Met de bus naar Kroatië: wat moet je weten?

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 64 views

Kroatië is een bijzonder veelzijdig land aan de Middellandse Zee. Het heeft idyllische stranden, sprookjesachtige landschappen en de rijke cultuur is overal aanwezig. Overweeg je met de bus naar het voormalige Joegoslavische land te gaan? Dit is wat je moet weten.

Waarom Kroatië?

Het Kroatische toerisme zit in de lift: steeds meer toeristen reizen af naar het land. Waar Kroatië voorheen voornamelijk te boeken stond als kampeerland bij uitstek, ontdekken nu steeds meer type reizigers de vakantiebestemming. Twijfel je nog of Kroatië het bezoeken waard is? We zetten op een rijtje wat het land zo bijzonder maakt.

Het is een schitterend land

Typ ‘Kroatië’ in bij Google Afbeeldingen en je ziet het meteen: het land is prachtig. Je vindt er witte zandstranden met uitzicht op de azuurblauwe zee, pittoreske dorpjes en ongerepte natuur. Door het hele land heen vind je fraaie plekken waar je je ogen te kost kunt geven.

Het is veelzijdig

Kampeerders gaan al jaren naar Kroatië, dus het moge duidelijk zijn dat het land barst van de goede campings en zich uitstekend leent voor kamperen. Maar eigenlijk kun je er bijna elk soort vakantie vieren. Huur een hotel aan de kust voor een typische zon-, zee- en strandvakantie of vertoef een paar dagen in een appartement in een van de grote steden – Zagreb, Dubrovnik of Split – voor een citytrip. Ook liefhebbers van een actieve natuurvakantie zijn aan het juiste adres in Kroatië. Nog leuker is om er een roadtrip van te maken en alles in één te doen.

Het is betaalbaar

Nog voordat mensen ontdekken wat Kroatië te bieden heeft, raken veel mensen aangetrokken door het land. Dat komt voornamelijk door de prijs. Kroatië is in vergelijking met andere vakantiebestemmingen namelijk heel erg betaalbaar. Niet alleen liggen de prijzen voor accommodaties doorgaans lager, ook het lokale leven is fijn voor de portemonnee. Doordat steeds meer toeristen het land weten te vinden, is het niet meer zo spotgoedkoop als dat het tien jaar geleden was, maar het blijft goed te betalen. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren gaan stijgen, dus doe je er goed aan om nu nog van te profiteren.

Je kunt er goed eten

De Kroatische keuken is net zo veelzijdig als het land zelf. Het eten verschilt namelijk enorm per regio. De gastronomie werd sterk beïnvloed door de buurlanden, zo vind je er invloeden uit Italië, Turkije en Hongarije. Kroatië heeft eigenlijk de beste recepten uit de verschillende keukens gehaald. Een typisch gerecht hangt dus af van de streek waar je in verblijft, maar wat vaststaat is dat je in het land goed kunt eten.

Voordelen van de bus

Je kunt op verschillende manieren naar Kroatië: met het vliegtuig, de auto of de bus. Heb je een busreis naar Kroatië wel eens overwogen? Toegegeven: het duurt een flink stuk langer dan met het vliegtuig. Maar daar staan wel een reeks voordelen tegenover, die we hieronder op een rijtje zetten.

Het is goedkoper

We zeiden het hierboven al: Kroatië is over het algemeen scherp geprijsd. Als je met de bus gaat, kun je er een echte budgetvakantie van maken. Als je een goed ticket vindt, is de bus over het algemeen het goedkoopste vervoermiddel.

Het is beter voor het milieu

De bus is bijna altijd een betere keuze voor het milieu dan de auto of het vliegtuig. Nieuwere bussen zijn zelfs een stuk milieuvriendelijker dan de trein. Wil je je ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden, dan kun je dus het best met de bus gaan.

Je kunt meer meenemen

Hoeveel bagage je mag meenemen hangt van de busmaatschappij af, maar je mag vaak én ruimbagage én handbagage meenemen zonder extra kosten. Bovendien is het bij veel maatschappijen mogelijk om een fiets mee te nemen, wat op je vakantie goed van pas kan kopen.

Je zit meteen centraal

Waar het vliegtuig over het algemeen ver van het centrum verwijderd is, wordt je bij een busreis op een centrale plek opgehaald en afgezet. Dat is toch wel heel lekker na zo’n lange reis.

Entertainment onderweg

De meeste bussen hebben – in tegenstelling tot het vliegtuig en de auto – wifi. Je reis duurt dan misschien wat langer, maar je kunt naar hartenlust series en/of films kijken en naar muziek luisteren. Verveling hoeft echt niet meteen op de loer te liggen. Bovendien zijn de bussen vaak voorzien van stopcontacten, dus hoef je je over de batterij geen zorgen te maken.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer