Een van de mooiste autoroutes van Noorwegen is de toeristische route in de regio Hardanger, een 158 kilometer lange route ten oosten van de stad Bergen. Je bent verzekerd van gletsjers, watervallen en de beroemde Hardangerfjord.
Noorwegen is bekend om zijn grillige natuur, van majestueuze fjorden tot moeraslandschap, van ruige berggebieden tot bruisende watervallen, maar ook uitgestrekte landbouwgebieden kom je er tegen als je door het land rijdt. Een bijzondere route is de Hardanger Route, gelegen op één van de grootste hoogvlaktes van Europa.
Hardanger
Hardanger staat bekend als de ‘Boomgaard van Noorwegen’. Vooral in de lente rijdt je langs duizenden fruitbomen die in volle bloei staan. Of het nu appels, peren of kersen zijn, je kunt tijdens het seizoen fruit overal langs de weg bij kraampjes kopen. In de Hardanger Saft og Siderfabrikk kom je van alles weten over de productie van cider en appelsap en in de zomer is er een Zoete Kersen Festival in Lofthus. Ook kun je een boerderij bezoeken, die een kijkje geven in de productie van fruit.
Hardangerfjord
Een van de grootste bezienswaardigheden die je tijdens deze route tegenkomt, is de Hardangerfjord, een 170 kilometer lange fjord gelegen aan de zuidwestkust van de Atlantische Oceaan. In de fjord ligt het eiland Varaldsøy. Het is de op een na langste fjord in Noorwegen en de op twee na langste in de wereld. Op het diepste punt is de fjord bijna 800 meter diep.
Tyssedal
Naast fjorden kom je op de route ook veel watervallen tegen. Zoals de Steinsdalsfossen waterval met een hoogte van 50 meter. Het bijzondere van deze waterval is dat je achter het neerstortende water kunt lopen. De waterval is te vinden op 2.5 kilometer ten westen van Norheimsund. In Tyssedal ligt een waterkrachtcentrale, die ooit de grootste van Europa was. Tegenwoordig is het een nationaal monument, gelegen aan de Sørfjord. Je kunt er een rondleiding krijgen.
Autorijden in Noorwegen
Rijden in Noorwegen is aangenaam. Het wegennet wordt goed onderhouden, ook omdat het land tolwegen heeft als compensatie voor de bouw van bruggen, tunnels en wegen. Ondanks de goede wegen blijft het altijd oppassen geblazen, want de infrastructuur van het land is grillig. Hoge bergpassen worden afgewisseld met lange afdalingen, die kunnen zorgen voor oververhitte remmen en banden. Rij dus in een lage versnelling en zorg voor goede banden met een vaste grip. Nog een laatste tip: Het is verplicht om altijd met dimlicht te rijden, zelfs in de zomer.
Foto: Wiki Commons