Op reis maar weinig geld om te besteden; dit kun je doen

door Reis om de Wereld
274 views

Je wilt onwijs graag op reis en je hebt er de tijd voor. Super! Er is alleen een probleem; je hebt geen geld. Of in elk geval niet genoeg om de reis te maken die je wilt. Wat doe je dan?

Blijf je thuis en loop je op het juiste moment in je leven een geweldige trip mis, kies je ervoor om niet te gaan en een goede baan te zoeken, of juist een tijdelijke waarmee je kunt sparen voor de reis?

Of… kies je er, misschien wat onverstandig, voor om geld te lenen voor de trip van je dromen? Gewoon omdat het daar nú het moment voor is? Niets is goed of fout. Je moet doen wat je wil en wat voor jou goed voelt (en mogelijk is). Reis om de Wereld geeft je wat tips voor in verschillende situaties.

Bewust sparen kan niet altijd

Als je op een bepaald moment in je leven echt de tijd hebt om te reizen, dan kunnen er meerdere dingen zijn gebeurd. Optie één; je bent net klaar met je opleiding en wilt de wereld rondreizen voordat je het ‘saaie’ werkleven zal gaan betreden. In dat afstudeergeval is de kans groot dat je vooraf wist dat je na het behalen van je diploma op reis zou gaan.

Hopelijk heb je je daarop voorbereid en heb je – van je misschien wel karige studenteninkomen – toch maandelijks wat opzij gelegd. Het kan ook zo zijn dat je wel van plan was om meteen het werkende leven in te duiken, maar geen baan kunt vinden. Wat je pas later doet beseffen dat het misschien een heel goed idee is om een aantal maanden op reis te gaan. Super leuk natuurlijk, alleen… waar ga je het geld nu vandaan halen? Je kunt een (laagdrempelige) baan zoeken en wat geld sparen, gaan werken in het buitenland of geld lenen bij de bank of bij vrienden en familie.

Geen 9 to 5 leven meer

Het kan ook zijn dat je bent gestopt met werken; je bent zelf gestopt met werken maar wist al een tijd dat je dat je zou gaan stoppen om op reis te gaan. Dat heeft je de mogelijkheid gegeven om te sparen.

Ga je heel abrupt weg – omdat je wordt ontslagen, het bedrijf failliet gaat of je zelf gewoon niet gelukkig wordt van je baan –, dan heb je de spaaroptie misschien wat minder bewust gehad. In dat geval kun je ook

kiezen voor een tijdelijke andere baan, werken in het buitenland of geld lenen. Wat je ook doet; geniet van de reis die je gaat maken, want reiservaring is priceless.

Tijdelijke baan zoeken

Je hebt dus de tijd om te reizen, maar je hebt geen geld. Je kunt er altijd voor kiezen om tijdelijk een baan aan te nemen. Meld je aan bij een uitzendbureau en wees niet al te kritisch (je wilt immers snel geld verdienen).

Probeer wel op het loon te letten; je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk inkomen en met baantjes van het uitzendbureau verdien je niet altijd een wereldloon. Maar jij bent wel een wereldpersoon en weet dat je met die centjes de aardebol kunt gaan ontdekken. Neem dus genoegen met een wat minder leuke baan, want je weet waar je het voor doet.

Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar iets tijdelijks in de branche waarin je bent afgestudeerd – dat is altijd beter en leuker dan een laagdrempeligere baan. Zo krijg je minder snel een ‘gat’ op je CV en doe je ervaring op. Alleen zal het misschien wat lastiger zijn om zo’n job te vinden én om daar weer weg te gaan. Waardoor je die geweldige wereldreis niet maakt of uitstelt. Bedenk voor jezelf wat je wilt en maak een plan van aanpak!

Ga werken in het buitenland of doe vrijwilligerswerk

Kun je niet wachten om naar het buitenland te vertrekken, en heb je wel geld om een ticket te betalen? Zoek dan in het buitenland iets waar je voor een bepaalde tijd kunt werken. Reizen is vaak voor een deel vrijheid en niet plannen, maar regel alles in dit geval wel goed vooraf.

Je hebt weinig uit te geven en dus niet veel speling; zorg ervoor dat je weet waar je gaat werken en waar je op kunt rekenen. Kun je via de werkgever een slaapplek krijgen, of moet je deze zelf bekostigen?

Heb je weinig geld en moet je het onderkomen zelf betalen? Zoek dan een woning om met anderen te delen, of zoek een voordelig hotel of een goedkope Airbnb of homestay waar je voor die periode kunt verblijven. Hou tijdens het kiezen van het land of het werelddeel waar je heengaat ook rekening met wat de verblijfkosten daar zijn en wat het gemiddelde inkomen is.

Ga je bijvoorbeeld naar een land in Azië, dan weet je dat kosten voor slaapplekken (en het hele leven) vele malen lager zijn dan in bijvoorbeeld Australië. Je kunt ook kiezen voor het doen van vrijwilligerswerk waarbij je kost en inwoning vergoed krijgt. Je verdient dan alleen geen zakcentje om verder te reizen.

Regels werken in het buitenland

Ga je werken in het buitenland, zorg er dan in elk geval voor dat je weet dat je mag werken in het land waar je heengaat. Vooral als je wel wat geld hebt om te reizen, op pad gaat met de reizigers-instelling van ‘ik zie het daar wel allemaal’. Balen als je erachter komt dat je niet mag werken of als geen baan kunt vinden.

Blijf je in landen van de Europese Unie, de Europees Economische Ruimte en Zwitserland? Daar heb je als inwoner van Nederland het recht van vrij verkeer. Je mag hier dan gewoon werken (en wonen en studeren).

Met uitzondering van Kroatië, daar moet je een werkvergunning hebben als je aan de bak wilt. Bereid je goed voor en weet wat je te wachten staat. Werk.nl geeft informatie over werken in Europa. Buiten Europa moet je heel goed uitzoeken hoe het zit met werken in het buitenland. Kijk of je een werkvisa aan kunt vragen. In Australië kan dat alleen als je tussen de 18 en 30 bent, bijvoorbeeld. Hou rekening met dat soort regels. Er zijn best wat leuke dingen die je in het buitenland kunt doen; van

het werken op een wijngaard, het geven van Engelse les, receptionist worden in een hostel of als barman of barvrouwen drankjes inschenken voor (waarschijnlijk) andere reizigers en toeristen.

Leen om de reis te bekostigen

Het klinkt niet als de meest optimale optie, want het is zoals ze zeggen ‘Geld lenen kost geld’. Dus let daarmee op en zie het als laatste optie. Maar er zijn redenen om het wel te doen. Bijvoorbeeld als dit hét moment van je leven is om op reis te gaan.

Waarom? Je hebt de vrijheid op het moment. Al kun je natuurlijk op elk moment van je leven alles opzij gooien en – bij wijze van spreken – met de noorderzon vertrekken. Maar een leven met baan, partner of ander vastigheid zorgt er bij best veel mensen voor dat ze toch niet op reis gaan. En dat is zonde, want de wereld ontdekken is prachtig en goed voor je zelfontwikkeling en kennis.

Je kunt nog zo veel lezen over plekken op de wereld, er zijn geweest en het leven daar ervaren is zo veel meer waard en levert je zo veel meer voldoening en verrijking. En dat is onbetaalbaar. Om die reden kan het het waard zijn om wel op pad te gaan en geld te lenen om de reis te kunnen maken die je wilt. Wel kan de verplichting het geld later terug te betalen, ervoor zorgen dat je bij terugkomst iets gestrester bent tijdens het zoeken naar een baan.

Daar moet je tegen kunnen. Hoeveel geld je kunt lenen, hangt ook van een aantal factoren af. Het zou zo kunnen zijn dat je geen lening kunt afsluiten bij de bank. Misschien heb je ‘rijke’ ouders, maar let op met het lenen van familieleden. Ook hier moet je afspraken maken om scheve gezichten te voorkomen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer