Op wandelavontuur in Luxemburg: 5 tips voor wandelgebieden

door Reis om de Wereld
339 views
Luxemburg, het kasteel van Vianden

Nederlanders zijn de laatste jaren steeds meer gaan wandelen. Uit onderzoek van de Nationale Wandelmonitor blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders sinds corona meer is gaan wandelen. Vaak gaat het hierbij om ommetjes in de buurt, maar ook om langere wandelingen in de natuur.

Heb je ook zin om dit jaar de wandelschoenen aan te trekken voor een mooie wandeltocht? Luxemburg is de ideale bestemming voor wandelliefhebbers. Hoewel het land klein maar fijn is, biedt het een schat aan natuur en wandelroutes. In dit artikel lees je daarom meer over 5 unieke gebieden die je niet mag missen in Luxemburg, waaronder de Mullerthal Trail.

1. Mullerthal Trail in Luxemburg wandelen

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk de Mullerthal Trail, misschien wel de bekendste wandelroute van Luxemburg. Deze route biedt een wandelpad van maar liefst 112 kilometer lang. Door de jaren heen is de Mullerthal Trail al vaker benoemd tot een van de mooiste wandelroutes van Europa.

Je kunt je dus vast wel voorstellen dat fervente wandelaars en natuurliefhebbers hier heel blij van worden. De wandelroute neemt je mee door bossen, langs kliffen, over groene weilanden en zelfs langs ruige rotsen. De Mullerthal Trail wordt niet voor niets Klein Zwitserland genoemd. Wat leuk is, is dat deze route geschikt is voor alle soorten wandelaars, dus voor beginners en ervaren wandelaars. Kies een van de drie routes en je zult sowieso ontzettend verrast worden.

2. Wandelen in Luxemburg door Hallerbach Tal

Iets zuidelijker gelegen in Luxemburg vind je het Hallerbach Tal (Dal van de Hallerbeek). Hier vind je meerdere wandelroutes waar je je uren kunt vermaken. Wandel langs de ruïnes van Beaufort. Dit is tevens het beste start- en eindpunt van een wandelroute door het Hallerbach Tal.

Het absolute hoogtepunt van wandelen in deze omgeving zijn toch wel de vele met mos bedekte rotsen en stenen. Het lijkt soms net alsof je je hier op de filmset van Lord of the Rings bevindt. En dat zo dichtbij Nederland! Verder kun je hier veel oude charmante bruggetjes, uitgestrekte uitzichten en dichte bossen verwachten. Een goede plek in Luxemburg om je fotocamera voor mee te nemen dus. Wandelen door het Hallerbach Tal is geschikt voor iedere soort wandelaar.

3. Ontdek Vianden en het kasteel

Wanneer je iets meer richting de Eifel in Duitsland gaat, merk je dat het landschap iets ruiger en nog groener wordt. Dat is goed te zien bij het plaatsje Vianden, een stadje met circa 2000 inwoners. Vianden heeft een bijzonder schilderachtige ligging door de hoogteverschillen en is daarom meer dan het bekijken waard met… de benenwagen!

Deze plaats staat bekend om de karakteristieke kasteel dat als het mooiste kasteel van de Ardennen én de Eifel wordt gezien. Wandel langs de rivier de Our en laat je verrassen door het glooiende groene landschap om je heen. Extra tip: je kunt vanuit Vianden een stoeltjeslift nemen die je meeneemt naar 440 meter hoogte. Deze route is ook te voet te doen en zeker een aanrader als je goed ter been bent.

4. Escapardenne Eislek Trail in de Ardennen

Aan beide kanten van zowel de Belgische als Luxemburgse grens vind je de Escapardenne Eislek Trail, een unieke trail om de Ardennen goed te leren kennen. Deze trail bestaat uit 106 kilometer wandelroute die verdeeld is in verschillende korte wandelroutes. 106 kilometer wandelen doe je immers niet op één dag.

De trail loopt van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne, een schitterend deel in de Ardennen. Wat bijzonder is om te weten is dat deze wandelroute het eerste pad is dat gemaakt is volgens de (strenge) Europese normen voor een zogeheten Leading Quality Trail. Wandelaars worden hier getrakteerd op wilde bossen, veel hoogteverschillen, mooie panorama’s en oude gebouwen – een unieke mix aan bezienswaardigheden.

5. Meerdere wandelingen in Naturwanderpark Delux Felsenwegen

Tot slot een plek waar je écht het beste van meerdere werelden kunt vinden: Naturwanderpark Delux Felsenwegen. Deze plek ligt in het hart van drie grote wandelgebieden: de Ardennen, het Mullerthal en de Duitse Eifel. Wanneer je voor korte tijd in Luxemburg bent, is dit park misschien wel de beste keuze omdat je hier echt kennismaakt met alle soorten natuur in Luxemburg.

Wandelaars kunnen hier gebruik maken van 23 rondwandelingen waarvan de zogeheten Felsenwegen de meest populaire zijn. Dat zijn de routes die je langs de mooiste rotsen leiden. De Felsenwegen zijn wel de zwaarste tochten, omdat er veel hoogteverschil te ontdekken is. Net als de Mullerthal Trail een gebied dat echt op je lijstje moet staan.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer