Keuzewijzer: het uitzoeken van een geschikte slaapzak

Nu de zomer voor de deur staat, neemt ook de reiskoorts weer toe. Voor veel mensen komt de vakantie in zicht. Men haalt de reisgidsen uit de kast, plant routes in verre oorden en kijkt welke reisspullen er nog in huis zijn.

Wanneer blijkt dat er nog iets gekocht moet worden, gaan de meeste vakantiegangers niet over één nacht ijs. De aankoop van een slaapzak of tent moet natuurlijk weloverwogen gebeuren. Maar hoe kies je bijvoorbeeld een geschikt model slaapzak? Reisomdewereld.nl helpt je graag op weg, zodat je een doordachte keuze kunt maken uit het enorme aanbod slaapzakken dat er inmiddels is.

Verschillende modellen slaapzak

Globaal zijn er twee soorten slaapzakken te onderscheiden: het dekenmodel slaapzak en de mummie-slaapzak. De dekenslaapzak is rechthoekig en kun je openritsen. Een voordeel van een dekenslaapzak is het feit dat je deze slaapzak eenmaal opengeritst ook gewoon als deken kunt gebruiken. De mummie-slaapzak volgt qua ontwerp de vorm van het lichaam. Zo blijven er weinig open ruimtes over langs je lichaam en blijft je lichaamswarmte optimaal behouden.

Mummie-slaapzak of dekenslaapzak?

Welk model slaapzak je het beste kunt kiezen, is vooral afhankelijk van je reisbestemming, het soort vakantie dat je houdt en het seizoen waarin je reist. Ga je bijvoorbeeld naar een kouder gebied en af en toe ook in de buitenlucht slapen? Dan is een isolerende mummie-slaapzak de beste keus. Ga je naar een plek waar het ook ’s nachts warm en klam blijft? Dan ben je beter af met een dekenslaapzak die je open kunt ritsen.

Een donzen slaapzak of een kunststof slaapzak?

Naast het model is het materiaal van de vulling een van de dingen waar je op moet letten bij het kopen van een slaapzak. Er zijn slaapzakken met donsvulling en slaapzakken met een kunststof vulling. Een donzen slaapzak isoleert veruit het beste. Een donzen slaapzak is dus een goede keuze wanneer je naar koude gebieden trekt. Een kunststof slaapzak daarentegen, kan beter tegen vocht dan een donzen slaapzak. Reis je dus naar niet al te koude gebieden en verwacht je je slaapzak nogal eens neer te leggen op een vochtige ondergrond? Dan kun je beter een synthetische slaapzak kopen.

Een slaapzak kopen op basis van het seizoen

Iets anders dat je zeker moet meewegen bij het uitzoeken van de juiste slaapzak, is het seizoen waarin je gaat reizen. Op slaapzakken staat doorgaans een ‘comforttemperatuur’ vermeld. De comforttemperatuur geeft aan wat de ideale buitentemperatuur is waarbij je in de bewuste slaapzak een ideale nachtrust zult hebben. Op basis van deze temperatuur kun je beslissen of de slaapzak die je op het oog hebt wel geschikt is voor het seizoen waarin je wilt reizen. Een zomerslaapzak heeft meestal een comforttemperatuur van rond de 15°C. Een winterslaapzak heeft doorgaans een comforttemperatuur van onder de -10°C. Ga je in het voorjaar of najaar weg? Kies dan een slaapzak met een comforttemperatuur van tussen de -5°C en 10°C.

Gerelateerde berichten

Verrijk je leven met een boot

Verover het water in stijl met een speedboot van Sanden Watersport

Oeganda; rondreizen in de Parel van Afrika

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer