Roadtrip door Denemarken in twee weken per auto

door Reis om de Wereld
665 views
Het standbeeld van het beeldhouwwerk van Hans Christian Andersen Denemarken.

Houd je van afwisseling? Langs kleine dorpjes, grote steden, historische kastelen, een overweldigende natuur en de leukste hoofdstad van Europa? Dan raden we je een roadtrip door Denemarken aan met de auto. In twee weken kun je heel wat zien en ontdekken.

Er is niks leukers dan een afwisselende vakantie waar je in een paar weken met je auto verschillende bestemmingen aandoet. Wat dat betreft is Denemarken een goede keuze, een makkelijk berijdbaar en veelzijdig land met veel natuur, stranden, schattige dorpjes, historische steden en een feest voor de cultuurliefhebbers. Een land dat ook heel fotogeniek is, want het Scandinavische licht zorgt voor prachtige foto afdrukken waar je – eenmaal terug van vakantie – nog lang van kunt genieten.

Maar waar gaan we naartoe in twee weken tijd? We moeten keuzes maken, dat is wel duidelijk.

Historisch stadje Velje: 4 dagen

Denemarken is in een dag te bereiken. Een leuk stadje op te beginnen is Velje, op pakweg 700 kilometer vanaf Utrecht. Velje ligt centraal op het hoofddeel van Denemarken en is een goed uitgangspunt naar leuke bezienswaardigheden. Zo is Billund, de thuisbasis van Legoland binnen handbereik, maar je kunt ook de strandenrijke kust rond Esbjerg of het historische Århus binnen een uur bereiken.

Maar Velje zelf is ook een alleraardigst stadje. Met leuke restaurantjes, streetfoodtentjes en nog veel meer kun je er prima een paar dagen vertoeven. Kenmerkend aan het centrum zijn de vele parasols die in de belangrijkste winkelstraat hangen, het zijn er honderden, zo niet duizenden.

Odense: 5 dagen

Na het vasteland van Denemarken gaan we verder naar het eiland Fyn of Funen, met als smaakmaker de stad Odense. Dit is de geboorteplaats van de Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen die bekend werd met zijn sprookjes en vertellingen. Je kunt er zijn huis bezoeken, maar ook de binnenstad is prachtig met vele historische vaak gekleurde huizen. De natuur is overweldigend op Fyn, dus zoek naar een huisje in de natuur in de buurt van Odense, zodat je ook in de omgeving wandelingen of fietstochten kunt maken. Op Fyn is veel rust, ruimte, glooiende heuvels, maar ook overal de aanwezigheid van zee en strand.

Funen - Het renaissancekasteel van Egeskov in het Eiland Funen, Denemarken

Het renaissancekasteel van Egeskov in het Eiland Funen, Denemarken.

Kopenhagen: 3 dagen

Na een paar dagen natuur is het tijd voor wat meer reuring. Kopenhagen ligt binnen handbereik, voor velen de leukste stad van Europa. Kopenhagen is heel compact en daardoor zeer geliefd. Veel bewoners gebruiken een fiets en dat is een prima manier om de stad te verkennen. De stad heeft veel afwisselende wijken, havens waar je langs kunt slenteren of Christiania, een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in de hoofdstad met eigenzinnige huizen waar veel kunstenaars wonen. Auto’s zijn op het terrein niet toegestaan en de bekendste ‘straat’ is Pusher Street, waar – geheel legaal – in softdrugs wordt gehandeld.

Het centrum van Kopenhagen, met de Frederikskerk.

Het centrum van Kopenhagen, met de Frederikskerk op de achtergrond.

Het eiland Møn: 4 dagen

Na de hectiek van de stad trekken we ons weer terug in de rust van het eiland Møn , dat een uur rijden onder Kopenhagen ligt. Hier sluit je je roadtrip af, genietend van de natuur.  Het is het eiland van de smalle wandelpaden en stille weggetjes die je naar prehistorische grafheuvels brengen. Het meest spectaculair zijn de witte kliffen van Møns Klint, die je al wandelend kunt verkennen.

Na een paar dagen relaxen zijn de ruim twee weken om en keer je terug naar Nederland. Je rijdt met de auto naar Rødby en maakt de overtocht naar Puttgarden die ongeveer 45 minuten duurt. Ieder half uur vertrekt een veerboot.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer