Reis om de Wereld
Voeding voor reizigers

Op de motor langs de oostelijke Algarve

243

Zeker wanneer hij genoeg heeft van de kou en gladheid van de winter vliegt Marcel Sluijter af en toe naar de oostelijke Algarve om op een huurmotor door een decor van vissersdorpjes, lagunes en bossen te rijden. Vaak in een aangenaam zonnetje.

Marcel Sluijter

Zon en zee zijn aantrekkelijke redenen om de Algarve te bezoeken, maar het gebied heeft ook  motorrijders veel te bieden. Met een beetje geluk zelfs in de wintermaanden in de zon. ‘Er zijn in ieder geval overal mooie wegen en leuke routes’, vertelt Nederlander Ronald Schelen. Hij is met vriendin Anjo eigenaar van mijn bed and breakfastadres, Villa Laguna in vissersdorpje Fuseta, zo’n twintig kilometer ten oosten van Faro. Ronald: ‘Portugezen zijn trouwens gek op racemotoren, terwijl oldtimers vrijwel onbekend zijn. Als ik op mijn Harley Davidson uit de jaren vijftig rijd, trekt dat behoorlijk wat bekijks.’

Ronald van Villa Laguna (rechts) met zijn klassieke motoren.
Ronald van Villa Laguna (rechts) met zijn klassieke motoren.

Dromerig dorpje

Fuseta is een dromerig dorpje in de oostelijke Algarve, maar inwoners en bezoekers weten zeker het centrale pleintje en de boulevard te vinden. Als overdag de vissers slapen is het in het haventje even verderop rustig. Enkele vissers repareren hun boten, fuiken en lijnen. ’s Avonds gaan ze de zee op. Na terugkeer in de ochtend is hun vangst te koop in de overdekte markthal. Maar ik kom nu vooral voor een motortochtje, dus op weg naar een huurmotor.

Scheepjes bij Fuseta.
Scheepjes bij Fuseta.

Oostelijke Algarve

Deze keer huur ik in Albufeira. Nadat ik de motor heb opgepikt, kijk ik even rond in de bekende badplaats. Vervolgens snel via Faro langs de kust naar Tavira. De kerken en schoonheid maken een tussenstop in dit vissersdorp meer dan de moeite waard. Mijn route voert verder oostelijk langs verschillende dorpjes, maar interessanter zijn hier de lagunes van de Ria Formosa, het grote moeras- en lagunegebied waar vele soorten vogels en insecten zich thuis voelen en een attractie op zich zijn. Ik kan er vandaag niet te lang blijven hangen, ik moet verder, noordelijk nu, langs de grensrivier van Portugal en Spanje.

Een prachtig kustplaatsje, Tavira.
Een prachtig kustplaatsje, Tavira.

Glooien en slingeren

Over de N 122, met glooiende en slingerende wegen, fantastisch uitzicht en vrijwel geen verkeer. En  bij het verlaten van de doorgaande route mooie dorpjes, ruige natuur met bergen, rotsen, heuvels, bossen, beken en rivieren. Langs de wegen olijf-, citroen- en sinaasappelbomen. In Nederland had ik m’n winterjas hard nodig, hier legt de zon een gouden gloed over het decor om me heen. De pracht van de natuur is te zien en te ruiken. De wegen zijn prima, de bochten talrijk.

bergen portugal
Bergen en ruige natuur in het binnenland, in de verte de zee.

Kinderkopjes

Tijd voor een kleine pauze in Alcoutim, daarna door naar Mértola. Op zoek naar gasolina heb ik maar half aandacht voor de fraaie toegangsbrug en de stadsmuren en rijd ik de historische kern met kinderkopjes in. Op fraaie maar nauwe en steile straatjes voorzichtig manoeuvreren, beetje bijremmen. Best leuk, maar handiger is om te parkeren buiten de verzameling van Moorse, Romeinse en Christelijke bouwwerken. Na het tanken ben ik zelf ook toe aan brandstof. Zoals in de meeste dorpjes zijn er voldoende barretjes met broodjes, lokale snacks, vleesgerechten en natuurlijk vis.

Prachtige omgeving als je door het landschap rijdt.
Prachtige omgeving als je door het landschap rijdt.

Panorama’s

Met een gevulde maag op naar Cachopo, een voorbeeld van de dorpen in de regio waar bewoners een zwaar boerenbestaan leidden. Velen trokken de afgelopen decennia weg, bijvoorbeeld om te werken in de toeristische kuststrook. Om leegloop te voorkomen wordt productie van traditionele kwaliteitsproducten gestimuleerd en zijn de dorpen met nieuw asfalt beter bereikbaar gemaakt.

Dat geeft motorrijders gelegenheid te genieten van een aaneenschakeling van panorama’s, afgewisseld met bochtige trajecten onder groene bladerdaken. Tot Sao Bras de Alportel voert de weg langs kurkeiken, sinaasappel- en amandelboomgaarden. Genieten.

Uitermate comfortabel en gastvrij: bed and breakfast Villa Laguna.
Uitermate comfortabel en gastvrij: bed and breakfast Villa Laguna.

Route naar het zwembad

Binnen een half uurtje zijn hier vandaan verschillende bezienswaardigheden te bereiken. Bij Estói bijvoorbeeld het paleis en de opgravingen van de Romeinse villa Milreu uit de tweede eeuw, met baden en mozaïeken. Of Loulé met z’n Moorse invloeden. Langs de kust zijn Olhao en de haven en historische delen met winkels en barretjes van Faro aan te bevelen. Maar ik kies na 250 kilometer in de zon deze keer voor de route naar het zwembad.

Even naar de plaatselijke vismarkt.
Even naar de plaatselijke vismarkt.

‘En?’, vraagt Ronald voor ik het water in plons. M’n glimlach maakt duidelijk dat als gladheid en kou motorrijden in Nederland minder aantrekkelijk maken, hij me weer kan verwelkomen in de oostelijke Algarve.

Copyright: Scherp tekstwerk