Lichtstad Parijs met Kerst extra sfeervol

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 115 views

Auteur Karlijn Meulman schreef een reisimpressie over de lichtstad in kersttijd. ‘Ook al houd je niet van Kerst, in Parijs word je toch meegezogen in de sfeer. Bij grote toeristische trekkers als het Centre Pompidou, Les Halles, de Grande Arche in La Defense, de Bastille zijn speciale kerstmarkten ingericht. In de houten stalletjes staat vooral eten centraal.’

Karlijn Meulman

Hij steekt zijn hand nog uit om de lachende Algerijn in zijn kraag te pakken, maar het lukt niet meer. Aan de overkant van de straat staat een groep van zo’n dertig straatverkopers met ingehouden lach naar de drie gefrustreerde politieagenten te kijken. De agenten stellen zich verdekt op achter een stalletje, wachtend tot de groep weer verder gaat met hun verkoop onder de Eiffeltoren.

Het mag dan bijna Kerst zijn, Parijs is tot aan de tanden toe bewapend. Twee militaire politieagenten met zware geweren in hun handen, speurend tussen de wachtende mensen op het metrostation. Agenten met geweren onder de Eiffeltoren. De politie die haar uiterste best doet de vele illegale straatverkopers te pakken.

Het zijn beelden die de kerstsfeer in Parijs zo nu en dan ernstig verstoren. Parijs is na 11 september erg op haar hoede en dat is duidelijk te merken. Toch is de stad rond de Kerst magisch, ook mét gewapende politie.

De Lichtstad is nog drie keer zo verlicht als normaal. De Champs-Elysees is een aaneenschakeling van lampjes. Het verkeer raast de lange avenue af, een lange rij van rode achterlichtjes veroorzakend. Aan de ene kant staat trots de stralend verlichte Arc de Triomph, aan de andere kant draait het torenhoge reuzenrad in een zee van licht haar rondjes. Op een pleintje staan tientallen kerstbomen in alle maten, die van boven tot onder zijn versierd met lichtjes.

Reuzenrad.

Reuzenrad.

Kerstmarkten

Ook al houd je niet van Kerst, in Parijs word je toch meegezogen in de sfeer. Bij grote toeristische trekkers als het Centre Pompidou, Les Halles, de Grande Arche in La Defense, de Bastille zijn speciale kerstmarkten ingericht. In de houten stalletjes staat vooral eten centraal.

Wie de markt niet ziet, kan hem ruiken: crepes die op een grote plaat gebakken worden, suikerspinnen, worst, kaas, broodjes, hamburgers, pizza’s en de trend in de Franse hoofdstad: een soort van aardappel-anders in bakjes, die niet aan te slepen zijn. Parijzenaars, van jong tot oud, staan genietend hun porties te eten aan een van de vele hangtafels.

Kerstmarkt.

Kerstmarkt.

Gepofte kastanjes

In de stalletjes is van alles te koop en het meeste heeft niet eens iets met kerst te maken. Papieren lampjes, sieraden, opvallend veel Afrikaanse kunst, zeep, etenswaren in sjieke glazen potten…Genoeg te zien.

In schril contrast staan de talrijke straatverkopers met hun gepofte kastanjes. Vooral rond de metrostations is het schrijnend: mannen in verwaarloosde kleren en met een haveloos uiterlijk proberen hun vingers warm te blazen en kijken chagerijnig om zich heen. Een verkoper springt ertussenuit.

Deze man staat rustig op een straathoek, knikt de voorbijgangers vriendelijk toe en legt met de grootst mogelijk zorg zijn kastanjes op de grote verhitte plaat. Zorgvuldig vouwt hij van krantenpapier zakjes, waar hij de kastanjes voorzichtig in laat glijden. Dit is ook de enige verkoper die ik daadwerkelijk heb zien verkopen. De geur van hun kastanjes, meestal niet erg aangenaam, dringt de drukke metrostations binnen, waar mensen hun tassen vol kerstinkopen veilig de metro in proberen te krijgen.

La Fayette.

La Fayette.

Gigantische kerstboom

In de grote winkelstraten is het druk en er is enorm veel te zien. Zelfs als je het geld niet hebt om uit te geven in een van de grote warenhuizen die Parijs rijk is, is het nog een echte aanrader om een kijkje te nemen aan de Boulevard Haussmann. La Printemps en La Fayette zijn geweldig versierd, vooral de laatste staat bekend om haar kerst-uiterlijk.

De voorkant van het warenhuis is met rode doeken aangekleed en boven de hoofdingang prijkt een grote kerstboom. In de bomen langs de boulevard hangen rode zakjes met gouden lichtjes en elke tak is versierd met rode lampjes. Het hart van La Fayette is een ronde galerij, in totaal zes verdiepingen hoog. Bijna tot aan de top van de grote art deco-koepel staat een gigantische kerstboom, overdadig versierd en een lust voor het oog. Aan de balustrade van de diverse verdiepingen staan tientallen mensen zich te vergapen aan de prachtige boom.

Wie zich liever niet in de drukte van een Parijs warenhuis stort, kan zich buiten ook prima vermaken. De etalages zijn allemaal anders aangekleed en hebben elk een eigen thema. Kinderen drukken hun neuzen tegen de ramen aan, waarachter pluche knuffelbeesten complete toneelstukken uitvoeren en er telkens iets verrassends gebeurt. Achter een etalage geven een goochelaar en zijn assistente zelfs een echt optreden. Met hun mimiek moeten ze alles duidelijk maken voor het publiek, dat met open mond de trucs bekijkt.  Notre Dame

Notre Dame.

Notre Dame.

Notre Dame

In de hoofstad is te veel te beleven om te beschrijven. De Eiffeltoren blijft indrukwekkend, hoe vaak je ‘m ook gezien hebt. Het Louvre, de Tuilerieen, de Place de la Concorde, het Hotel des Invalides, de Sacre Coeur en de Notre Dame, het blijven prachtige toeristische trekkers. Geen tijd om de Eiffeltoren te beklimmen, dan is het warenhuis La Samaritaine een aanrader: vanwege haar centrale ligging, vrijwel aan de Seine, heb je vanaf het dak het beste uitzicht van heel Parijs.

De stad ligt aan je voeten en elk gebouw lijkt binnen handbereik. Wie een gedeelte van Parijs echt wil leren kennen, kan het beste een wijk uitkiezen. De Bastille en de Marais zijn erg populair op het moment, maar voor mij blijven Beaubourg en het Quartier Latin het hoogste op mijn lijstje staan. Beaubourg leeft. In de omgeving van het Centre Pompidou zijn altijd kunstenaars te vinden, er zijn leuke boetiekjes, cafes, winkeltjes en op elke straathoek is weer iets nieuws te beleven.

Een bigband met dansend publiek eromheen, een eenzame gitarist die de meest melachonieke jaren zestig-nummers wegspeelt, een groep skateboarders en skaters die onder luid applaus van de toeschouwers haar kunsten laat zien op een halfpipe. Het Quartier Latin bezorgt me altijd een jaloers gevoel. Ga op een doordeweekse dag de wijk in, zodat je er niet struikelt over de toeristen.

Dan gaan de studenten, alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd, naar universiteit de Sorbonne, drinken ze hun koffie in een van de vele kleine, gezellige cafeetjes en denk je: daar wil ik ook studeren! De prachtige oude herenhuizen met hun smalle balkonnetje en luiken, de Rue de Moufftard, waar studenten in hun pauze een Grieks broodje of een gegrild stokbrood komen eten, de vele boekenzaakje, de kleine kledingwinkels: geweldig.

Het Quartier Latin is gemaakt om doorheen te dwalen, gesprekken van Parijzenaars af te luisteren en vooral te kijken! De boekstalletjes langs de Seine zijn nog maar het begin. In het gedeelte St. Germain- des-Pres, met in het hart haar middeleeuwse kerkje Eglise St. Germain, kun je je wel vergapen aan de dure designwinkels die de straten bevolken. De smalle straatjes rondom het kerkje vormen een waar doolhof, maar komen altijd op een gezellig pleintje uit.

De beroemde lantaarn.

De beroemde lantaarn.

Jardin du Luxembourg

Wie even uit wil rusten, moet naar de Jardin du Luxembourg, een veel mooier park dan de Tuilerieen. In het hart ligt een grote vijver, met tientallen stoeltjes eromheen. Onder de bomen staan bankje en aparte stoeltjes, langs de brede paden hangen grote bloempotten met gekleurde bloemen erin. Uitzicht hebben de studenten op het Palais du Luxembourg, de Eiffeltoren en de Tour Montparnasse. Verliefde stelletjes zitten in grote getale bij elkaar op een bankje, anderen lezen of kijken nog even hun tentamenstof door. Rust, middenin het jachtige Parijs.

Jardin du Luxembourg.

Jardin du Luxembourg.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer