Over Hutongs en nog 32 bezienswaardigheden in Beijing

door Reis om de Wereld
764 views

Alles is groots aan Beijing. De hoge wolkenkrabbers, de 20 miljoen inwoners, de enorme parken en zelfs de verkeerskruispunten zijn immens.

Acht dagen lang liep ik verwonderd door deze fascinerende stad. En had een goede gids bij me: mijn dochter die er een jaar Chinees studeert. Lees deze 33 tips van Beijing, met de bekende bezienswaardigheden maar ook minder bekende plekjes, gewoontes en leuke rariteiten van de Chinezen.

Bezienswaardigheden in Beijing

Je voorbereiden op Beijing? Dat is bijna niet mogelijk. De hoofdstad van China is zo anders dan alle andere steden, dat je Beijing gewoon zelf moet ervaren. De stad is door de Europeanen nog niet echt ontdekt als stedentrip, want op een willekeurige dag in november kun je zomaar de enige westerling zijn in een van de mooiste (waarover later meer…) parken van Beijing, het Ditan park. Genoeg bezienswaardigheden in Beijing!

Maar iedereen die Beijing heeft gezien, wil terugkomen. Het is geen stedentrip voor de beginner, want het internet is beperkt toegankelijk en bijna voor iedereen zijn de Chinese tekens in het straatbeeld onleesbaar.

Maar de immense stad staat open voor de westerse toerist, want in de metro en bij bekende bezienswaardigheden staan ook bordjes in het Engels. En bij veel lokale restaurants werken ze met plaatjes van de recepten.

Toch, als je nog wat meer wilt weten van Beijing, is het handig om onderstaande tips te lezen. Aan de hand van tekst, foto’s en video geven we je tips over de bekende en minder bekende bezienswaardigheden en verborgen schatten van Beijing.

1. Zoek een geschikt hotel

Ik zocht eerst naar een Airbnb adres in Beijing, maar dat is in de praktijk best lastig om te boeken. De eigenaar moet jou bij het politiebureau aanmelden en een Chinese ID kaart sturen. Dat wil lang niet iedereen doen.

Handiger is dus om een hotel te boeken. In de buitenringen van Beijing kom je vaak in van die grijze, grauwe hotels terecht, met matige recensies. Beter is om in de binnenste ring een hotel te boeken, bijvoorbeeld in een hutong. Dat is vaak in een leuk, gezellig straatje. Ik boekte het hotel The Classic Courtyard, een basic maar prima hotelletje.

2. Bezoek een tempel

Als je net in Beijing bent en even tot rust wilt komen, bezoek dan een tempel. Op de foto zie je de poort van de Lama Temple in Dongcheng, die midden in de stad ligt en waar ook veel Beijingers komen om te bidden.

Het is een redelijk groot tempelcomplex waar je rustig kunt rondbanjeren. De bomen die je ziet zijn Ginkgo Biloba, ook wel de Japanse notenboom genoemd. die al meer dan 200 miljoen jaar bestaat. , waarvan de bladeren inmiddels zijn afgevallen. Ze stinken een beetje, maar mooi zijn ze wel.

3. Ga naar het Beihai Park

Beijing heeft enorme inwonersaantallen, maar ook enorm grote parken waar ze zich kunnen terugtrekken. Zoals het Beihai park, dat ook een groot meer heeft, zoals je ziet.

Beihai park, een van de bezienswaardigheden in Beijing, China.

Dit is een van de mooie bezienswaardigheden in Beijing, het Beihai park. Op de achtergrond de grote tempel.

 

In de zomer kun je hier met bootjes op het meer varen, maar ook in november is het er redelijk druk. Op de plattegrond zie je dat er een toelichting is in verschillende talen, zoals het Engels. Handig! Ook leuk om te bezoeken, het eiland midden in het meer, waar ook nog een tempel ligt die op een klokkentoren lijkt.

plattegrond van het Beihai park beijing

Een plattegrond van het Beihai Park. Deze is ook in het Engels te lezen.

4. Drink een kopje thee

Thee is big business in China en er zijn speciale winkels voor. Zoals deze in een grote mall. Het is druk bij de winkel, want veel Chinezen zijn gek op thee. Probeer het zelf ook eens.

thee drinken in Beijing

Een theewinkel in Beijing.

5. Verplaats je op de leenfiets

Overal in de stad – bij elk metrostation, bijna op elke hoek en bij de winkelcentra – staan leenfietsjes. Zo heeft Alibaba (groot internetbedrijf in China) ze, maar je kunt ook leenfietsjes via WeChat, de Chinese versie van Whats-app, bestellen.

Via een qr-code kun je ze van het slot halen en dan voor een klein bedrag een half uur gebruiken. Handig voor korte ritjes. Het is wel even wat uitzoekwerk om te kunnen betalen via WeChat.

fietsje huren in Beijing met WeChat

Je kunt overal in China fietsen meenemen voor een klein bedrag. Ze zijn wel aan de kleine kant voor de westerse toerist…

6. Ga niet per auto door Beijing

Er zijn veel grotere wegen door Beijing, zoals deze. Maar het is enorm druk op de wegen en je staat al snel in de file. Beter is om de metro te nemen (waarover later meer), waarmee je elke hoek van de stad kunt bereiken.

7. Kijk omhoog

Beijing is de stad van de hoge gebouwen. Niet alleen de overheidsgebouwen in het centrum, maar ook woonappartementen gaan flink de lucht in. Het is ook hard nodig, want in de hoofdstad van China wonen liefst 20 miljoen mensen.

Hoge woongebouwen en wolkenkrabbers in Beijing

Hoge woongebouwen en wolkenkrabbers overheersen de skyline in Beijing.

8. Ronddolen in het 798 Art district

Voor cultuurliefhebbers is een uitstapje naar het 798 Art district een must. Op een industrieel bedrijfsterrein vind je allerlei leuke winkeltjes, boetiekjes en spullen van kunstenaars. Het is nog kleinschalig en volop in ontwikkeling, maar – je weet – in China gaat alles snel.

9. Niet missen, het Zomerpaleis

Een van de belangrijke bezienswaardigheden in Beijing is het Zomerpaleis, dat je eigenlijk niet mag missen. Het is qua bezoekersaantallen rustiger als de Verboden Stad en heeft een gemoedelijke sfeer. Het is ook een enorm park, maar meestal zul je alleen het Paleis bezoeken. Met veel tempels, gangetjes, pleintjes, trappen en nog veel meer.

Beneden ligt een boot van marmer. Maar het is slechts een verflaagje van marmer, want de boot is eigenlijk van hout.

10. Gebruik de kaart van Apple

Apple heeft meer vaste voet gekregen in China dan Google. Je ziet al Apple stores in de grote steden, maar ook handig om te weten is dat Kaarten van Apple op de iPhone in China werkt. Dat geldt niet voor Google maps.

11. Beklim de Chinese Muur

Natuurlijk moet je de Chinese Muur bezoeken. Deze ligt zo’n zeventig kilometer buiten de stad en het beste kun je er met een georganiseerde toer naartoe. Dat scheelt veel uitzoekwerk. De bekendste (en meest toeristische) plek is Balading, maar leuker is Mutianyu.

Deze is niet alleen rustiger, maar je kunt hier ook veel verder lopen. Je gaat er met de kabelbaan heen (lopen kan ook, maar is afzien) en daarna kun je kilometerslang over de Muur lopen. Het laatste stuk is overigens superstijl, maar het geeft veel voldoening en je hebt adembenemende uitzichten.

12. Ga naar een hutong

Dit is nu zo’n typisch voorbeeld van een hutong straatje. Het is de oorspronkelijke bebouwing in Beijing, waarvan er nog twintig procent op het totale oppervlak van Beijing bestaat. Het is allemaal laagbouw, met kleine huizen, smalle straatjes waar het leuk is om doorheen te slenteren.

Hutong in Beijing

Dit is zo’n typisch voorbeeld van een hutong in het centrum van Beijing.

13. Speelgoedautootjes

Daar lijkt het wel op, maar dat zijn ze natuurlijk niet. In het centrum zie je veel van dit soort kleine vervoermiddelen, waarmee je behendig door de smalle straatjes van de hutongs rijdt. Ze worden gebruikt om winkels en hotels te bevoorraden, maar ook om mensen mee te vervoeren. Let er eens op en je zult hele verschillende vervoersmiddelen zien.

14. Bestudeer mooie deuren

Als je door de hutongs loopt, zie je vaak prachtige deuren. Veel staan er open, zodat je een even blik werpt in waar de mensen precies wonen. Sommige deuren zijn ook gesloten, maar dan zie je ook prachtige exemplaren, zoals deze.

hutong voordeur

Prachtige voordeur van de hutong.

De inwoners hebben overigens liever niet dat je daar naar binnen gaat. Het is privé terrein en dat moet je ook respecteren.

15. Brommertjes met handschoenen

In het najaar, als het kouder in Beijing wordt, zie je dat brommers worden opgetuigd met ‘handschoenen’. Iets preciezer: het zijn kleden met handschoenen om brommerrijders te beschermen tegen de kou. Op deze brommer zie je ook nog een ‘klein huisje’ om het kind dat achterop zit, te beschermen tegen de kou.

vervoermiddel in Beijing 3

16. Groente langs de weg

Langs de weg – vooral in de Hutongs – zie je soms verkopers van groente. Chinese kool en hele lange preien zijn de meest verkochte groenten.

chinese kool in de straten van Beijing

Chinese kool in de straten van Beijing.

17. Bezoek de Drum & Bell Tower

De Drum&Bell Tower moet je zeker hebben gezien. Je kunt ze beide met een gecombineerd kaartje bekijken. In beide gevallen moet je een steile trap beklimmen, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.

Leuk om te weten: in de Drum Tower wordt er om de 1 tot 2 uur een minivoorstelling gegeven met drie drummers die ritmisch op de trommels slaan. Leuk om dat even mee te maken.

18. Pluimpjes schoppen

Op het pleintje voor de drumtower wordt pluimpjesvoetbal gespeeld. Leuk om daar even bij stil te staan. Het is een typisch Chinese sport of bezigheid. Jong en oud doet het. Iets dat je vaker zult tegenkomen, vooral op pleinen en in de parken.

19. Niet missen: Houhai Lake

Een leuk, maar wel toeristisch plekje zijn de Houhai Lakes. Het zijn twee kleine meren, omzoomd door een wit hekwerk. Dat levert veel bekijks op en hier kun je ook een tochtje maken met een riksja, waarvan er tientallen zijn. Rondom de lakes zijn veel restaurants, toeristenwinkeltjes en mensenmassa’s te vinden.

houhai lake in Beijing

Dit is het Houhai Lake. Een kunstmatig meer waar veel toeristen komen.

20. Verwonder je bij verkeerskruispunten

Bekijk eens dit filmpje van een kruispunt. Je ziet dat het heel groot is. Het oversteken moet dan ook redelijk snel gebeuren, want je bent pas na 30 seconden aan de overkant.

Gelukkig loopt er vaak een tellertje mee, zodat je weet hoeveel tijd je hebt. Hoewel er redelijk rustig wordt gereden, is het redelijk chaotisch met oversteken van de auto’s. Pas dus goed op!

21. Gebruik de metro

De metro is de levenslijn van Beijing. Het is een fijn netwerk met enkele honderden stations. Voor wie snel van a naar b wil, is dit het ideale vervoersmiddel. De mensen zijn ook heel gedisciplineerd.

Er staan grote hekken bij de perrons, zodat je niet op het spoor kunt vallen. Vanaf het spitsuur ‘s middags staan er allemaal medewerkers in gele jasjes die alles in goede banen leiden.

metro in Beijing

In de metro is het heel stil. De reden? Bijna iedereen zit op z’n mobiel te kijken of te luisteren of te spelen. De mobiel loopt als rode draad door het leven van de Beijinger. En die schermen van de smartphones zijn ook heel groot!

22. Ditan park

Beijing heeft vele parken. Een van de kleinere – voor onze begrippen nog heel groot – is het Ditan park. Hier komen de mensen om te wandelen, pluimpjesvoetbal te spelen, te mediteren of yoga oefeningen te doen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het is heerlijk om even aan de drukte te ontsnappen.

Regelmatig, zoals op donderdagochtend, komen grote groepen bij elkaar om te zingen. Vaak ouderen, die dit als een sociale bezigheid zien. Mensen genieten er enorm van. Ze worden begeleid door een enthousiaste dirigent. En zingen hartstikke goed.

zingen in het ditan park

Zingen in het Ditan Park.

23. Slenter op de Panjiyuan Market

Ben je op zoek naar een leuk cadeautje voor thuis? Dan kun je slagen op de Panjiayuan Market, waar je in honderden winkeltjes, kraampjes en stalletjes aantreft. Van wierook tot mooi papier met kalligrafeersets, van vazen tot kommetjes en van sieraden tot mooie walnoten. Walnoten? Ja, die zie je er heel veel, hele bijzondere vormen ook waar de Chinezen gek op zijn. Er worden zelfs kettingen van gemaakt.

24. Temple of heaven park

Een van de mooiste en elegantste tempels is de Temple of heaven park. Met een geheel ronde vorm een pareltje, ook prachtig gerestaureerd met van die karakteristieke blauwe, groene en rode kleuren. Wel druk, maar ook een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Beijing.

temple of heaven park in Beijing

Dit is een van de mooiste tempels van Beijing, prachtig gerestaureerd en heel kleurrijk.

25. De acrobatenshow

Een weekje Beijing kan eigenlijk niet zonder een voorstelling. Je kunt naar de opera, een vechtvoorstelling of een acrobatenshow. Wij hebben dat laatste gedaan in het Chaoyang theater. Een kaartje kost – voor westerlingen – ongeveer 25 euro. Deze acrobatengroep kwam uit Sichuan en reist heel China door.

26. Loop over het Tian’anmen Plein

Het Tian’anmen Plein is een van de grootste pleinen ter wereld, maar is ook zwaar beveiligd sinds de opstanden van 1989. Dit filmpjes geeft een snelle indruk, en eindigt met een shot van de voorkant nog een belangrijke bezienswaardigheid van Beijing, de Verboden Stad.

Tianan men plein

Het Tian’anmen Plein, Groot, groter, grootst.

27. Vermijd smog

Beijing heeft last van smog, hoewel er al veel maatregelen zijn genomen om dit te beperken. Vooral in de winter daalt er een deken van smog neer op de stad. Veel inwoners hebben dan ook een mondkapje op. Er zijn vele soorten en maten mondkapjes, zul je zien. Naar schatting zo rond de twee tot drie procent van de mensen heeft al een mondkapje op.

28. Verboden Stad

Een must voor als je Beijing bezoekt. Maar let op: het is erg druk, reden voor de overheid om een maximum van 80.000 bezoekers per dag binnen te laten. Het is enorm groot en je kunt uren langs tempels en over serene pleinen lopen. Bij de winkeltjes kun je een leuk souvenir kopen, nog heel betaalbaar.

29. Jingshan Park

Als je de Verboden Stad uitloopt, ga je onder de weg door naar het Jingshan Park. Hier kun je naar boven klimmen en heb je uitzicht over de Verboden Stad. Een indrukwekkend uitzicht.

30. Eet bij een eenvoudig eetstalletje…

Als je in Beijing bent, moet je ook zeker een keer een onbekend eetstalletje uitproberen. Ga op de geur af en kijk of het lekker rikt. Hier zitten we waarschijnlijk in een eettentje dat plaatselijke gerechten serveert. Het is authentiek en lekker, hoewel de ingewandensoep wat tegenviel.

Zo was de lever blauw uitgeslagen. Wat we later van een Chinese familie hoorden, is dat een blauw uitgeslagen lever betekent dat ie heel vers is.

32. …maar eet ook exclusiever, zoals Peking eend

Natuurlijk moet je als je in Beijing bent, ook Peking eend eten. Hier op de foto zie je de eend aan de linker kant. Het smaakt als kip, met een zoetig bruin korstje. Lekker! Enne, dat gold ook voor de andere gerechten op de foto.

Eten voor de volgende dag: Bij een restaurant is het gebruikelijk om eten wat over is, in bakjes te doen en mee naar huis te nemen. Zo kun je er de volgende dag – als lunch in het park – nog van genieten en verspil je geen eten. Zouden ze in Nederland ook meer moeten doen.

33. Reis een dagje naar Tianjin

Als je in Beijing bent, kunt je ook overwegen om een dagje een andere stad bezoeken. Wij gingen naar Tianjin, op honderd kilometer van Beijing. Maar met de hogesnelheidstrein is het in een half uurtje te bereiken.

Tianjin was veel leuker dan we dachten. We bezochten eerst het reuzenrad en gingen daarna door naar de oude binnenstad. Hoewel toeristisch, is het een heel leuk gebied met winkeltjes, kraampjes en eettentjes. Zoals een streetfood eettentje waar een omelet met onbekende inhoud wordt bereid. Het blijkt goed te smaken, zoals het meeste streetfood.

In de winkeltjes in het oude centrum kun je koekjes en snoepjes voor thuis kopen. Maar ook in Tianjin zijn de Westerse invloeden doorgedrongen, zoals Abercrombie en Fitch.

Conclusie

Beijing zou over tien jaar wel eens net zo populair kunnen worden als Europese steden. Je bent wel wat langer onderweg (9 tot 10 uur vliegen), maar voor wie eens wat anders wil dan Barcelona of Parijs, is Beijing een nog onontdekte stad, voorzien van alle gemakken die de moderne stedentripper wil. en er zijn vele bezienswaardigheden in Beijing.

Dus… niet uitstellen, maar gewoon gaan. Zoals ook het Chinese spreekwoord zegt: A journey of a thousand miles begins with a single step. 

 

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer