Ben je van plan om binnenkort een reis te maken door Europa? Hou dan met verschillende zaken rekening. Het is bijvoorbeeld niet fijn als je auto onderweg kapot gaat.
Gelukkig is er pechhulp Europa om je uit de brand te helpen. Tenminste, als je een goede verzekering hebt afgesloten. In dit artikel vertellen we je graag hoe je dit moet doen en lees je nog veel meer interessante tips.
Sluit een goede verzekering af
Bij reizen met de auto in Europa komt veel kijken. Zo moet je thuis een goede verzekering afsluiten om problemen onderweg te voorkomen. Maak thuis alvast een lijstje van alle landen die je tijdens de autoreis in Europa van plan bent te bezoeken. Je hebt deze informatie waarschijnlijk nodig voor de verzekeraar.
Lees altijd de kleine lettertjes van een verzekeringspolis
Vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar en lees altijd de kleine lettertjes voordat je een bepaalde dekking kiest. Op die manier weet je zeker dat een verzekering alle diensten biedt die je wilt. Zo moet het jou genoeg geld bieden om je auto naar huis te krijgen als deze niet op de bestemming kan worden gerepareerd. Ook is het handig als de verzekering een Engelstalige hulplijn heeft.
Neem een autoverzekering met extra dekking
Voor een reis dien je verschillende verzekeringen toe te voegen. Niet alleen een reisverzekering, maar ook een autoverzekering is belangrijk. Op die manier krijg je de pechhulp in Europa als het even niet meezit. Voeg een extra dekking aan je autoverzekering toe zodat je bij eventuele schade of diefstal van de auto in het buitenland niet voor hoge kosten komt te staan.
DLVA-document is belangrijk
Niet alleen een goede verzekering is essentieel voor onderweg. Het is minstens zo belangrijk dat je documentatie zoals een paspoort, rijbewijs en een afdruk van het zogeheten DVLA-bestuurdersdossier bij je hebt. Groot-Brittannië vraagt om dit document om te zien of in welke type voertuig je mag rijden en of je strafpunten en/of diskwalificaties hebt. Vergeet ook niet om een internationaal rijbewijs aan te schaffen voordat je Europa verkent per auto. Het kost tussen de 19 en 25 euro.
Hou rekening met de snelheidslimieten in Europa
Alle Europese landen hebben een ander beleid ten opzichte van te snel rijden. Zo lopen de boetes nogal uiteen. In Frankrijk betaal je bijvoorbeeld een boete van 750 euro voor te snel rijden. Hou altijd de snelheidslimieten in elk land waar je doorheen rijdt voor ogen. Daarmee voorkom je torenhoge boetes. Zorg er ook voor dat je de meest recente informatie over de verkeersregels in een land weet. De snelheidslimiet op secundaire ‘D’ wegen in Frankrijk is bijvoorbeeld momenteel 80 km per uur.
Maximumsnelheid op de wegen
De maximum snelheden in Europa lopen uiteen. In de meeste landen is de maximumsnelheid op snelwegen 130 km/u. Op plattelandswegen betreft de maximumsnelheid 80 km/u of 90 km/u Hou er ook rekening mee dat in veel Europese landen de maximumsnelheden in de winter- en zomermaanden verschillend kunnen zijn.
Controleer je koplampen en ga veilig op reis
Je bent verplicht om een aantal zaken mee te nemen in de auto tijdens een reis door Europa. In Frankrijk zijn dit onder andere een fluorescerend veiligheidsvest, een gevarendriehoek en een zelftest ademhalingstoestel. Let ook op de koplampen van je auto. Wanneer ze niet kunnen worden aangepast zodat ze het tegengestelde verkeer niet verblinden als u aan de rechterkant van de weg rijdt, moet je koplampen converters kopen en monteren. Controleer dit ruim van tevoren. Soms moet je namelijk naar een dealer om de verlichting aan te passen. Het is een kleine moeite, maar daarmee voorkom je ongelukken hoef je pechhulp Europa niet in te schakelen.