Op autovakantie in Europa? Lees hier voor welke landen een vignet nodig is

door Reis om de Wereld
902 views

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Bereid je dan goed voor op de reis! Zo is het in veel Europese landen verplicht om een vignet te hebben. Tegenwoordig zijn de meeste vignetten digitaal en kun je snel en makkelijk online een vignet kopen.

Autobahnvignet Oostenrijk en Zwitserland
Op alle snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland is voor voertuigen tot 3500 kg een Autobahnvignet verplicht. Het vignet Oostenrijk is sinds december 2017 digitaal verkrijgbaar en beschikbaar voor 10 dagen, 2 maanden en voor een jaar. Voor Zwitserland dien je nog steeds een sticker op de voorruit te plakken, dit vignet is alleen verkrijgbaar voor één kalenderjaar. Heb je een caravan of aanhanger? Dan dien je voor Zwitserland een extra vignet aan te schaffen.

E-vignet Slowakije, Roemenië en Hongarije
Bij het betreden van de auto- en snelwegen van Slowakije, Roemenië en Hongarije dien je over een vignet te beschikken. De vignetten zijn digitaal en gemakkelijke online verkrijgbaar. Voor Roemenië is een vignet beschikbaar voor 7 dagen, 30 dagen, 90 dagen en een jaar. Voor Slowakije en Hongarije is een vignet te verkrijgen voor 10 dagen, 1 maand en 1 jaar.

Tolvignet Slovenië, Tsjechië en Bulgarije
Voor zowel Slovenië als Tsjechië is het verplicht om over een vignet te beschikken als je gebruik maakt van de auto- en snelwegen. Voor Bulgarije geldt de vignetplicht voor het gehele wegennet. Motoren hebben in Bulgarije geen vignet nodig. Voor deze landen is het vignet (nog) niet digitaal verkrijgbaar, de vignetten zijn momenteel alleen aan de grens te koop.

Milieusticker Duitsland
Duitsland werkt momenteel nog niet met een tolsysteem, wel dien je voor Duitsland een milieusticker (Umweltplakkette) op je voorruit te hebben bij het betreden van een Duitse milieuzone (Umweltzone). Een milieusticker is een bewijs dat het voertuig aan de emissienormen voldoet. Deze sticker kun je gemakkelijk online aanschaffen. Ben je enkel op doorreis en blijf je op de snelwegen van Duitsland? Dan hoef je geen milieusticker te hebben, de Umweltzones zijn namelijk niet van kracht op de snelwegen.

Wat moet er nog meer verplicht mee in de auto?
Naast de vignetten en milieustickers zijn er ook diverse veiligheidsproducten verplicht om mee te hebben op reis. Welke producten dit zijn, verschilt per land. Denk aan veiligheidshesjes, een alcoholtester, een gevarendriehoek etc.

Vignetten en aanverwante producten kopen
Tegenwoordig zijn veel vignetten digitaal en dus online te verkrijgen. Het grootste voordeel van het vooraf aanschaffen van een vignet is dat je aan de grens niet hoeft te wachten, waar het vooral in de vakanties nog wel eens druk kan zijn. Doorkruis je meerdere landen onderweg naar je vakantiebestemming? Vergeet dan ook niet voor deze landen alle verplichte producten aan te schaffen. Maak het jezelf gemakkelijk door alle verplichte producten voor jou reis in één keer te bestellen via www.autotolvignetten.nl. Je voert simpelweg plaats A naar B in en de website checkt welke producten verplicht zijn voor jouw reis.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer