Puur genieten van de natuur: kamperen op de Veluwe

door Reis om de Wereld
83 views

De wereld is hartstikke mooi. Met de pandemie die gaande is, is het nog fijner om een camping in Nederland te bezoeken. En dat is ook helemaal niet zo gek, want er valt in Nederland nog zoveel moois te ontdekken! Wat dacht je van de Veluwe. Dit uitgestrekte gebied leent zich voor heel veel prachtige tochten middenin de natuur. Bovendien kan je heerlijk kamperen op de Veluwe.

De Veluwe; uitgestrekte natuur

Natuurgebied de Veluwe ligt in de provincie Gelderland en bestaat uit ongeveer 1.000 vierkante kilometer natuur. 912 vierkante kilometer is beschermd natuurgebied. De natuur varieert van glooiende heidelandschappen tot schitterende bossen. Je vindt er vennen, beken en unieke zandverstuivingen, ieder met een eigen flora, fauna en karakter. In deze natuurgebieden wonen allerlei wilde dieren, zoals zwijnen, herten, vossen, uilen, eekhoorns en nog veel meer.

Tijdens een wandeling kan je dus zomaar een edelhert tegenkomen of op een afstandje bespied worden door een wolf. Binnen de gebieden kom je ook nog eens heel veel bezienswaardigheden tegen. De natuur is natuurlijk een van de vele redenen waarom je moet kamperen op de Veluwe.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Of je nu met een gids op stap gaat of juist deze gebieden te voet, met de auto of per fiets wil verkennen: Nationaal Park De Hoge Veluwe herbergt vele schatten. Het nationale park kent verschillende in- en uitgangen en biedt daardoor een veelzijdig gebied om te verkennen. Midden in het park kun je verschillende bezienswaardigheden tegenkomen.

Jachthuis Sint Hubertus, Kröller-Müller Museum, bezoekerscentra, standbeelden en diverse Rijksmonumenten zijn enkele verrassende elementen die je tussen de bomen en velden kan tegenkomen. Andere schitterende natuurgebieden op de Veluwe zijn de pittoreske Posbank en de Ginkelse Heide.

Big five van de Veluwe

Tijdens je wandelingen of fietstochten op de Veluwe is het leuk om te proberen de ‘big five’ van dit natuurgebied te spotten. Dit zijn het edelhert met zijn imposante gewei, de Schotse hooglander die graast in het gebied, het wild zwijn op zoek naar eten, de ree met zijn mooie stippen op de rug en de vos op jacht naar wat lekkers.

Met de komst van de Europese wolf moeten we wellicht zeggen dat het eigenlijk om een ‘big six’ gaat. Ga je op zoek naar de bewoners van het natuurgebied hou je dan altijd aan de regels van het park. Neem een verrekijker mee en hou afstand van de dieren. Een camera met goede telelens is ook zeker een aanrader.

Bezienswaardigheden op de Veluwe

Het Nationaal Park is natuurlijk een bezienswaardigheid op zich. Maar er zijn nog meer bezienswaardigheden op de Veluwe waar je tijdens een kampeervakantie van geniet. Denk bijvoorbeeld eens aan Apenheul met daarnaast park Berg en Bos. Of geniet in Arnhem van Burgers’ Zoo of het Nederlands Openluchtmuseum. Ga bij Garderen op bezoek bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn.

Ontdek Paleis ’t Loo in Apeldoorn en ga in Wageningen naar het Belmonte Arboretum. Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? Bij Arnhem ligt het Arnhems Oorlogsmuseum en bij Nunspeet ligt het Verscholen Dorp in de bossen verstopt. Wil je de Veluwe op een bijzondere manier beleven? Boek dan een ritje met de museumtrein van De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.

Fietsen & wandelen

Het is vooral aan te raden om een goede fiets of fijne wandelschoenen mee te nemen tijdens je kampeertrip. Bij veel campings op de Veluwe is het mogelijk om een fiets te huren. In het Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn ook verschillende fietsverhuurpunten.

Het gebied is erg groot en met de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet kan komen. Bovendien stoor je dieren veel minder als je gaat fietsen. Liever wandelen? Dat kan natuurlijk ook. Doorkruis de bossen en heidevelden en ontdek zo iedere keer iets nieuws. Binnen het nationaal park en in andere natuurgebieden van de Veluwe zijn fiets- en wandelroutes uitgezet om te volgen.

Kamperen op de Veluwe

Wat ook zo fijn is aan de Veluwe is dat je overal geschikte campings vindt. Kies de ene keer voor een camping bij Hoenderloo, de andere keer bij Apeldoorn. Ga richting Harderwijk of juist naar Arnhem en laat je iedere keer verrassen door de omgeving. De Veluwe is bovendien vanuit heel Nederland makkelijk bereikbaar.

Door iedere keer een ander deel van het natuurgebied te ontdekken tijdens het kamperen op de Veluwe, zal je steeds weer een nieuwe kampeerervaring op doen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer