Schipbreuk in het paradijs

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 90 views

Wat gebeurt er als je tijdens een boottocht van het Indonesische Lombok naar Komodo schipbreuk lijdt? Met een boot die steeds dieper in de zee zinkt, 25 wanhopige mensen aan boord, geen GPS of goede reddingsvesten en een bemanning die niet meewerkt?

Dat beschrijft Wilbert van Haneghem in het boek ‘Schipbreuk in het paradijs’. Samen met zijn vriendin Marjan maakt hij een boottocht van vier dagen langs de Indonesische eilanden. Een tocht zoals er veel worden gemaakt door toeristen. Maar ditmaal gaat het helemaal mis.

‘De motor van onze boot valt opeens helemaal stil. Hoge golven beuken tegen de zijkant. Er klinkt een luid en paniekerig geschreeuw in de donkere nacht, in het Indonesisch. Ik versta er niets van. De zee is al urenlang weer erg ruw.’

Schipbreuk in het paradijs

En zo begint het angstaanjagende avontuur van de twee Nederlandse reizigers, die zich aanvankelijk in het paradijs waanden. Maar dat is van korte duur.

Alles wat er mis kan gaan, gaat ook mis. Maar Wilbert houdt het hoofd koel en neemt de leiding in de groep. Hij is vertrouwd met noodsituaties, want in zijn dagelijks leven is hijschipbreuk in het paradijs steward bij de KLM en heeft ervaring met overlevingssituaties.

Het boek beschrijft vervolgens van uur tot uur de situatie. Zo wil de bemanning niet echt meewerken, ontstaan er irritaties tussen de reizigers onderling, worden de schipbreukelingen geteisterd door een brandende zon, moeten er keuzes op leven en dood worden gemaakt.

Maar ook zijn er momenten van geluk tussen Wilbert en Marjan. Hoezeer zij zich ook in een penibele situatie bevinden, hun band wordt alleen maar sterker.

Veertig uur dobberen

Wilbert beschrijft het verhaal zo dat het continu spannend blijft. Je zit aan het boek gekluisterd, hoewel je al wel weet dat ze het zullen overleven.

‘De zon komt op, we hebben de tweede nacht overleefd. Onze ogen moeten wennen aan het licht. Het is direct iets warmer. We zien ook hoe slecht iedereen eraan toe is, ook de passagiers.’ 

Veertig uur dobberen de schipbreukelingen uiteindelijk in de woeste zee rond. Zelf hadden ze al niet meer geloofd in een redding, maar gelukkig komt het er toch van.

In een provisorisch ziekenhuis worden ze opgevangen. Iedereen is ongelooflijk opgelucht en verbaasd dat het toch goed is afgelopen. Hoewel, niet iedereen zal de reis overleven, zo blijkt.

Kortom, een aangrijpend, spannend, bloedstollend verhaal. Het is nu wachten op de verfilming ervan…

Schipbreuk in het paradijs. Kiezen tussen leven en dood. Bestel hier

schipbreuk

Het schip is bijna gezonken. Op de voorgrond een paar passagiers die in de sloep zitten. Foto: Bertrand Homassel.

Wilbert is terug in het ziekenhuis in Sape op Sumbawa, waar ze vanaf de vissersboot eerst naartoe werden gebracht. 'Op zo'n bedje werden we onderzocht.'

Wilbert is terug in het ziekenhuis in Sape op Sumbawa, waar ze vanaf de vissersboot eerst naartoe werden gebracht.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer