Kampeervakantie blijft onverminderd populair onder Nederlanders

door Reis om de Wereld
88 views
Italië Como Meer

Het aantal Nederlandse gezinnen dat ook deze zomer voor een kampeervakantie kiest, blijft onverminderd groot. Waar de één de voorkeur geeft aan een reis om de wereld met een backpack, neemt een ander de tent mee voor een campingvakantie in eigen land, Frankrijk, Spanje of bijvoorbeeld Italië.

Heb je de tijd aan jezelf? Overweeg in dat geval een rondtocht door Europa, waarbij je steeds meer op een nieuwe camping overnacht. Er valt ontzettend veel te zien in Europa! Het aantal campings in Europa is groot. Verschillende websites bieden je de mogelijkheid de diverse opties af te wegen. Naast het meenemen van je eigen tent kun je bijvoorbeeld ook voor het huren van een stacaravan kiezen.

Tip: wacht niet te lang met het boeken van je plek op een camping in Italië, Frankrijk of bijvoorbeeld Oostenrijk. De campings zitten steeds sneller vol! Vaak kun je de kampeerplekken, stacaravans en chalets al in de eerste week van het nieuwe jaar boeken voor de zomermaanden.

Steeds meer campings kiezen voor chalets en huisjes

Een opvallende trend van de afgelopen jaren: het verstenen van Europese campings. De branchevereniging Hiswa-Recron waarschuwt voor een afname van het aantal beschikbare kampeerplekken. Steeds vaker worden deze kampeerplekken ingewisseld voor een chalet of bijvoorbeeld stacaravan. Dat heeft te maken met het rendement dat behaald wordt op de verschillende accommodaties. Een kampeerplek levert over het algemeen veel minder op dan een stacaravan of chalet.

Kamperen bij de uitbraak van de pandemie populairder geworden

Een ontwikkeling die niet past bij de groeiende populariteit van het kamperen. Ten tijde van de pandemie kozen steeds meer huishoudens voor een kampeervakantie. Men herontdekte de romantiek hiervan! Mede ook doordat een vakantie buiten Nederland door de reisbeperkingen enige tijd niet mogelijk was. Niet iedereen nam overigens zelf een tent mee. Het huren van een ingerichte tent, het zogenaamde glamping, groeide minstens zo hard in populariteit.

Toeristen op Nederlandse campings

Niet alleen Nederlandse huishoudens kiezen vaker voor een vakantie op de camping. Het zijn juist voornamelijk toeristen uit onder meer Duitsland en België die de campings in ons land weten te vinden. Ter illustratie: in 2013 werd er nog zo’n 1,8 miljoen keer overnacht op een Nederlandse camping door buitenlandse toeristen, in 2023 lag dat aantal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek al op 2,6 miljoen keer. Het populairst is hierbij de Noordzeekust, die door veel Duitse toeristen bezocht wordt in de zomermaanden.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer