Op reis naar de Azoren, het Hawaï van Europa

door Reis om de Wereld
331 views
Kratermeer op de Azoren

Ben je op zoek naar een paar ongerepte eilanden in de Oceaan? Dan zijn de eilanden van de Azoren een droombestemming. De Azoren – ook wel het Hawaï van Europa genoemd – bestaan uit 9 eilanden in de Atlantische Oceaan die nog niet door het massatoerisme zijn geraakt. Prachtige baaitjes en kratermeren, historische stadjes en je kunt er fenomenale wandelingen maken door de natuur. 

De meeste vakantiegangers vliegen naar São Miguel, het hoofdeiland van de Azoren. Het vliegveld ligt in het zuiden van het eiland, net buiten de hoofdstad Ponta Delgada. Het klimaat op de Azoren is het hele jaar aangenaam en het reisseizoen loopt van eind april tot begin oktober.

Het hele jaar door komt de temperatuur bijna nooit onder de 10 graden, maar in de winter valt er meer regen dan in de zomer. Dat heeft ook een voordeel: veel groene vegetatie en bloeiende tuinen door het vochtige klimaat.

De Azoren maken onderdeel uit van Portugal, maar het is een autonome regio met Ponta Delgada als hoofdstad.

Hoofdeiland São Miguel

Het merendeel van de reizigers blijft op het eiland São Miguel. Dat is ook het grootste eiland, met een verscheidenheid aan historie, cultuur en natuur. Vooral dat laatste springt eruit, want bijvoorbeeld wandelingen langs de kratermeren Lagoa das Sete Cidades en Lagoa do Fogo zijn indrukwekkend. In deze vulkaanmeren liggen ook thermale bronnen, ontstaan door de geisers die in de loop der eeuwen voor het heilzame water hebben gezorgd.

Ook de hoofdstad Ponta Delgada is prachtig met een pittoresk haventje. De binnenstad heeft veel historische gebouwen met hoge plafonds, sfeervolle pleinen en mooie stadstuinen. In de zomer is het er wel druk met toeristen.

De andere eilanden

Als je wat langer op de Azoren blijft, is het raadzaam om te gaan eilandhoppen. De eilanden zijn maar klein en er zijn goede veerverbindingen met de andere eilanden. Elk eiland heeft zijn eigen manier charme. Ten Westen van São Miguel ligt een eilandengroep met de eilanden Pico, Terceira, São Jorge, Faial en Graciosa.

Pico is een vulkanisch eiland, met zwarte lavavelden waar wijn wordt verbouwd. Het is een ongerept landschap dat op de werelderfgoedlijst staat. Hier ligt de hoogste berg van de Azoren, maar ook van Portugal, de top van de vulkaan heeft een hoogte van 2351 meter.

De hoogste berg van Pico

De hoogste berg van Pico. Foto van Maria e Fernando Cabral from Pixabay

Terceira bestaat uit een historische hoofdstad en daarbuiten een adembenemende natuur met hier en daar schattige boerendorpjes. Het eiland is slechts 29 kilometer lang en 18 kilometer breed.

Op Faial groeien overal  hortensia’s en kun je wandelen op het maanlandschap van de uitgedoofde vulkaan Capelinhos.

Op São Jorge is bekend van het stadje Velas, met de vele rode daken. Deze havenstad is rond 1600 gesticht en in het centrum vind je de gracieuze Igreja Matriz de Sao Jorge, een 16e eeuwse kerk met een gouden altaar.

Graciosa is een en al groen, en de bestemming voor rustzoekers. In het zuidoosten ligt de bergketen met de centraal gelegen Caldeira, een gebied waar je de zwavelgrot Furna do Enxofre tegenkomt, een hoogtepunt van je reis.

En nog verder naar het Westen liggen nog twee pareltjes, Santa Cruz das Flores en Vila Nova de Corvo.

Vlaamse invloeden

Het blijft dus lastig kiezen als je naar de Azoren gaat. Met al die diversiteit is toch toch ook een grote overeenkomst tussen de eilanden, namelijk de vriendelijke bevolking, zo lezen we in de artikelen over de Azoren.

De meeste inwoners leven op São Miguel en  de minste, zo’n 400 inwoners, leven op Corvo.  Naast Portugezen stammen de bewoners af van Fransen en Belgen, die in vroegere eeuwen naar de eilanden vertrokken. Zo zie je nog Vlaamse invloeden op het eiland met de specifieke Vlaamse klederdracht, en de vele windmolens op de eilanden zijn ook van Vlamingse origine.

Een Molen op de Azoren.

Een typische Molen op de Azoren. Foto van Pixabay

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer