Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Nationale parken Brazilië uitvalsbasis voor ontdekkingstochten

63

Brazilië is meer dan alleen een mekka voor strandliefhebbers en zonaanbidders. Want met een kustlijn die zich over een lengte van ruim 7.500 kilometer uitstrekt langs de Atlantische Oceaan biedt Brazilië ook veel natuurschoon. Zo komen bezoekers die op zoek zijn naar rust en van de ongerepte natuur willen genieten volledig aan hun trekken in verschillende prachtige natuurparken die het land rijk is.

Het Nationale Park Jericoacoara bevindt zich op 310 kilometer van Fortaleza – de hoofdstad van de deelstaat Ceará in het noordoosten van Brazilië – en wordt beschouwd als één van de mooiste stranden ter wereld. Bijna 20 jaar geleden was Jericoacoara een klein vissersdorpje dat tussen twee zandduinen lag en waar geen wegen, elektriciteit, telefoons, tv en kranten waren. Tegenwoordig beschikt het over een fijnmazige infrastructuur van hotels en restaurants en is het een geliefde bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust.

Het Nationale Park van Jericoacoara telt 8.850 hectare en is een natuurgebied dat tussen de gemeenten Jijoca de Jericoacoara, Cruz en Camocim gelegen is. Het natuurpark is opgericht in 2002. Sindsdien gelden in dit gebied strikte voorschriften, zodat het authentieke karakter van Jericoacoara en de prachtige natuurlijke omgeving worden beschermd. Het Nationale Park richt zich op de instandhouding van ecosystemen aan de kust, het behoud van natuurlijke hulpbronnen, milieu-educatie en op het stimuleren van ecotoerisme. Naast het natuurschoon is de grote verscheidenheid aan parelwitte stranden een belangrijke trekpleister. Hier kunnen duikers en snorkelaars volop aan hun trekken komen.

Prachtig landschap met witte duinen en lagunes

Het Nationale Park Lençóis Maranhenses is in 1981 opgericht en beslaat 155 hectare. Het natuurgebied bestaat uit talrijke duinen, duizenden lagunes. Het gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen en wordt het hele jaar door toeristen uit alle delen van de wereld bezocht.

Het omvangrijke duinenlandschap in het natuurpark vormt de enige woestijn van Brazilië. De lagunes ontstaan door de extreme regenval in de eerste helft van het jaar, waardoor de zij met water worden gevuld. In het droge seizoen verdwijnen veel lagunes, maar Lagoa do Peixe en Lagoa Bonita bevatten altijd water. De meest geschikte periode voor een bezoek is van mei tot september, omdat de lagunes dan zijn gevuld.

Het park is omvangrijk en heeft geen toegangswegen. Om het gebied te  verkennen, kunnen de duinen het beste in het gezelschap van een lokale gids worden doorkruist. Vanuit Barreirinhas – de grootste stad in het gebied – kunnen bezoekers met een lijnschip of boottaxi langs de kust naar Caburé en Atins varen. Caburé ligt op een lantong tussen een rivier en de zee en bestaat uit een handjevol eenvoudige pensions. Atins is een klein plaatsje waar je vanuit de nabijgelegen vuurtoren een indrukwekkend uitzicht hebt.

Archipel met kleurrijke koraariffen

Het Nationale Maritieme Park Abrolhos heeft een oppervlakte van 91.300 hectare en is in 1983 opgericht. De Abrolhos worden gevorm door een archipel die uit vijf eilanden en talrijke koraalriffen bestaat. Deze eilandengroep bevindt zich aan de zuidelijke kust van de deelstaat Bahia in het noordoosten van Brazilië. Bezoekers kunnen hier volop genieten van kleurrijke koraalriffen en het rijke zeeleven.

Nationale Martieme Park van Abrolhos

Een bijzondere bezienswaardigheid in het natuurpark is de Parcel dos Abrolhos, een gebied dat beroemd is vanwege de zogenoemde chapeirões: kalkformaties met enorme paddestoelvormige structuren van koraal. In 1832 bracht  Charles Darwin een bezoek aan de archipel en beschreef hij er de kleurrijke flora, de bijzondere vegetatie en vele diersoorten. Het Nationale Martieme Park van Abrolhos is sinds 2003 een voorpost van een belangrijk natuurreservaat van het tropisch regenwoud in Brazilië. Hiermee is het een belangrijk centrum voor informatievoorziening en de ontwikkeling van natuurprojecten. In 2010 is het park uitgeroepen tot Ramsar Site: een watergebied dat een internationale betekenis heeft, in het bijzonder als woongebied voor watervogels.

Meer info op: www.visitbrasil.com