Op Reis Naar China – Dit zijn de 6 belangrijkste reisadviezen!

door Reis om de Wereld
813 views

Steeds meer westerlingen trekken richting het oosten als reisbestemming voor hun vakantie. China is sinds dit land in de jaren ’70 haar poorten opende voor toeristen enorm in populariteit toegenomen.

Toch is het verre Oosten een hele andere wereld dan wij gewend zijn. Daarom vertellen wij je in dit artikel precies wat echt belangrijk is.

Geldzaken in China regelen

China is een land waar de meeste transacties contant gebeuren. De meest gebruikte pasjes zijn UnionPay, Visa en Mastercard. Het is lang niet overal mogelijk om te betalen met een pasje. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende cash op zak heeft. Het is belangrijk dat deze cash de Chinese valuta is, want buitenlands geld wordt niet aangenomen.

Bij Chinese banken is het niet mogelijk om ‘Yuan’ op te nemen met een buitenlandse bankpas. Je kunt dit geld het beste opnemen bij een ATM of internationale bank zoals HSBC, dat is voordeliger dan geld opnemen/wisselen bij Travelex.

Vergeet ook niet je bank te informeren over je reis, want je zal niet de eerste zijn bij wie de bankpas of creditcard wordt geblokkeerd omdat de banktransacties in China niet vertrouwd. Gaat je geld uitgeven, realiseer je dan dat de prijs die je ziet een vraagprijs is. Onderhandelen is, in tegenstelling tot in België, heel normaal in China. Omgekeerd zijn wij gewend om fooi te geven, dat is in China heel ongebruikelijk. Doe dit dus niet.

Nanjing - voetgangerszone in het centrum

Nanjing – voetgangerszone in het centrum

Organiseer je reisdocumentatie

Voor China is een visum verplicht. Zonder visa kom je het land absoluut niet in. Zorg ervoor dat je deze ruim voor vertrek in orde maakt. Visum China volledig online aanvragen? Dat is tegenwoordig mogelijk middels een uniek eenvoudige procedure. De enige vereisten voor het online visa voor China is dat je met minimaal 2 personen reist en niet langer dan 22 dagen in China verblijft. Voldoe je niet aan deze twee eisen, dan dien je naar het Chinese consulaat in Brussel of Den Haag te gaan voor je visum.

Voor de aanvraag van het visum dien je een geldig internationaal paspoort te hebben (minimaal 6 maanden op de datum van terugkeer). Tevens dien je een pasfoto met ‘bloot’ gezicht aan te leveren, een overzicht van de hotelboekingen voor alle nachten die je in China verblijft en de bevestiging van je heen- en terugvlucht. Wanneer je alles op orde hebt kun je bij de ambassade of online je visum in orde maken.

Twijfel je nog over je exacte reis? Geen zorgen, maak gebruik van bijvoorbeeld booking.com en kies hotels waar annuleren tot 24 uur van tevoren gratis is en betaling achteraf kan. Dan voldoet u aan de visum eisen en behoudt u toch de vrijheid om nog wat te schuiven in uw reisplan.

Wij adviseren je ook een goede reisverzekering af te sluiten. Want een reisverzekering is niet duur en biedt u veel extra zekerheid en gemoedsrust. Je wilt immers niet in de problemen komen.

Randzaken voor je gezondheid organiseren

Drink nooit uit de kraan. Uit de kraan in China komt geen drinkwater. Drink altijd uit flesjes, die zijn overal te koop. Heb je medicatie nodig? Dan kun je bij de apotheek terecht voor Westerse en Oosterse medicatie. Verstrekken van medicatie doen ze over het algemeen niet moeilijk over, legitimatie is wel verplicht bij het afhalen van medicijnen. Gebruikt je medicatie? Neem dan uw dokterspapieren mee.

Ziekenhuizen zijn er speciaal voor buitenlanders. Maar je kunt ook naar een lokaal ziekenhuis, daar spreekt de dokter ook Engels. Alleen is de setting wel enorm chaotisch en druk. De meeste toeristen geven daarom de voorkeur aan een ziekenhuis die voldoet aan de standaard die ze gewend zijn.

Laatste aandachtspunt is hygiëne en het bezoeken van toiletten. Er is in principe geen toiletpapier beschikbaar. Neem dit dus zelf mee als je op pad gaat. Zorg er ook voor dat je zeep en ontsmettingsmiddelen meeneemt voor het reinigen en wassen van je handen na een toiletbezoek.

Reizen naar en in China

Wanneer je een internationale vlucht naar China neemt is het slim om drie uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Bij binnenlandse vluchten in het land zelf is het goed om circa twee uur aan te houden. Luchthavens in China zijn chaotisch en alles duurt langer, zorg er daarom altijd voor dat je echt op tijd aanwezig bent. Reken ook op vertraging, dat is in China heel normaal.

Uzelf verplaatsen in China kan op verschillende manieren. De meest gebruikte methode is het openbaar vervoer. De trein en bus zijn voordelig en snel. Belangrijk om te weten is dat je tickets op paspoort zijn en er maar één ticket per paspoort verkocht wordt. Binnen de steden is de taxi handig. Zorg er wel voor dat je bestemming in het Chinees kunt aangeven, want de taxichauffeur kan waarschijnlijk geen Engels.

Je kunt ook zelf een auto huren en door China trekken. Toch is dit niet aan te raden. Want het verkeer is echt chaotisch en daar zijn wij niet aan gewend.

Maak kennis met de Chinese cultuur

De meeste culturen zijn sterk verbonden met eten. In China is eten op straat echt iets cultureels. Het eten op straat is goed, je kunt gerust bij een straatkraam wat te eten halen. De beste kraampjes herken je aan de rij met Chinezen die wat eten willen halen. Sta niet raar te kijken als mensen dringen en duwen terwijl je besteld of als je met moeite de aandacht krijgt van de bediening. Service en persoonlijke aandacht is echt anders in China, in onze ogen misschien onbeleefd maar zeker niet zo bedoeld.

Hongkong - markt en eten in de nacht

Hongkong – markt en eten in de nacht

Rochelen vinden wij vies en onsmakelijk, geef ons maar een zakdoek. In China denken ze daar echter anders over, daar vinden ze wat wij doen vies en spuugt men er lekker op los.

De Chinees houdt van foto’s maken en zal je misschien zelfs wel op de foto proberen te krijgen. Voordeel is dat jij zelf ook naar hartenlust kunt fotograferen. Alleen bij het maken van foto’s van ambtenaren is het netjes om eerst toestemming te vragen.

Technologie in het verre Oosten

In China werkt alles net even anders dan bij ons. Om bereikbaar te zijn is het verstandig om een Chinese simkaart te kopen zodat je voordelig kunt bellen en berichten. Om gebruik te kunnen maken van je e-mail en op internet te kunnen is het handig om een VPN te kopen. Middels een VPN kun je gewoon naar je favoriete websites en e-mail.

Wil je contacten onderhouden? Download dan Weixin. Dat is de Chinese app om te chatten die iedereen gebruikt in China.

Wil je meer weten over China? Lees dan ook ‘Op reis naar China – Het ultieme overzicht van reistips’.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer