Kamperen is hip: zo vind je een passende camping tijdens je wereldreis

door Reis om de Wereld
96 views
kamperen in de natuur

De wereld rondreizen is iets dat veel mensen graag eens zouden willen afstrepen van hun bucketlist. Wat hierbij opvalt, is dat er in de laatste jaren veel meer opties zijn voor plekken om te slapen tijdens zo’n trip. Sinds de pandemie is kamperen bijvoorbeeld veel populairder geworden, blijkt uit divers onderzoek.

Wat ooit een niche-activiteit was, is nu uitgegroeid tot een keuze voor avontuurlijke reizigers. In dit artikel duiken we wat dieper in de populariteit van kamperen tijdens het reizen rondom de wereld. Ook vertellen we je meer hoe je een perfecte camping vindt die bij jouw reis en wensen past, zoals een camping aan zee of een camping in het bos.

Waarom is kamperen ineens zo populair geworden?

Je hoeft Instagram maar te openen of je ziet wel weer iemand ergens met een eigen busje roadtrippen en kamperen. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom kamperen zo populair geworden is. Het is vooral de drang naar meer rust en ontspanning in een drukke en snelle wereld die ervoor heeft gezorgd dat we massaal de natuur in gaan. Daarbij heeft de coronacrisis een duit in het zakje gedaan: door de lockdowns en de reisbeperkingen is er een periode geweest waarin we vrij weinig konden doen op het gebied van reizen. Een wereldreis zat er toentertijd al helemaal niet.

Wat wel kon, was kamperen met eigen sanitair. Om toch iets te kunnen doen, begonnen veel mensen met kamperen. Dat waren zelfs mensen van wie je misschien nooit had verwacht dat ze in een busje of tent zouden slapen. Tel daarbij op dat kamperen tegenwoordig helemaal niet meer zo back to basic hoeft te zijn als het ooit was en je hebt genoeg redenen om ook eens te gaan kamperen. Tegenwoordig heb je namelijk zelfs de mogelijkheid om op een boxspringbed in een grote tipitent te kamperen! En psst… overal op de wereld vind je dit soort plekjes om je tent uit te gooien of om een glampingaccommodatie te huren.

Dit is waarom kamperen op jouw wereldreis een aanrader is

Dat betekent dat de keuze reuze is wanneer je op wereldreis gaat of wanneer je door meerdere landen trekt tijdens een welverdiende trip. Naast het slapen in hotels of vakantiehuizen heb je nu veel meer keuze op het gebied van kamperen. Ook wanneer je niet van kamperen houdt, maar wel in de natuur wil verblijven is kamperen tegenwoordig een interessante keuze. Hieronder lees je nog meer over waarom kamperen op jouw wereldreis een aanrader is:

  • Je hebt ontzettend veel vrijheid en flexibiliteit wanneer je gaat kamperen; helemaal wanneer je dit buiten het hoogseizoen doet. Wanneer je je eigen kampeergear bij je hebt, is er vaak wel een plekje voor je vrij. Voor tentkampeerders is dit vooral het geval, maar ook camperaars en kampeerders met grote auto’s of caravans profiteren van flexibiliteit en vrijheid. Je kunt waar en wanneer je maar wil je route of bestemming aanpassen als je niks vooruit geboekt hebt.
  • Daarnaast ervaar je een bijzondere connectie met de natuur van het land waar je bent wanneer je kiest voor kamperen. Er zijn stadscampings en camperplekken in en rondom steden, maar voor de echte kampeerervaring ga je natuurlijk de natuur in. Jezelf omgeven met groen is heel gezond en geeft rust en ontspanning.
  • Kamperen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je sneller andere reizigers en mensen leert kennen. Dat komt omdat kamperen vaak toegankelijk is en je een kampeerplek deelt met andere gelijkgestemden. Mocht je het leuk vinden om tijdens je wereldreis mensen te leren kennen, dan is kamperen enorm geschikt voor jou.
  • Natuurlijk is kamperen vaak ook een budgetvriendelijke optie voor wereldreizigers. Een kampeerplekje huren is vaak goedkoper dan het huren van een dure hotelkamer of Airbnb. In sommige landen, zoals Noorwegen, kun je zelfs wildkamperen; dat is helemaal voordelig. Uiteraard zijn er ook genoeg campings in Noorwegen te vinden als je liever gaat voor een plek met faciliteiten.

Zo vind je de ideale camping voor jouw wensen

Er zijn dus allerlei soorten campings en kampeerplekken waar je terecht kunt met je kampeermiddel. Voor wat voor soort verblijf je wil gaan, hangt af van je eigen wensen en de plek waar je bent. Doe vooraf een beetje onderzoek om te kijken wat voor soort campings er zijn en onderzoek wat voor jou belangrijk is. Wil je het liefst gaan voor een back to basic plek ergens in de natuur of kies je liever voor een grotere camping met luxe faciliteiten?

Een camping aan zee is heerlijk voor mensen die van het strand houden, terwijl een camping in de bergen weer beter past bij mensen die uren willen wandelen. Kijk daarnaast naar je budget en wat voor soort campings er binnen dat budget passen. Wat je ook moet weten, is dat je met name in drukke periodes vooraf het een en ander moet reserveren om zo zeker te zijn van een plekje. Tot slot kun je nog kijken naar recensies van andere reizigers om zo te weten of een camping iets voor jou is of niet.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer