het weer. Het zo veranderlijk dat toen wij twee weken prachtig weer hadden in het noorden van IJsland, andere reizigers depressief hun reis eindigden vanwege de regen in het zuiden. Dit is bijna een regel: In het noorden goed weer, dan is het in het zuiden niets, en andersom. Het weer is zo veranderlijk dat je nooit weet hoe je de dag afsluit. De temperaturen zijn vaak ideaal voor activiteiten, maar kunnen ‘s nachts in het binnenland onder nul verdwijnen. De chillfactor is daar in tegen vaak zeer laag door de snoeiharde wind.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer