Odalan feest in Sebali

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 47 views

De bevolking van de dorpjes Bankiang Sidem en Sebali op Bali lijken op het eerste gezicht niets te bezitten. Kees Smetsers ondervond dat als je verder kijkt dan je neus lang is, je pure rijkdom ontdekt. ‘Opgenomen door de lieve mensen van deze dorpjes, voelden we ons als bij familie.’

Kees Smetsers

Ten noorden van het belangrijkste kunstenaarsdorp van Bali, Ubud, liggen de dorpjes Bankiang Sidem en Sebali waar de tijd heeft stil gestaan. Vanuit Klub Kokos, het bungalowparkje waar we de afgelopen twee dagen hebben gelogeerd, was het maar een korte wandeling en dan konden we ons onderdompelen in het alledaagse leven op het platteland hier.

De meeste mensen houden zich hier bezig met het verbouwen van rijst, beeldhouwen en schilderen. Het leven is voor hen heel eenvoudig en enkel gericht op de zorg voor hun dagelijkse levensbehoeften.

 

Elke dag zie je hier mannen en vrouwen rondlopen met grote bossen hout op hun hoofd die ze gesprokkeld hebben in de palmbossen voor het koken van het eten van hun gezin. Er wordt gekookt in hutjes van bamboe die helemaal zwart geblakerd zijn van de rook die het hutje vult als er wordt gekookt op het houtvuur. Op de rijstvelden zijn Balinese mannen bezig met het omploegen van de leemachtige grond.

Vroeger ging dat met een schop of met een ploeg waar buffels voor liepen, tegenwoordig is dat steeds vaker een ploeg met een benzinemotor. De mannen lopen door de modder, vaak tot hun middel, de hele dag door, erg vermoeiend. De mannen en vrouwen die op het land of bij hun hutje bezig zijn, dragen oude en gescheurde kleren. Ze hebben niets, geen enkele luxe. Maar zijn ze echt arm?

Odalan feest

Gisteren begon een cyclus van twaalf dagen waarbij in alle dorpen op Bali het Odalan feest wordt gevierd. Odalan wordt gepland volgens de maankalender en niet volgens de gewone kalender zoals de andere tempelfeesten. Wij waren uitgenodigd om in  het Odalan tempelfeest bij te wonen. We werden opgehaald door een knappe Balinese jongeman die zich traditioneel had gekleed. Wijzelf hadden voor de gelegenheid ook Balinese kleding aan. Bij aankomst in de tempel van Sebali wisten we niet wat we zagen.

De hele bevolking van de twee dorpen was aanwezig, buiten de tempel was er niemand en waren de dorpjes leeg. In de tempel was iedereen gekleed in schitterende kleren, deze avond waren ze allemaal prinsen en prinsessen. Dit waren de zelfde mensen die wij overdag bezig hadden gezien op de rijstvelden en bij de hutjes in hun versleten kleren. Wat een contrast. De gratie, de sierlijkheid, de pure schoonheid die ze tijdens die avond uitstraalden maakte diepe indruk.

Balinese vrouwen

In de tempel waren drie ruimtes gemaakt met altaren van uitgescheden hout waar talloze kleurrijke offertorens waren uitgestald. Elk torentje was met liefdevolle precisie opgebouwd uit rijst en vruchten in vele kleuren. Rond de altaren liepen lange Balinese vrouwen met hoge torens van uitgesneden bamboe op hun hoofd.

Hun lange zwarte haren golfden als een waterval over hun rug. Er speelde een gamelan die mannen begeleidde die een barisdans uitvoerden. Overal liepen kinderen die ons met gitzwarte ogen vrolijk aanstaarden. We ontmoetten een kleine vrouw van het eerste winkeltje achter Klub Kokos die er ook ongelooflijk mooi uitzag. Ze droeg een wit kanten kebaya. We werden uitgenodigd om bij haar en naar zussen te zitten. En daar zaten we dan, diep onder de indruk, opgenomen door de lieve mensen van deze dorpjes die ons behandelden als familieleden. En zo voelden wij dat ook.

Later gingen we in een andere ruimte bij  een oude vrouw gingen zitten, die samen met een grote groep mensen in een kring rond een biddende priester zat. De opstijgende wierook, het geluid van een zingende vrouw, het heldere belletje van de biddende priester, de gevouwen handen voor de gezichten van de Balinezen, de stilte, het flauwe licht van de volle maan. De tijd leek stil te staan. Hoe kunnen deze lieve mensen op deze bijzondere plek nu arm zijn?

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer