Paleizen van Wenen

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 159 views

Wil je nou ook eens weten hoe vroeger de adel en keizerlijke families in Oostenrijk woonden? Wenen is een stad vol met paleizen en buitenplaatsen waar vroeger onder andere keizerin Sissi en de keizer Frans Joseph woonden. Waan je terug in de tijd en leef voor even als een keizerin of keizer. Hier volgen een aantal suggesties.

Schonbrunn Paleis

Dit paleis is het zomerpaleis van de Habsburgers en wordt vaak gezien door toeristen en locals als dé bezienswaardigheid van Wenen. Het wordt ook wel de Oostenrijkse versie van Versaille genoemd. In totaal zijn er maar liefst meer dan 1400 kamers (!) en de vijftig mooiste zijn opengesteld naar publiek.

Het paleis heeft een zeer rijke geschiedenis; een voorbeeld is Mozart die hier op zesjarige leeftijd een concert gaf voor keizerin Maria Theresa en in de Grote Galerij werd gedanst na afsluiting van het Congres van Wenen waarbij Europa was herverdeeld. Een paleis is natuurlijk niet compleet zonder een tuin en die van het Schonrbunn Paleis is dan ook erg mooi met een oppervlakte van ruim een vierkante kilometer. Je vindt hier de mooiste tuinen, fonteinen, waterpartijen en bloemperken. Verder is er een mooie zuilengalerij, een tropische kas met planten en bloemen uit de hele wereld, een restaurant, een dierentuin en een doolhof.

Belvedere paleizen

De Belvedere Paleizen zijn hét meesterwerk van de architect Lucas von Hildebrandt. Het paleizencomplex bestaat uit twee 2 prachtige paleizen die door mooie tuinen en parken omringd zijn. In 1714 werd het eerste paleis, het Untere Belvedère gebouwd wat als woonhuis diende. Drie jaar later werd hierbij prachtige tuinen, vijvers, watervallen en pitoreske prieeltjes aangelegd. In het museum kun je mooie oude kunst bewonderen onder andere in het barokmuseum.

Op de heuveltop werd nog later het Obere Belvedere gebouwd wat vooral bedoeld was voor feesten, ontvangsten en partijen. Tegenwoordig vind je hier ook enkele musea. In de grote balzaal van het paleis werd in 1955 de onafhankelijkheid van Oostenrijk ondertekend. Het land werd namelijk na de Tweede Wereldoorlog nog tien jaar bezet. Het park tussen de twee paleizen is ook erg mooi met romantische vijvers, watervallen en groenstroken. Vanuit de marmerzaal van het paleis heb je een prachtig uizicht over de tuinen en over de stad Wenen zelf.

De boven genoemde paleizen zijn nog maar een kleine selectie van wat Wenen allemaal te bieden heeft. Heb je een stedentrip op de planning staan en ben je nog op zoek naar een plek om te verblijven? Neem dan een kijkje op Oh-Vienna voor een appartement in stijl.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer