Nederlands New York

door Reis om de Wereld
618 views

Dat New York vroeger Nieuw Amsterdam heette en dat Harlem is afgeleid van de Nederlandse plaatsnaam Haarlem is bij de meesten wel bekend. Maar er is nog veel meer overgebleven van de Nederlandse zeventiende eeuwse nederzetting die later zou uitgroeien tot deze wereldstad.

Oorspronkelijk werd de kolonie op het eiland Manhattan slechts gebruikt als handelspost voor Nederlandse kolonisten die in de bonthandel zaten (bevervellen). Door de dreiging van Engelse aanvallen werd het fort Amsterdam gebouwd, op de plaats waar nu het US Custums House staat, op de zuidpunt van Manhattan. De vuilnisbelt lag daar vlakbij, op de plek waar nu Battery Park staat. De straat die langs de beschermingswal liep noemde men Walstraat, het tegenwoordige Wall Street. Er worden jaarlijks duizenden goedkope vliegtickets bij WTC geboekt om naar een show op Broadway te gaan, die vroeger bekend stond als de Breede Weg.

Indianen

Doordat de kolonisten in de Hudsonvallei in toenemende mate betrokken raakten in de oorlog tussen de Mohicanen en de Mohawks trokken ook zij naar Manhattan, omwege van de veiligheid die het fort hun bood. In 1653 kreeg Nieuw Amsterdam stadsrechten en hiermee was het de grootste Nederlandse nederzetting in Noord-Amerika. Bakstenen huizen vervingen de houten optrekjes, de straten werden geplaveid en in het midden van de stad werd een sloot gegraven met stenen bruggen zoals die ook over de Amsterdamse grachten lagen.

Jersey, een stadsdeel van New York, met uitzicht op Manhattan.

De eerste verhardde straat heet nog steeds Stone Street. Volgens de overlevering werd dit gedaan omdat mevrouw van Cortlandt (nog steeds één van New Yorks bekendste families) klaagde over het stof dat opwoei als de paarden langs haar huis liepen – hier werden haar gordijnen vies van. In de onmiddellijke omgeving kwamen steeds meer nederzettingen, zoals Breuckelen (Brooklyn), Vlissingen (Flushing), Heemstede (Hempstead) en Nieuw Haarlem (Harlem).

Yankees

Toen de Engelsen in 1674 uiteindelijk de stad in handen kregen en het omdoopten in New York was de stad precies vijftig jaar oud. Mensen die vliegtickets naar New York boeken zullen er niet direct bij stil staan, maar de basis van deze mooie stad is gelegd door Nederlandse handelaren in bevervellen. Maar de term yankees is afgeleid van de naam Jan-Kees. En dat klinkt toch wel heel erg Hollands.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer