Op vakantie? Voorkom deze lichaamstaalblunders!

door Reis om de Wereld
166 views

‘Goed gedaan hoor!’ Je steekt bij wijze van compliment je duim op naar iemand op straat. In sommige landen kan dit wel eens flink verkeerd uitpakken! Er is niets zo veranderlijk als de menselijke taal. Het is continue in ontwikkeling en de verschillen per land zijn immens.

Ook wat betreft lichaamstaal is het oppassen geblazen: wat in de ene cultuur wordt beschouwd als aanmoediging, kan in een andere een fiks misverstand tot gevolg hebben. Daarom is het goed om je te verdiepen in de do’s, en vooral de don’t van jouw komende vakantiebestemming. We delen in dit artikel de vijf meest beschamende situaties met je, zodat jij ze kunt voorkomen.

We good, right?

Je duim en wijsvinger in de vorm van een cirkel en drie vingers in de lucht. O.K., akkoord, in orde: verschillende betekenissen voor hetzelfde symbool.

Althans: in Nederland! Ben je op reis in Zuid-Amerika? Dan kun je dit gebaar maar beter achterwege laten. In dit werelddeel is het namelijk vergelijkbaar met het opsteken van een middelvinger en dat zal je niet in dank afgenomen worden.

Ook in delen van het Midden-Oosten en West-Afrika betekent dit ongeveer hetzelfde. Neem je graag het zekere voor het onzekere? Sla onderweg je Asus ZenPad 10 Z300M hoes of telefoonhoesje open en ga op zoek naar de plaatselijke gebruiken. Zo weet je zeker dat je op goede voet verder gaat met de lokale bevolking. Je kunt ook zelf een hoesje maken met daarop de belangrijkste gebaren.

Van top tot teen

Veel culturen staan bekend om hun bijgeloof. Aziatische gebruiken zijn hiervan een goed voorbeeld. Het is hier not-done om iemand aan te raken met je voeten. Binnen deze cultuur wordt dit lichaamsdeel gezien als het laagste punt van je lichaam, wat een negatieve lading met zich meebrengt.

Tegenovergesteld wordt het hoofd gezien als hoogste punt en daarmee haast heilig verklaard. Let hierop wanneer je iemand aanraakt, of zelfs een kind over het hoofd aait. Dit wordt gezien als zeer onwenselijk of zelfs beledigend. Ga je per ongeluk toch de mist in? Leg uit dat je je vergiste en verstop je met het schaamrood op de kaken achter een van je telefoonhoesjes.

Ja schudden, nee knikken

Verwarrend, niet? In Nederland is het heel eenvoudig: beweeg je hoofd licht op en neer ter bevestiging en schudt licht van links naar rechts om iets te weigeren. In landen als India, Pakistan of

Bulgarije draaien ze het om: schudden is ‘ja’ en knikken is ‘nee’. Maar ook dichterbij huis, bijvoorbeeld in Griekenland, zien we een opmerkelijk gebruik: hier wijzen ze een aanbod vriendelijk af door het hoofd snel en kort naar achter te buigen en te klikken met de tong.

Recht in de ogen

Binnen de Afrikaanse cultuur heerst er een sterke hiërarchie. De rang in de samenleving wordt sterk bepaalt door iemands afkomst of gezin waarbinnen hij of zij is opgegroeid. Respect speelt een belangrijke rol en dit wordt getoond door middel van oogcontact. Hoe langer je iemand in de ogen aankijkt en hoe hoger diegene in ‘rang’ staat, hoe onbeleefder.

In Amerika kom je juist onbetrouwbaar over wanneer je iemand niet in de ogen aankijkt. Breng je een bezoek aan Brazilië? Daar wordt lang oogcontact juist gezien als compliment of open houding: in deze cultuur beschouwen ze ogen als toegang tot de ziel en een manier om kennis met elkaar te maken.

Smakelijk eten

Wanneer we in Nederland lekker hebben gegeten, maken we een zwaaiend gebaar met onze hand naast ons oor. Dit symbool is typisch Nederlands en zien we in bijna geen enkel land terug. In veel culturen kan het dreigend of agressief overkomen.

Vraagt een ober of buitenlandse tafelgenoot of het eten heeft gesmaakt? Bevestig dan met een eenvoudige ’Yes!’. Iedere cultuur heeft wel een eigen manier waarop ze kenbaar maken smakelijk te hebben gegeten: Surinaamse mensen kussen bijvoorbeeld hun vingertoppen.

Wat is jouw lichaamstaalblunder?

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer