Laptop en iPad mee op reis?

door Reis om de Wereld
906 views

De meeste mensen nemen tegenwoordig veel elektronica mee op reis. Een laptop, iPad, E-reader, GoPro, spiegelreflexcamera en zelfs twee smartphones. Overbodige luxe, of echt een must? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je zelf kunt beslissen wat je wel en niet meeneemt.

Reisduur

Of je bepaalde gadgets beter wel of niet mee kunt nemen op reis, hangt van verschillende factoren af. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de reisduur van je trip. Wanneer je voor langere tijd weggaat, heb je waarschijnlijk meer aan je laptop dan wanneer je op vakantie gaat. Maar juist dan is het vervelend om continue die 2 extra kilo mee te sjouwen.

Een iPad is dan een betere optie. Deze is van veel dezelfde gemakken voorzien, terwijl het niet veel weegt of ruimte in beslag neemt. Zo kun je alsnog films kijken onderweg, eenvoudig een back-up maken van je belangrijkste documenten en heb je geen internetcafé nodig om met het thuisfront in contact te komen. Het nadeel is dat typen op een iPad niet echt handig is. Voor bloggers en copywriters is een minilaptop daarom waarschijnlijk ideaal.

Vervoersmiddel

Een tweede factor die van belang kan zijn is het vervoersmiddel waarmee je gaat reizen. Met een auto heb je meer bewegingsvrijheid én meer ruimte voor spullen. Dan hoef je ineens niet meer na te denken over het wel of niet meenemen van je laptop.

Reizen met een vliegtuig daarentegen, zorgt voor meer beperkingen. Je mag slechts een bepaald aantal kilo’s meenemen en het formaat van je tassen is voor je bepaald. Daarnaast ben je verplicht je laptop bij iedere douane uit de tas te halen en mogen ze tegenwoordig zelfs kijken wat er allemaal op staat. Best irritant, helemaal als je vaker vliegt. In dit geval is een iPad of zelfs alleen maar een telefoon de slimste keuze.

Welke landen ga je bezoeken

De landen die je gaat bezoeken wegen ook mee. Is het veilig om waardevolle spullen mee te nemen? Hoe groot is de kans dat je bestolen wordt? Je moet niet vergeten dat het veel stress met zich meebrengt om je laptop, smartphone en GoPro te bewaken. Je hebt tenslotte ook je portemonnee, paspoort en creditcard al. Daarnaast is de kans groot dat je zelf iets kwijt raakt of kapot maakt. Natuurlijk moet je een verzekering afsluiten wanneer je op reis gaat, maar hoe minder je meeneemt, hoe minder er kan gebeuren.

Uiteindelijk gaat het erom dat je alle voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Een handige tip is om jezelf hierbij af te vragen waarom je iets mee wilt nemen. Als professioneel fotograaf heb je natuurlijk niks aan alleen je telefoon om foto’s te maken.

Dan zul je voor je spiegelreflex kiezen, in combinatie met je laptop om foto’s te bewerken. Ben je van plan om je laptop mee op reis te nemen omdat je graag films wil kijken? Overweeg dan om voor een iPad of iPhone 6 Plus te kiezen. Scheelt je een hoop gewicht, ruimte, stress en andere ongemakken. Wat helemaal charme heeft is om al je elektronica thuis te laten. Maar of dat iemand ooit nog lukt…

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer