Rome boven en onder de grond

door Reis om de Wereld
791 views
Italië Rome Forum Romanum

Vroeger was een voetreis naar Rome de ultieme manier om “jezelf te ontdekken”, te vergelijken met wat twintigers nu doen door in Thailand te gaan backpacken. Maar waarom zou je? Je kan tegenwoordig goedkoop naar Rome vliegen. Maar neem toch vooral je wandelschoenen mee, want Rome is bij uitstek een stad die zich leent om te voet te worden verkend.

Met de bus, auto of zelfs de fiets ga je te snel en zul je veel van de leuke details missen. Rome is een immens grote stad, maar in een paar dagen kun je een zeer goede indruk krijgen van zowel het antieke Rome, de gezellige binnenstad met haar beroemde pleinen en fonteinen en Vaticaanstad. Ook in de nabije omgeving is veel te zien. Een wandeling over de oude Romeinse Via Appia biedt een mooi uitzicht over zowel de stad als het platteland. En Ostia, de oude havenstad van de Romeinen, is recentelijk geheel ontgraven waarbij zoveel van de oude stad is blootgelegd dat je er in kunt ronddwalen en je met een beetje fantasie kunt voorstellen hoe het vroeger was.

Gladiatoren

De eerste dag zou je het antieke Rome kunnen ontdekken. Begin bij het Colosseum, waar vroeger gladiatoren tegen elkaar of tegen wilde dieren vochten. Het gebouw bood plaats aan 50.000 toeschouwers, net zoveel als de grotere voetbalstadions in Nederland. Als je hierna naar de Piazza Venezia loopt kom je langs de Arco Constatino en het Forum Romanum, dat ooit het regeringscentrum was van het Romeinse Rijk. Vanaf de Piazza Venezia loop je gemakkelijk naar het Panthenon, waar vroeger de Romeinse goden werden vereerd en dat nu een katholieke kerk is. Vlakbij ligt de Piazza Navona met haar drie beroemde fonteinen. Als je vanaf het plein richting de Tiber loopt en de brug oversteekt kom je terecht bij de Engelenburcht. Hier staat het mausoleum van keizer Hadrianus. Later was het lange tijd in gebruik als residentie van de pausen. Als je een brug verder opnieuw de Tiber oversteekt kom je aan bij dePiazza del Popolo. Volg hier de pijlen naar de Villa Borghese, het schitterende stadspark met in het midden het Museum voor Moderne Kunst. Hierna mogen natuurlijk de Spaanse trappen niet ontbreken. Hier zie je bruidsparen de 138 treden van de trap beklimmen, ter verzekering van hun huwelijksgeluk. Iets verderop bevindt zich de Trevifontijn, bekend van de film La Dolce Vita van Fellini.

Vaticaan

De volgende dag is een bezoek aan Vaticaanstad een must. Zo krijg je een spectaculair beeld van tweeduizend jaar Christelijke geschiedenis. Bezoek behalve de Sint Pieterskerk  en de Sixtijnse kapel ook het Vaticaanmuseum. Hier kan je wel even de tijd voor uittrekken. De hoeveelheid kunst in dit museum is letterlijk duizelingwekkend. Diep onder de grond ligt een andere, verborgen stad. De catacomben vormen een ondergronds gangenstelsel van tussen de 900 en 1.300 kilometer lengte waar de eerste christenen hun doden begroeven. Sommige catacomben hebben vijf verdiepingen en zijn meer dan twintig meter diep. Tot ver in de vijfde eeuw waren de catacomben in gebruik en werden ze uitgebreid. Je kan deze catacomben  bezoeken. Het meest indrukwekkend zijn diemet de ingang aan de Via Appia.

Bron afbeelding: Wiki Commons

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer