Met de auto langs 5 verrassende steden van Tsjechië

Het stadhuis en het omliggende plein in de stad Oloumouc.

Iedereen kent Tsjechië van Praag, maar het land dat pas sinds 1993 bestaat heeft zoveel meer te bieden. Wat te denken van de historische steden Brno, Kutná Hora of Olomouc? We rijden langs de vijf meest verrassende steden van Tsjechië.

Imponerende kastelen, indrukwekkende natuurgebieden en prachtige historische steden. Tsjechië wordt steeds populairder onder toeristen die op zoek zijn naar authentieke landen in Europa. En het land is prima te bereiken met de auto, want met ruim negen uur rijden zit je al midden in Tsjechië. Let er wel op dat voor automobilisten een tolvignet in Tsjechië verplicht is, dus schaf eenvoudig het vignet voor Tsjechië aan voordat je naar het land afreist.

De steden van Tsjechië zijn stuk voor stuk pareltjes die je moet hebben zien. Maar wat zijn nu de leukste en verrassendste? We rijden langs vijf steden die je niet mag missen.

Kutná Hora

Het plaatsje Kutná Hora is een van de meest bezochte bestemmingen in Tsjechië, want het oude centrum is door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed. Het historische centrum bevat onder meer de beroemde Beenderenkerk en het Ossuarium van Sedlec, een kleine kapel die versierd is met schedels en botten van duizenden overledenen. Maar ook de Sint Barbara kerk en de Kathedraal van Onze Lieve Vrouw is zeker een bezoekje waard.

In de dertiende eeuw was Kutná Hora bekend van de zilvermijnen. Wil je daar alles over weten, bezoek dan het Tsjechische Zilver Museum. In dit museum kun je afdalen naar de zilvermijnen die onder de stad liggen. En dan kom je erachter dat het leven van de mijnbouwers niet over rozen ging en heel zwaar was.

Loket

Het Kasteel van Loket is een van de mooiste kastelen van Tsjechië en ligt ligt in het westen van het land. Je kunt het kasteel bezoeken en onder meer een martelkamer bekijken en het heeft een collectie historische wapens. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd door de Tsjechische koning Wenceslaus I en is omringd door de rivier de Ohře. Daardoor was het bijna onneembaar voor vijanden en overleefde het meerdere belegeringen. Loket heeft ook zijn naam te danken aan de elleboogvormige bocht in de Ohře. want ‘loket’ is het Tsjechische woord voor elleboog. Bezienswaardig is ook de 22 meter hoge hangbrug van het stadje. En wist je dat hier een deel van de film Casino Royal van James Bond werd opgenomen?

Brno

Brno in Tsjechië is bekend als studentenstad met een sfeervol centrum en de vele restaurants en bars, maar ook leuke designwinkeltjes en bierbrouwerijen.  Een van de blikvangers is Spilberk Castle. Of bezoek het plein Áměstí Svobody (Vrijheidsplein) met veel levendigheid, dat midden in de binnenstad ligt. Op een ander plein, Zelný Trh, is de zeventiende eeuwse Parnas Fontein een plaatje dat je niet mag missen. Brno is een redelijk grote stad met 400.000 inwoners en als je van shoppen en lekker eten en drinken houdt, ben je in Brno op de juiste plaats. Geniet bijvoorbeeld van het lokale gerecht Svíčková, biefstuk in roomsaus.

Pilsen

Wist je dat Tsjechen de grootste bierdrinkers ter wereld zijn? En dat gebeurt ook zeker in het stadje Pilsen, gelegen in het westen van het land. Hier komt Pilsner vandaan, een bekend Tsjechisch bier en je kunt een bezoek brengen aan een van de brouwerijen. Naast de vele musea kun je een bezoek brengen aan een ondergronds gangenstelsel onder de binnenstad met opslagkelders die in de zeventiende eeuw door koopmannen zijn gegraven.

De stad Cesky Krumlov is een van de mooiste steden van Tsjechië

Césky Krumlov

Cesky Krumlov is een van de mooiste steden van Tsjechië. Dat komt door de rijke historie, in het jaar 1240 werd al de burcht Chrumlov gebouwd.  Op het kasteel kun je een historisch theater, binnenpleinen en een elegante slottuin aanschouwen. Daarnaast zijn er binnen prachtige zalen, zodat je jezelf in zeventiende eeuw waant.

In het centrum loop je door smalle straatjes en over pittoreske pleintjes en overal kun je even genieten van de bruisende binnenstad op de gezellige terrasjes. Rond het centrum ligt de rivier de Moldau. Naast de historische achtergrond van het stadje kun je genieten van de omliggende natuur, waar je kunt wandelen of fietsen.

Mariënbad

Het stadje Mariënbad of ook wel Marianske Lazne genoemd, is bekend om z’n mineraalbronnen. Met honderd 100 mineraalwaterbronnen is het stadje één groot kuuroord, waar jaarlijks duizenden mensen van kunnen genieten. Nog een bezienswaardigheid is het Skalníkovy park.

Oloumouc

De binnenstad van Olomouc staat vol met imposante bouwwerken, mooie pleinen en rijk versierde fonteinen. Het grootste plein van de stad is Horní Náměstí, waar het stadhuis ligt met een enorme klok die meteen opvalt.  In deze barokke stad zie je ook veel gekleurde huizen en je kunt het UNESCO werelderfgoed Holy trinity college bezoeken. Ook de St. Wenceslas-kathedraal met het Arcidiecézní Muzeum Olomouc zijn zeker een bezoekje waard.

Gerelateerde berichten

Dit mag je niet missen tijdens een weekendje in Londen

4 tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Self-drive in Namibië: Een onvergetelijk reis door het mooiste land van Afrika

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer