Repatriëring van een overledene: een gids voor internationaal rouwtransport

Stel je eens voor dat je wereld aan het rondreizen bent met je familie en ineens gebeurd er iets verschrikkelijks. Iemand uit je familie komt te overlijden in het buitenland.

Het verlies van een dierbare is altijd een ingrijpende gebeurtenis, maar wanneer dit zich in het buitenland voordoet brengt het extra uitdagingen met zich mee. Dan is er een onverwachte terugkeer naar huis. Dan komt er repatriëring bij kijken. Repatriëring is het terugbrengen van de overledene naar het thuisland.

In dit artikel leggen we uit hoe het proces van repatriëring werkt en bieden we een overzicht van de stappen die moeten worden genomen.

Wat is repatriëring?

Repatriëring is het terugbrengen van het lichaam van een overleden persoon naar zijn of haar thuisland voor begrafenis of crematie. Deze procedure kan complex zijn, vooral wanneer het overlijden in het buitenland plaatsvindt wanneer je aan het reizen bent. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals bijvoorbeeld:

  • lokale wetten
  • culturele gewoonten
  • praktische overwegingen

Stappen bij repatriëring

1. Meld het overlijden

Het eerste wat nabestaanden moeten doen als ze aan het reizen zijn in het buitenland en er komt iemand te overlijden, is het melden aan lokale autoriteiten en de ambassade van het thuisland. Zij zullen de noodzakelijke documenten verstrekken en begeleiding bieden bij de vervolgstappen.

2. Juridische en administratieve procedures

Er zijn vaak verschillende juridische en administratieve procedures die moeten worden gevolgd. Hierbij kunnen de lokale autoriteiten en het consulaat cruciale hulp bieden om ervoor te zorgen dat alle benodigde documenten in orde zijn.

3. Transportregelingen

Het regelen van het transport van het stoffelijk overschot vereist zorgvuldige planning. Een gespecialiseerde repatriëringsorganisatie kan helpen bij het coördineren van alle logistieke aspecten, inclusief het verkrijgen van de juiste vergunningen en het regelen van het transportmiddel. Ook is het belangrijk dat er in Nederland meteen een doodskist klaar staat.

4. Financiële overwegingen

Repatriëring brengt kosten met zich mee, waaronder het transport zelf, documentatiekosten en mogelijk extra uitgaven afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden. Het is belangrijk om te begrijpen welke kosten gedekt zijn door verzekeringen en welke kosten door de familie moeten worden gedragen.

5. Begeleiding en ondersteuning

Het rouwproces kan extra uitdagend zijn wanneer het overlijden in het buitenland plaatsvindt. Het is belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie en mogelijk ook professionele hulpverleners om te helpen bij het omgaan met de emotionele last.

Repatriëring en de reisverzekering

De kosten van het vervoer naar huis bij worden bij overlijden in het buitenland niet vergoed door de basis zorgverzekering. De kosten van repatriëring krijgt u alleen vanuit een reisverzekering vergoed. De meeste reisverzekeringen vergoeden repatriëring na overlijden. Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Deze helpt je met het terugkeren naar huis.

Risicovolle sporten tijdens je reis

Wanneer je een risicovolle sport gaat beoefenen op vakantie is het slim om een extra module af te sluiten bij je reisverzekering. Ga je bijvoorbeeld skiën dan kun je een extra wintersport dekking kiezen.

Extra informatie kunt u vinden op onderstaande websites:
* https://www.uitvaartland.nl/checklist-overlijden/
* https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/hoe-ben-ik-voor-zorg-verzekerd-als-ik-op-vakantie-ben-in-het-buitenland

Gerelateerde berichten

Varen in Noorwegen: heel veel mogelijkheden

Train deze spieren als voorbereiding op een lange hike

Ontdek de verborgen schatten van de Balkan

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Lees meer