Wereldreis route plannen

door Reis om de Wereld
2,2K views
route-plannen wereldreis

Het plannen van een goede, logische wereldreis route is van groot belang. Elke doorgewinterde reiziger zal dit ‘voorpretvraagstuk’ herkennen als leukste in de voorbereiding van een reis.

Al jaren droom je erover: het maken van een wereldreis. De stupa’s in Thailand en Myanmar en Ayers Rock in Australië. Je wilt ze nu echt wel eens met eigen ogen bekijken. Kleurrijke indianenvolken in Latijns-Amerika en de Grand Canyon in het land van ‘Uncle Sam’, donuts en hamburgers. Veel over gelezen. Maar je weet ook dat je keuzes moet maken.

Het plannen van een goede, logische reisroute is daarom van groot belang. Het plezier van je wereldreis begint al bij de voorbereiding. Er komen veel vragen op je af. Wat doe ik met mijn huis? Moet ik mijn baan opzeggen? Waar moet de poes naartoe?

Maar naast deze praktische vragen is er die ene boeiende kernvraag: waar naartoe? Met andere woorden, welke route ga ik nemen? Elke doorgewinterde reiziger zal dit ‘voorpretvraagstuk’ herkennen als leukste in de voorbereiding van een reis. Een goed verloop van je reis begint met het planmatig bepalen van je route.

De eerste vraag die je daarbij stelt is waarom je op reis wilt. Probeer die vraag zo concreet mogelijk te beantwoorden. En maak je reisdoelen specifiek. Als je weet wat je met je reis wilt bereiken, oriënteer je dan op mogelijke bestemmingen. Vervolgens bepaal je de definitieve plannen. Houd hierbij wel rekening met randvoorwaarden als bijvoorbeeld financiële of tijdsbeperkingen.

Wereldreis route plannen?

Waarom iemand op reis gaat, is afhankelijk van ieders persoonlijke belangstelling. Sommige mensen gaan voor culturele verdieping van hun kennis. Zij willen negerstammen in Afrika bezoeken. Of een beginnerscursus Spaans volgen in Guatemala. Andere mensen zijn meer geïnteresseerd in actie en sportieve bezigheden.

Een raft-trip in Frankrijk om daarna door te vliegen naar Nepal voor een Himalaya-trekking. Weer anderen willen op hun reis bovenal genieten van rust en de wonderen der natuur. Zij worden vooral gelokt door een safari in Afrika of een fabuleuze zonsondergang in de woestijn.

In de praktijk zal een reisroute vaak een combinatie zijn van deze persoonlijke interessegebieden.Naast deze voorkeuren voor cultuur, actie of natuur kun je bij de bepaling van je reisroute rekening houden met specifieke wensen die je onderweg wilt vervullen. Zo kun je besluiten dat je beslist je duikbrevet wilt halen. Of familie of vrienden in Canada bezoeken.

En als je genoeg hebt van het carnaval in Oeteldonk kun je februari eens in het samba-mekka Rio de Janeiro doorbrengen. Ook de manier waarop je reist kan een bewuste keuze zijn. Als je dan toch naar Moskou en Beijing wilt, waarom dan niet met de Trans-Siberië-express? Daar droomde je toch al jaren van?

Veel mensen die een wereldreis maken, doen dat met een reispartner. Om teleurstellingen te voorkomen is het speciaal voor hen van belang doelen en verwachtingen duidelijk uit te spreken. Niets is zo vervelend als je samen wilt reizen en je komt er onderweg achter dat jij toch wel heel andere dingen wilt dan je reispartner. Aan de andere kant hoeft dit geen probleem te zijn. Als je met elkaar afspreekt dat er op bepaalde momenten ruimte is om je eigen weg te gaan, kan dit een prima oplossing zijn.

Wereldreis plannen

Als je de doelen van je reis scherp hebt, kun je beginnen aan het leukste deel van je reisplanning: een globale oriëntatie op bestemmingen. Dit is een fase van inlezen. En van veel praten over de invulling van je reis. Beperk je hierin nog niet door rekening te houden met de onmogelijkheden van je wensen. Alles kan en alles mag. In een later stadium kun je dan met een realistische blik kijken naar wat in je reisplan past en wat niet.

Lees voor het opdoen van ideeën eens een Insight Guide of een boek uit de Dominicusreeks. Ook kun je gebruikmaken van reisbladen of een reismarkt bezoeken. En uiteraard kun je voor ideeën uitstekend op internet terecht. Voor een uitgebreid overzicht van informatiebronnen wordt hier verwezen naar het artikel daarover in deze rubriek Wereldreizigers.Om inzicht te krijgen in je ideeën, is het raadzaam per land of gebied een overzicht te maken van de bestemmingen waar je naartoe wilt. Beter nog is het om een grote wereldkaart aan een muur te hangen en daarop dit overzicht te maken. Op die manier heb je meteen een visuele schets en herken je in één oogopslag een rode draad in je reis. Daarnaast is het een leuke vorm van voorpret.

Waarmee moet ik rekening houden?

Het plannen van een wereldreis is een mooie taak. Je hebt veel ideeën en wilt natuurlijk veel zien. Waarschijnlijk te veel. Om keuzes op een gefundeerde manier te kunnen maken is het noodzakelijk realistisch naar je plannen te kijken. Hoeveel geld heb ik te besteden? Hoeveel tijd heb ik? Wat is de beste tijd om in een bepaald gebied te reizen? Belangrijke vragen waarop je een antwoord zult moeten formuleren. Kijk ook even naar de tips van Backpackcentrale voor het plannen van een een wereldreis.

Naast de beschikbare tijd is één van de belangrijkste voorwaarden je budget. Om te bepalen wat je nodig hebt, hangt af van de manier waarop je wilt reizen. Als je in korte tijd veel wilt zien, kost dat meer dan wanneer je langere tijd op minder plekken verblijft. Ook zul je moeten kiezen voor de mate van comfort? Verblijf je vooral in low-budget pensions of kies je voor een duurder middenklasse-hotel En neem je het vliegtuig of pak je de bus?

Om teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de beste reistijd in de gebieden die je wilt bezoeken. In de winter over passen van meer dan vijfduizend meter in Nepal wandelen, is gegarandeerd een ontbering. En de hitte in India, hartje zomer, is ook geen pretje. En als je wilt duiken is het verstandig om vooraf te weten wanneer de zee ruw is en het zicht slecht. Kijk voor een klimaattabel eens op Trotters.nl onder het kopje “route”. Realiseer je echter wel dat indien je langere tijd weggaat het onmogelijk is om overal in de beste tijd van het jaar te zijn. Ook hier geldt: kiezen is onvermijdelijk! Als je meer informatie wilt over dit onderwerp, lees dan het hoofdstuk Wanneer op reis.

En andere belangrijke vraag is hoeveel risico’s je wilt aanvaarden. Een uitstapje naar Kabul of een rondreis door Irak maken is niet verstandig. Maar hoe denk je over het bezoeken van gebieden met een verhoogde kans op berovingen? Informeer bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar jij je twijfels over hebt.

Globaal reisplan

De laatste en onvermijdelijke stap in de planning is misschien wel de moeilijkste. Het maken van keuzes. Bedenk daarbij dat je de route moet zien als een soort rode draad. In de praktijk zal je route altijd afwijken van het oorspronkelijke reisplan. Onderweg kan de lokale situatie veranderen.

Of je eigen voorkeur. Ook enthousiaste verhalen van medereizigers of de lokale bevolking kunnen je op nieuwe ideeën brengen. De enige zekerheid die je hebt over de geplande route is dat deze zal veranderen. Daarom heeft het geen zin om tot in detail te plannen.

De informatie om die keuzes te maken heb je. Nu kun je beginnen te puzzelen. Hoe sluiten je gewenste bestemmingen op elkaar aan? Reis je met de bus of wil je vliegen? En kun je dat betalen? Gebruik bij deze puzzel de Lonely Planet of een Rough Guide.

Deze gidsen bevatten weinig achtergrondinformatie en zijn daarom minder geschikt om je te oriënteren op bestemmingen. Maar ze bevatten wel veel praktische informatie die je kan helpen om uit te zoeken of de dingen die jij wilt haalbaar zijn. Ook kun je het “Handboek voor de Wereldreiziger” van Frans Timmerhuis gebruiken. Een hulpmiddel is het planningssheetje op Reisplanner. Onder het kopje “Hoe bepaal je de route?” kun je het spreadsheetje downloaden.

Ter afsluiting nog enkele praktische tips om je reisplan zo gunstig mogelijk te maken. Het reizen in oostelijke richting over de aardbol is het goedkoopst. Als je avontuur begint in Zuid-Oost-Azië, kun je namelijk goedkope tickets kopen.

Vooral in Bangkok, maar ook in Maleisië en Hongkong kun je voordelige tickets aanschaffen. Bijkomend voordeel is dat je hier ook de mogelijkheid hebt om een ticket Azië-Zuid-Amerika te kopen met stop-overs in bijvoorbeeld Australië en nog een aantal eilanden in Oceanië. Op deze manier is een ticket Azië-Zuid-Amerika zijn geld waard. Een dure verbinding daarentegen is die tussen Zuid-Amerika en Afrika en vice versa.

Om een land, of een deel van een groot land, te verkennen volstaat een verblijf van ongeveer drie tot vier weken. Dan heb je normaal gesproken voldoende tijd om rond te trekken, steden en bezienswaardigheden te bezoeken en een tijdje uit te rusten.

Probeer je bestemmingen wel zo te kiezen dat je niet veel dagen achter elkaar hoeft te reizen om van het ene hoogtepunt naar het andere te komen. Tenzij je bijvoorbeeld met de Trans-Siberië-express reist en daar bewust voor kiest.

Ten slotte is het verstandig je te realiseren dat de planning van je reis nooit ‘klaar’ is. Ook onderweg zul je er continu mee bezig zijn. Daarom is het aan te raden per land of gebied dat je bezoekt een kaart te kopen. Met die kaart kun je dan ter plaatse je grove planning verfijnen.

En zeg nou zelf. Jij als reiziger. Een fantastisch uitzicht op de Grand Canyon. Kaart op schoot, Lonely Planet in de hand. Waar ga je naartoe? Ga je gokken in Las Vegas of trek je toch maar richting L.A.? En wat te denken van de Maya’s in Mexico? Wat een vrijheid! En jij kunt die vrijheid ook hebben. Door op reis te gaan. Als je nog twijfelt, bedenk dan dat je beter spijt kunt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan.

Top 5 wereldreis routes

Heb je plannen voor een lange reis? Dan hier alvast een aantal suggesties in de vorm van een wereldreis route top 5. Let op: ze zijn niet allemaal even geschikt voor de beginnende reiziger!

1. Zuidoost-Azie: een populaire en goedkope bestemming. Ook goed te doen voor de beginnende reiziger. En voor culinaire fijnproevers: de keukens van de landen in zuidoost-Azië zijn door het gebruik van vele soorten kruiden een belevenis op zich.

2. Trans Latijns-Amerika: de beroemde maya-ruïnes van Mexico en Guatemala en de verloren Inca-beschaving in de Andes staan garant voor een culturele ervaring van de bovenste plank. Liever actiever? In Costa-Rica en Nicaragua kun je vulkanen beklimmen. Costa-Rica wordt daarnaast geroemd als één van de mooiste landen ter wereld qua natuur. En een verblijf in de Amazone-jungle van Zuid-Amerika zal de avontuurlijke natuurliefhebber altijd bijblijven.

3. Australië en Nieuw-Zeeland: zeer geliefd onder backpackers. Deze bestemmingen worden vaak gecombineerd met een reis door zuidoost Azie. De oneindige vergezichten in de Australische Outback en de veelzijdigheid van Nieuw-Zeeland zijn een droom voor velen.

4. De Zijderoute: een avontuurlijke reis in de voetsporen van Marco Polo. Zijn oorspronkelijke reis ging, in verschillende etappes, van Venetië, via Turkije en een groot deel van centraal Azië naar de Oostkust van China. Vanwege de primitieve omstandigheden die je onderweg tegenkomt niet geschikt voor onervaren en op luxe gestelde reizigers.

5. Noord-Afrika en het Midden-Oosten: de bakermat van de Islam. De koningssteden van Marokko zijn een walhalla voor de liefhebbers van Oosterse bazaars. En de piramides van Egypte doen je fantasie ongetwijfeld op hol slaan. Wil je duiken? De Rode Zee is een toplocatie om de onderwaterwereld te verkennen.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer