Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Nordic kookboek, een culinaire reis door Scandinavië

38

Kookboeken zijn vaak ook een beetje reisboeken, Dat kun je ook zeggen voor ‘Het Nordic kookboek, een culinaire reis door Scandinavië’, dat met passie is gemaakt door een echtpaar uit IJsland.

De auteurs Inga en Gisli verblijven in de zomer in een gastenhuis in Blönduós, waar ze toeristen ontvangen en kennis laten maken met de Noordse en Scandinavische keuken. Hier maken ze kennis met de streekgebonden ingrediënten en worden plaatselijke specialiteiten geserveerd.

Bijzondere gerechten

In Het Nordic kookboek worden tientallen recepten beschreven, van voorgerecht tot toetje. Haring in ‘t zuur, lauwwarme salade, zalmsoep, rendierstoofpot of als toetje gesluierde boerenmeiden; het zijn allemaal bijzondere gerechten die tot de verbeelding spreken. Elk gerecht wordt vergezeld door prachtige foto’s en een uitgebreide beschrijving van het recept.

Noordse landen

het-nordic-kookboekHet leuke van dit boek is dat de auteurs ook aandacht besteden aan de landen die tot de Noordse en Scandinavische cultuur behoren: IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, maar ook eilanden zoals Spitsbergen. Van elk land is er een introductie en wordt een link gelegd met de plaatselijke keuken.

Zo wordt er over Zweden gezegd: ‘In de zomer is het tijd om te oogsten. Dan verzamelen de Zweden in de bossen grote hoeveelheden paddenstoelen en bessen, die ze voor de winter in hun voorraadkast opslaan.’

Het is een bijzondere keuken, want, zo zeggen de auteurs: ‘Er is een hoofdrol weggelegd voor unieke, vreemde, gewone ingrediënten en zijn oude conserveringsmethoden herzien en in ere hersteld. Deze vernieuwende benadering heeft de aandacht van de hele wereld getrokken.

Bestel het Nordic Kookboek