Roadtrip door Kroatië: 5 plekken die je bezocht moet hebben

door Reis om de Wereld
239 views
Kroatië het nationale Theater in Zagreb de hoofdstad

Kroatië is populair bij toeristen door de lange kust met schattige kustplaatsjes, de indrukwekkende natuurparken, het prachtige weer en maar liefst 1200 eilanden. Maar ook het eten en drinken is er heerlijk, met lokale wijnen, olijfolie en kazen. Een roadtrip naar Kroatië met 5 plekken die je bezocht moet hebben. 

Goed om te weten: op 1 januari 2023 is de Kroatische kuna vervangen door de euro. Vanuit Nederland is Kroatië best een eind rijden en je hebt twee dagen nodig – we willen niet stressen – om er te komen. Met de auto rijd je in 13 tot 14 uur naar Istrië, een afstand van zo’n 1400 kilometer.

Kroatië is zelf ook een heel uitgestrekt en de kuststrook loopt over 1800 kilometer langs de Adriatische Zee van Istrië tot Dubrovnik in het zuiden van de Dalmatische kust. Je bent dus veel onderweg met een roadtrip en moet dus goed bepakt en bezakt op reis, maar met de travel cubes ga je goed voorbereid op reis.

Maar welke bestemmingen moet je zeker hebben gezien? We geven je 5 tips.

1. De oude Romeinse stad Poreč

Weliswaar is het heel toeristisch, maar een bezoek aan oude Romeinse stad Poreč mag niet ontbreken op je roadtrip. In dit stadje in Istrië vind je nog overblijfselen uit de Romeinse tijd terug, zoals bij de typische Romeinse straten Decumanus Maximus en Cardo Maximus, maar er zijn ook nog enkele ruïnes te bezichtigen.

Het is ook een uitgaansstad voor jongeren, dus ’s avonds laat en in de weekenden feesten ze erop los. Maar er blijft genoeg over voor cultuurliefhebbers. Een van de blikvangers is de Euphrasiusbasiliek, gebouwd in de zesde eeuw en inmiddels onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een van de mooiste Byzantijnse kerken van Europa. Naast de basiliek zelf kun je ook de prachtige mozaïeken uit de zesde eeuw bekijken. Prachtig!

2. Het eiland Krk

Naast Istrië ligt het eiland Krk, ook wel het Gouden Eiland genoemd, dat je uitspreekt als ‘kurk’. Het is verbonden met een brug De hoofdstad van het eiland is Krk-stad, met een majestueuze kathedraal, het Frankopan kasteel en het Vela Placa plein. Genoeg te zien en te beleven dus.

Verder zijn de plaatsen Vrbnik, Punat en Omišalj het bezoeken waard. Naast mooie cultuur heeft Krk ook een indrukwekkende natuur. Bezoek ook zeker de grot Biserujka. Krk is het op één na grootste eiland in de Adriatische Zee en door velen beoordeeld als een van de mooiste eilanden van Kroatië.

3. De oude stad van Dubrovnik

We gaan helemaal naar het Zuiden van Kroatië, naar de oude stad van Dubrovnik. Het meest in het oog springt het oude centrum van de stad, waar je uitzicht hebt op de Adriatische Zee als je langs de kades loopt. De oude stad is volledig omringd door hoge stadsmuren. Via de Pile Gate kom je binnen en mag je alleen te voet verder. Na de poort kom je in de hoofdstraat Stradun. Slenterend door de stad zie je allerlei historische gebouwen, zoals de Dubrovnik Cathedral en de St Blaise’s kerk.

En wist je dat Dubrovnik als decor heeft gediend voor de televisieserie Game Of Thrones? Je zult vast zaken herkennen als je de serie hebt gezien. Je kunt ook een tour boeken bij een van de gidsen met hoogtepunten uit Game of Thrones.

4. Nationaal Park Plitvicemeren

In het binnenland mag je het Nationaal Park Plitvicemeren niet missen. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Kroatië en jaarlijks bezoeken meer dan één miljoen bezoekers de meren van Plitvice. De Plitvice meren bestaan uit een ruige natuur en 16 meren. Meest opvallend zijn de ruim 90 watervallen waarvan de hoogste 78 meter is.

In de bossen van dit nationale park tref je herten, dassen en wilde zwijnen aan, mar je kunt er ook een zwarte beer tegenkomen.

Je kunt de Plitvice meren en watervallen te voet te bezoeken via een netwerk van wandelpaden. Ben je niet goed ter been, kun je ook een toeristentreintje door het gebied boeken of je maakt een boottocht over het grootste meer.

5. De hoofdstad van Kroatië, Zagreb

Zagreb is geen hotspot voor een citytrip, maar dat is onterecht. De stad heeft een aangename sfeer en biedt een mengeling van historie en een moderne uitstraling.  In de historische binnenstad loop je langs de Sint Stefanus-kathedraal en de Sint Marcus-kerk. Hier tref je ook de de kortste kabelbaan ter wereld aan: in een minuut legt de kabelbaan 66 meter hoogteverschil af en komt dan bij de Lotrščak-toren, vanwaar je uitzicht hebt over Zagreb.

In het oude centrum van Gornji Grad branden elke dag tweehonderd straatlantaarns, die met de hand worden aangestoken. Slenteren kun je langs de vijf kilometer lange winkelstraat Ilica. Maar je komt ook kleurrijke muurschilderingen van de hedendaagse straatkunstenaars tegen.

En natuurlijk mag je de boerenmarkt Dolac, gelegen op 120 meter lopen vanaf het Ban Jelačić-plein, niet vergeten. Het is de grootste markt van de stad met ruim 150 kraampjes, waar je groente- en fruit en lokale delicatessen kunt kopen van de boeren uit de nabijgelegen dorpen .

En zo zijn eindigen we de roadtrip in Kroatië, dat in het hart van Europa ligt, op het kruispunt van de Romeinse en Griekse cultuur.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer