Mountainbiken in Noorwegen

door Reis om de Wereld
605 views

Wie gaat mountainbiken in Noorwegen, kan zijn plezier niet op. Het Scandinavische land heeft veel te bieden voor fietsers die van een avontuurlijke route houden. Van kronkelende bergpaadjes tot steile afdalingen langs de fjorden. Bekende regio’s voor mountainbikers zijn Ål en Geilo, het Noorden in Noorwegen en de routes langs de fjorden.

Het mountainbiken in Noorwegen neemt de laatste jaren een enorme vlucht. Het is een fantastische manier om de natuur van dichtbij te leren kennen, maar ook het sportieve element trekt veel beoefenaars aan.

Ben je op zoek naar een goede uitrusting en mountainbike? Op bikester.nl kun je te kust en te keur voor de beste materialen.

Denk er wel aan dat je goed voorbereid bent tijdens het mountainbiken. Scherpe stenen, losse takken en naalden van dennenbomen kunnen voor pech zorgen, terwijl je ver van de bewoonde wereld bent.

In Noorwegen kun je zowel op verharde grindpaden mountainbiken als op zandpaden en het asfalt. Tussen Oslo en Bergen liggen de stadjes Geilo en Ål. Dit is een zeer populair gebied bij mountainbikers. Met veel stijgende en dalende paden en uitdagende downhilltracks.

Eén van de mooiste fietsroutes in Europa is de klassieke Rallarvegen, een weg die vanaf Geilo, langs de spoorlijn tussen Oslo en Bergen door het landschap slingert. En vergeet niet om je heen te kijken, want je zit vlakbij twee nationale parken Hardangervidda en Hallingskarvet.

Mountainbiken langs florden

Langs de kust vind je de fjorden van Nordfjord, een gebied met meer dan tweehonderd kilometer aan uitdagende mountainbikeroutes, van beginner tot gevorderde fietser.

Ook de de Sognefjord is een prima plek om te gaan fietsen, met een uitgebreid routenetwerk en een adembenemende natuur. De Sognefjord is de diepste en langste fjord van Noorwegen.

De Nærøyfjord maakt deel uit van dit gebied en staat op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO.

Mountainbiken in Noorwegen

Hemsedal, dat dat in het midden van Noorwegen ligt tussen Lillehammer en Bergen, is een van de bekendste mountainbike gebieden van het land.

Je kunt ook meedoen aan een wedstrijd, want in Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen, kun je meedoen aan de Offroadfinnmark-marathon. Deze wedstrijd gaat dwars door de ongerepte natuur van de Finnmarksvidda-hoogvlakte.

En als je hier toch bent, kun je niet ver van de Noordkaap de stad Alta bezoeken. In dit gebied liggen uitgestrekte bossen en open vlaktes. Een fantastische uitvalsbasis voor een onvergetelijke mountainbike vakantie.

MTB-tips

Hoewel het een fantastische sport is, moet je altijd blijven opletten. We geven je tot slot nog een paar tips:

  • Laat je niet opjagen bij de afdaling. Voel je fiets goed aan en daal af met een snelheid waarbij je je nog op je gemak voelt.
  • Houd je rem niet steeds ingedrukt bij een afdaling. Rem rustig en gecontroleerd.
  • Fiets bij een zandpad in een gemiddelde versnelling. Niet te hoog en niet te laag.
  • Als je een obstakel nadert, zak met je schouders iets omlaag. Vlak voor het obstakel trek je daarna je schouders omhoog en trek je de handvatten mee.
  • Als je de bocht ingaat, kijk dan zover mogelijk naar het einde van de bocht. Dat geldt trouwens ook voor rechte stukken 🙂

BONUSTIP! Wil je het ultieme avontuur beleven van het mountainbiken in Noorwegen? Bikester.nl is een samenwerking aangegaan met Pinkbike voor de ‘Ultimate Adventure’. Je kunt een vierdaagse tocht winnen in het adembenemende landschap van de Noorse fjorden, met spectaculairste bike trails op de hoogste bergen. Lees er alles over op de ‘Ultimate Adventure’ website.

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer