Parijs buiten de gebaande paden

door Reis om de Wereld
973 views
eiffeltoren parijs

Parijs is een ontzettend grote stad met een rijke historie. Als je er al een paar keer bent geweest hoef je waarschijnlijk niet zo nodig weer de Eiffeltoren op of in de rij voor het Louvre te gaan staan. Gelukkig is er zo onwaarschijnlijk veel te doen in Parijs, dat het het nooit allemaal kunt zien als je maar één leven tot je beschikking hebt. Je moet alleen wel weten waar je moet zijn in deze drukke stad. Een paar bijzondere plekjes.

Uitzicht: Belleville

Parijs is net als Rome gebouwd op zeven heuvels (de buttes).  Vanaf de butte van Belleville heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Loop vanaf metrostation Couronnes in de richting van Parc de Belleville en bestijg de trappen naar de top. Je kunt ook eerst de kleine straatjes van Belleville omhoog lopen. Zo doe je er iets langer over, maar je snuift wel de aparte sfeer van dit wijkje op. Vlakbij ligt ook de Aziatische wijk – ook een belevenis op zich.

Parken

Parijs heeft enorm veel parken. Omdat slecht weinig Parijzenaren een tuin hebben moet van wetswege een bepaald deel van de oppervlakte van de stad als park worden aangelegd. Weinig dingen zijn fijn er dan je ’s morgens vanuit het hotel Parijs binnenlopen, bij een kiosk Le MondeI kopen en deze op een bankje in een park lezen. Het bekendste en misschien wel het mooiste park van Parijs is het grote Jardin du Luxembourg. Je kunt er urenlang rondwandelen zonder hetzelfde pad te betreden, bij de vijver zitten, jeu-de-boules spelen en zelfs tennissen. Het park dateert uit het begin van de 17e eeuw. Nog ouder is de Jardin des Tuileries, aan de voet van het Louvre. Dit werd al in 1564 in opdracht van Catarina de Medici aangelegd. Het park is beroemd om de beeldentuin met onder andere werken van Rodin, Dubuffet en Giacometti. Een veel kleiner park is het Arènes de Lutèce, dat is gebouwd rond de resten van een Romeinse arena uit de 2e eeuw.

Fondation Cartier  en het Observatorium

Urenlang rondlopen door het Louvre is uitputtend. Niemand is bestand tegen zoveel kunst. Ga liever  naar Fondation Cartier, een kleiner museum, waar regelmatig zeer bijzondere tentoonstellingen worden gehouden. Op het dak van de Sorbonne aan de rue Saint-Jaques gaat onder een enorme koepel de sterrenwacht schuil”l’Observatoire de la Sorbonne. Tweemaal per week is dit om 21:00 uur te bezoeken. Ze laten maar een beperkt aantal mensen binnen, dus als er een rij staat is dat slecht nieuws.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer