Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Wat heb je nodig voor het maken van de ultieme roadtrip?

269

Een roadtrip maken, door een vreemd land, de cultuur ontdekken, lokale mensen ontmoeten en vooral de vrijheid voelen, die een dergelijke reis met zich meebrengt.

Toch kun je pas ongerept van deze vrijheid genieten, als je van te voren al een paar basiszaken geregeld hebt en je hoofd daar niet meer over hoeft te breken.

De voorbereiding

Eerst moet je natuurlijk bepalen, naar welk land je wilt, om je roadtrip te maken. Daarna lees je je wat in over het land, de cultuur en gebruiken.

Het hangt een beetje af naar welk land je gaat en hoe avontuurlijk je bent, maar het kan nooit kwaad om ook alvast een beetje je route uit te stippelen. Zo weet je in ieder geval wat voor bezienswaardigheden je tegenkomt, of juist niet wilt tegenkomen. En het is makkelijker bij goede voorbereiding, dat je weet hoeveel tijd je kwijt bent om van de ene, naar de andere plaats te rijden. Dit wordt vaak onderschat!

De auto

Het belangrijkste van de roadtrip is natuurlijk de auto. Ga je, als je binnen Europa blijft, met eigen auto of ga je een auto huren? En dan ook wat voor soort auto, of huur je een camper? Vooral als je met eigen auto gaat, is het checken van de autoverzekering heel belangrijk.

Blijft u binnen de Europese Unie, dan dekt uw verzekering in al deze landen. Ook kan het soms verstandig zijn om een extra vrijwillige verzekering erbij af te sluiten voor zaken die niet door uw verplichte autoverzekering gedekt zijn. Huur je een auto, dan is het vrij normaal, dat je bij je autohuur ook verzekeringspremie betaald aan het verhuurbedrijf.

Maar er zijn avonturiers die een auto in het betreffende land kopen. Dit wordt veel gedaan in bijvoorbeeld Australië. Let er dan op, dat jezelf een goede autoverzekering in Australië afsluit. Let ook, afhankelijk naar wat voor land je reist, of je rijbewijs geldig is en of je een internationaal rijbewijs moet aanvragen. Wat ook snel vergeten wordt: kijk ook je eigen rijbewijs en paspoort even na, wanneer deze verlopen.

Gezondheidszorg

Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Schrijf ter voorbereiding alvast het noodnummer van betreffend land op en eventueel van ziekenhuizen/artsen, waar je op je route in de buurt komt. Een goede zorgverzekering is onontbeerlijk als je op pad gaat in een vreemd land.

In Nederland heeft iedereen een basisverzekering. Deze vergoedt maar tot een bepaalde hoogte, bepaalde kosten. Wil je echt goed verzekerd zijn, sluit dan een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking af, dan zit je helemaal goed. Let wel op, als je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering hebt, of een aanvullende zorgverzekering wel nodig is en je niet dubbel verzekerd bent.