Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Luxemburg, waar een klein land groot in kan zijn

497

Zomers rijd je in sneltreinvaart door Luxemburg, op weg naar de stranden in het warme zuiden van Europa. Onterecht, want het Groothertogdom Luxemburg heeft veel te bieden. Stoere burchten, glooiende landschappen, gracieuze bossen en schattige dorpjes en stadjes. Waar een klein land groot in kan zijn.

In de voorjaarsvakantie gaan duizenden Nederlanders massaal naar de wintersport, maar er zijn natuurlijk ook leuke alternatieven om er even tussenuit te gaan, zonder dat je op skies wilt staan en bovendien die een stuk dichterbij liggen.

Wij gingen met het gezin een midweekje naar een Het vakantiepark Domaine La Sapinière in de buurt van het dorp Hosingen. Het ligt dicht bij de grens van Duitsland, dus er wordt hier vooral Duits gesproken. Op het vakantiepark Domaine La Sapinière kun je een appartement, of iets luxer, een huis huren met alle gemakken voorzien. Sommige hebben een infrarood sauna, andere weer een houtkachel. En die komt zeker van pas in de koude wintermaanden. Het is een van de vakantieparken in Luxemburg van Bungalow.Net.

Luxemburg op de kaart

Luxemburg heeft een prachtig glooiend landschap en ligt tussen de 450 en 500 meter hoogte, met de Kneiff als letterlijk hoogtepunt. Dit is een heuvel in het kanton Clervaux met een top van 560 meter. Het gebied waar wij zitten, iets boven het midden in Luxemburg, bestaat uit beboste bergen, heuvels en rivierdalen.

huisje huren in la sapiniere luxemburg
Dit zijn de vakantiehuizen op Domaine La Sapinière. Met een strakheldere blauwe lucht op de achtergrond.

De eerste dag gaan we wandelen in de directe omgeving. Vanuit het park kun je verschillende routes volgen. Ook heel geschikt voor kinderen, want bij de korte routes zijn er onderweg klimtoestellen of een uitzichttoren waar je gebruik van kunt maken. Het bos heeft in de winter heel andere sfeer. Tussen de kale bomen zie je een helderblauwe lucht. In de sneeuw zijn voetsporen van herten of konijnen te zien.

Een derde van het Land is met bossen en wouden overdekt. Vooral in de nationale parken vind je naald- en loofbossen met veel variëteit aan planten en dieren. Daarom is dit land zo aantrekkelijk voor wandelaars, die er te kust en te keur terecht kunnen op de duizenden kilometers aan bewegwijzerde wandelroutes.

Vianden

Het vakantiepark Domaine La Sapinière is een mooie, centrale plek om heel Luxemburg te verkennen. Vianden op een half uurtje rijden, Echternach op drie kwartier en de hoofdstad Luxemburg op ruim een uur.

Vianden is vooral bekend om het kasteel dat hoog boven het pittoreske dorpje uittorent. Het kasteel is gebouwd tussen de 11de en 14de eeuw op de funderingen van een Karolingische en Romeinse vesting. In 1820 werd het ook nog een periode door de Nederlandse koning Willem I ingelijfd, maar het is nu eigendom van de staat België.

Maar even zo leuk is de belangrijkste straat van Vianden, de Grand-Rue, waar veel restaurants en leuke winkels liggen. Wij hebben trek en gaan even langs een van de lekkerste bakkerijen van het dorpje, Boulangerie-Pâtisserie Nosbusch. Hier kun je heerlijke – zoete – lekkernijen kopen, variërend van mango taartjes tot bladerdeeg gebakjes met bosvruchten.

Luxemburg-Stad

We gaan de volgende dag naar Luxemburg-Stad, met ruim 100.000 inwoners ver weg de grootste stad van het Groothertogdom. De stad is vernoemd naar Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent. Sporen van deze burchten zie je nog veel terug in deze rustig ogende hoofdstad, die in 963 werd gesticht.

Het is koud en rustig in de stad. Het is makkelijk en relatief goedkoop parkeren in het stadscentrum, dat geheel autovrij is. Op weg naar het centrum komen we enkele verkleumde zwervers tegen, die hun papieren bekertje omhoog houden voor een euro. Dat is in schril contrast met de stad zelf, die degelijk, verzorgd en ietwat mondain aandoet.

Luxemburg-Stad is een rijke stad, dat zie je aan de mensen, aan de winkels. Hier liggen de shops van Dior, Chanel en Louis Vuitton vlak bij elkaar. De stad is bekend van de vele financiële instellingen die hier een vestiging hebben. En ook veel Europese instanties huizen hier.

We gaan even een cappuccino drinken op het Place d’Armes, een schattig pleintje in hartje Luxemburg. Onze puberkinderen zitten drie ‘huizen’ verder, bij de McDonalds. Geen cappuccino, maar met een milkshake. Zo zijn we beiden tevreden.

De stad is compact, maar overzichtelijk. Een paar bezienswaardigheden zijn:

Er zijn twee keuzes:

  • De kazematten. Deze werden in de 17de eeuw gebouwd. Het is een ondergronds gewelf dat dienst deed als bescherming tegen vijandige militaire aanvallen, waar de bevolking kon schuilen. Hoewel een deel van de kazematten in de 19de eeuw verdween, zijn delen van de vesting bewaard gebleven en kunnen ze nog steeds bezocht worden.
  • Het groothertogelijk paleis, het huis van de groothertog. Meteen valt de bijzonder mooie voorgevel in Vlaamse renaissancestijl op, die in de 16de eeuw werd gebouwd. In de zomer kun je het paleis van binnen zien, met prachtige feestzalen en een majestueus interieur.
  • De kathedraal Notre-Dame, waarvan het oksaal uit de XVIIde eeuw een contrast vormt met de schitterende glasramen uit de 20ste eeuw.
  • De meer dan duizend jaar oude geschiedenis van de stad wordt duidelijk in het Historisch Museum.
  • Kunst en cultuur vind je in het Nationaal Museum voor Geschiedenis en Kunst met een collectie die teruggaat tot de Romeinse tijd.
  • Niet te missen is de Cathédrale Notre-Dame, een grote kerk die het bezoeken waard is. Vlakbij ligt het stadhuis en een alleraardigst plein.

TIP voor uit eten! Als je ‘op z’n Luxemburgs’ wilt eten, dan is het restaurant E’slecker Stuff de beste optie in de buurt. Hier kun je ook een lekker stuk vlees van de houtskoolgrill eten. Heerlijk!

Clervaux en Diekirch

Op de laatste dag van onze midweek-vakantie toeren we langs een paar bekende stadjes, zoals Clervaux en Diekrich.

Clervaux, dat aan de rivier de Clerve ligt, is in de zomer een toeristische trekpleister, waar drommen toeristen op afkomen. Maar tijdens de voorjaarsvakantie is het er rustig en sereen. Het winkelstraatje is zo goed als uitgestorven, de winkeltjes zijn dicht rond het middaguur.

Dus gaan we de grootste publiekstrekker, het 15de eeuwse kasteel, een romaanse kerk en eveneens het grote Benedictijnerklooster van Saint-Maurice en Saint-Maur. Het kasteel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal vernield, maar is daarna helemaal herbouwd.

Na het bezoek aan Clervaux gaan we naar Diekirch, dat aan de rivier de Sûre ligt. Het oude stadsdeel is autovrij en hier kun je terecht bij leuke winkels, cafés en sfeervolle koffietentjes. Diekirch is bekend van het gelijknamige bier, dan in binnen- en buitenland veel wordt verkocht.

In Diekirch kun je wat door het centrum slenteren, maar ook de oude St-Laurentiuskerk.of het stedelijk Museum “Musée d’Histoire(s) Diekirch bezoeken.

Ondergaande zon

In vijf dagen kun je een groot deel van het kleine Luxemburg bezoeken, leert de ervaring. ‘s Avonds, als we in ons huisje terugkeren, geniet ik van de afgelopen dagen en mooie momenten die Luxemburg heeft laten zien.

Als ik ‘s avonds uit het raam kijk van het huisje, is het uitzicht met de ondergaande zon schitterend. Het gehucht Wahlhausener Dickt ligt er rustig en verlaten bij. Dit is nog een extra bonus die het degelijke Luxemburg zo bijzonder maakt.

uitzicht huisje la sapiniere in Luxemburg