Opleiding volgen in het buitenland; recht op studiefinanciering?

door Reis om de Wereld
562 views

Je bent student, of eigenlijk net klaar met je opleiding, en je wilt nog verder studeren. Alleen wil je het graag net wat anders aanpakken, je wilt namelijk een opleiding in het buitenland gaan volgen.

Supervet natuurlijk en goed voor je ontwikkeling waarschijnlijk. Ding is alleen; een opleiding kost best wat, helemaal als je hiervoor ook nog naar het buitenland moet reizen, hier een huisvestging moet bekostigen én zelf moet betalen voor de opleiding. Hoe zit dit? Heb je in het buitenland recht op studiefinanciering en zo niet, hoe kun je de studie dan betalen?

Recht op studiefinanciering opleidingen buitenland

Studiefinanciering ontvangen voor een studie in het buitenland kan zeker. Doe je een mbo-leiding, dan hangt het wel of niet recht hebben op studiefinanciering af van het land waarin je de opleiding gaat volgen. Doe je een hbo- of wo-opleiding, dan heb je recht op studiefinanciering over de hele wereld. Wel moet je voldoen aan bepaalde eisen en hangt het af van de opleiding die je gaat volgen. Nuffic – de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs – toetst voor DUO of je studiefinanciering krijgt voor de opleiding die je wilt gaan doen. Je moet de aanvraag indienen via Dienst Uitvoering Onderwijs (oftewel DUO).

Doel van Nuffic

Waar werelden samenkomen, ontstaan de mooiste dingen.” Daarvan is Nuffic overtuigd, daarom is het ook de ambitie van deze organisatie om elke leerling (van middelbare scholen) en studenten een internationale ervaring op te laten doen. Ze moedigt leerlingen en studenten aan om grenzen te verleggen.

Maar ook de groei van docenten, professionals en organisaties wil zij laten groeien. De non-profitorganisatie is dus zeker voorstander van studies in het buitenland, maar toch zijn er waarderingscriteria opgesteld voor studies in het buitenland. Je kunt vooraf een inschatting maken door deze criteria door te nemen en een blik te werpen op de beschrijving van de onderwijssystemen in de populairste landen voor Nederlandse studenten.

Mbo-opleiding; landen waarin je studiefinanciering kunt ontvangen

Je kunt als mbo-student studiefinanciering ontvangen in een aantal Europese landen. Het gaat hierbij altijd om voltijdopleidingen in de volgende landen; Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Ook in Groot-Brittannië, Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest (laatste wel Nederlandstalige opleiding) heb je recht op studiefinanciering.

Hierbij geldt altijd; deze ontvang je alleen als je aan de voorwaarden voldoet. Ook zijn er nog een aantal opleidingen in de EU waarvoor stufi te ontvangen is.

Hbo en wo wereldwijd

Doe je een hbo- of wo-opleiding, dan kun je voor opleidingen over heel de wereld een studiefinanciering ontvangen. Wel moet het dan zo zijn dat je géén studiefinanciering ontvangt van een de overheid van het land waarin je de opleiding gaat volgen en moet je in de afgelopen zes jaar wel drie jaar legaal in Nederland hebben gewoond.

Geen recht op studiefinanciering

Helaas, jij bent een van de mensen die geen recht heeft op de studiefinanciering in het land waarin je een opleiding wilt gaan volgen. Balen, maar er zijn meer mogelijkheden. Weet je vooraf al dat je geen of weinig kans zult hebben op een ‘sponsoring’ van de overheid, dan kun je hier rekening mee houden. Je kunt dan sparen, dat kan door gewoon wat geld opzij te leggen van je bijbaan. Je kunt ook kiezen voor een studielening, waardoor je maandelijks een flink bedrag opzij kunt leggen. Veel studenten gebruiken een studielening om te sparen.

Redelijk verstandig als je weet dat je anders sowieso geld lenen moet via de bank, want een studielening heeft een heel lage (en soms zelf geen) rente. Een persoonlijke lening en doorlopend krediet via een kredietverstrekker heeft vaak een rente tussen de vier of twaalf procent.

Invloed op de rest van je leven

Een opleiding volgen in het buitenland biedt heel veel kansen. Je Engels – of andere taal – zal stukken verbeteren, aangezien de kans dat je veel Nederlands zult spreken en schrijven klein is. Je bent gedwongen een andere taal beter te gaan beheersen. Daar heb je de rest van je leven wat aan.

Je leert een andere cultuur kennen, je leeft er echt en dat is anders dan even op vakantie gaan. En ook als je op wereldreis bent en in elke stad een paar dagen vertoeft is het anders. Als student een paar maanden of jaar in een stad in het buitenland leven, zorgt voor een échte blik achter de schermen.

Reis vastplakken aan opleiding

Grote kans dat je de smaak nu goed te pakken hebt; je bent een reiziger in hart en nieren geworden. Veel mensen vinden het spannend om de stap te zetten om alleen op pad te gaan, maar eenmaal gedaan is er geen weg meer terug. Alleen reizen blijkt dé manier om de wereld te verkennen, dus kies naast het lang verblijven op een plekt tijdens de studie voor het uitbreiden van de ervaring.

Tijdens het reizen kun je mensen leren kennen en heb je de vrijheid om te doen wat jij, maar dan ook echt alleen wat jij. Super voor je ontwikkeling. Plan vanuit Nederland of tijdens je opleiding gewoon een trip, je bent toch al onderweg. Ook daar geldt; je kunt ook sparen tijdens je studie in het buitenland als je studiefinanciering ontvangt en eventueel een bijbaan hebt.

En anders… kun je eventueel altijd geld lenen of teruggaan naar Nederland en daar een tijd werken om een reis te kunnen bekostigen. Tip: boek de trip alvast, of leg voor jezelf écht een bestemming en datum vast en boek later. Anders loop je het risico in de sleur van het dagelijks leven terecht te komen en die reis die je écht wilde maken toch uit te gaan stellen. Zonde, wees een reiziger en boek die wereldreis!

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer