Rondreis door Sri Lanka

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 238 views

‘Volgens mij zou Colombo op de eerste plaats staan als er een lijst bestond van steden die de slechtste eerste indruk achterlaten.’ Els Slots maakte een rondreis door Sri Lanka. Ze kwam aan in Colombo en bezocht onder meer Sigiriya, ‘Het hoogtepunt van mijn reis, alsmede een van de meest indrukwekkende plaatsen waar ik ooit ben geweest.’

Els Slots

Volgens mij zou Colombo op de eerste plaats staan als er een lijst bestond van steden die de slechtste eerste indruk achterlaten. Het is echt 3 keer niks: stoffig, arm, grauw. Een paar uurtjes acclimatiseren doet soms wonderen, maar hielp hier echter niets: ik wilde er zo snel mogelijk weer weg en was niet erg optimistisch over de rest van het land. Waarom was ik niet gewoon naar Zuid-India gegaan? Maar het weer was goed en ik had 3 weken vakantie voor me, dus ik probeerde er maar het beste van te maken. Hieronder een paar highlights. Wat een rondreis door Sri Lanka – inclusief de omgeving van Colombo – te bieden heeft zijn vooral veel koloniale resten, zowel Brits als Nederlands. Een mooie klokkentoren is te vinden in Kelaniya Raja Maha Vihara, een boeddhistisch tempelcomplex net buiten de hoofdstad.

scr lanka Klokkentoren

Klokkentoren [Foto: Els Slots]

Sigiriya

Het hoogtepunt van mijn reis, alsmede een van de meest indrukwekkende plaatsen waar ik ooit ben geweest. Eerst klim je (samen met veel andere toeristen en schoolkinderen) heel wat trappen op. Daarvoor word je beloond met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Hierna klim je nog een stukje verder om aan te komen op een platform waar twee leeuwenklauwen je opwachten om nog verder omhoog te klimmen.

Een niet zo heel goed onderhouden ijzeren trap (of begon mijn hoogtevrees op te spelen?) leid je naar de top van deze buitengewone plek. Sri Lanka heeft veel overblijfselen uit diverse hoogtepunten uit zijn geschiedenis, zoals Anuradhapura, Pollonaruwa and Dambulla, maar Sigirya is degene die je moet bezoeken als je moet kiezen.

De rots Sigiriya

De rots Sigiriya [Foto: Els Slots]

Rondreis door Sri Lanka

Als je bij een rondreis door Sri Lanka denkt aan een altijd zonnig tropisch eiland, ga dan eens naar Nuwara Eliya! Omdat dit kleine stadje op hoogte ligt, kan het er fris zijn (naar Noordwest Europese maatstaven) of ijzig koud (af te leiden aan de kleding van de Srilankaanse bewoners). Dit bijzondere klimaat lokte de koloniale Britten, zodat je de indruk krijgt de trein naar Bath te hebben genomen in plaats van naar Nuwara Eliya. In de omgeving liggen de uitgestrekte Horton Plains, een nationaal park dat een dagtrip waard is. Je kunt er urenlang wandelen zonder het gevoel te hebben in Sri Lanka te zijn.

rondreis door sri lanka

Postkantoor Nuwara Eliya [Foto: Els Slots]

Havenstad Galle

Galle is als een openluchtmuseum: het hele stadje staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Het is vooral interessant voor Nederlandse bezoekers omdat je er veel oude Nederlandse plaatsjes in herkent. Er is een Nederlands Hervormde Kerk en ook de stadsmuren zien er erg bekend uit. Je kunt er fietsen huren en rondfietsen in het oude stadscentrum bij de zee. Het nieuwe deel van Galle is net zo lelijk als Colombo, dus probeer het te vermijden (behalve als je op zoek bent naar een redelijk goede boekwinkel).

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer