Self-drive in Namibië: Een onvergetelijk reis door het mooiste land van Afrika

door Reis om de Wereld
82 views
Etosha National Park

Namibië wordt vaak het mooiste land van Afrika genoemd en dat is niet voor niets! Voor de reiziger die van natuur, rust en avontuur houdt is dit land, gelegen in het zuidwesten van Afrika aan de Atlantische Oceaan, een echte aanrader!

Dankzij de relatief goede wegen en het feit dat men er Engels (en Afrikaans, een soort van ouderwets Nederlands) spreekt is het land prima zelfstandig te bereizen. De beste manier om dat te doen, en er optimaal in je eigen tempo van te genieten is via een self-drive reis met een gehuurde auto (het liefst een 4×4!) of camper. Er zijn dan ook talrijke aanbieders van self-drives naar Namibië. Trek er, gezien de vele hoogtepunten en de gigantische afstanden wel tenminste drie weken voor uit.

Beleef de zeer afwisselende natuur van Namibië

De natuur van Namibië is zeer afwisselend. Namibië staat bekend om de ongekende safarimogelijkheden. Daarvan is het Etosha National Park veruit het bekendste (en dus ook het drukste). Het land heeft voor natuurliefhebbers echter veel meer te bieden dan alleen maar safari: Landschappelijk is Namibië zeer afwisselend. Binnen het land vind je zowel een van de droogste woestijnen van de wereld – de Namib woestijn – met de welbekende 300 meter hoge rode zandduinen van Sossusvlei als de Caprivistrook (de smalle “arm” van Namibië die ingeklemd ligt tussen Botswana, Zimbabwe, Zambia en Angola), dat het grootste wetland ecosysteem van zuidelijk Afrika is. En dan is er nog de barre, haast onbegaanbare Skeleton Coast, dat een wereld op zich vormt. In al deze ecosystemen wemelt het van de bekende en minder bekende zoogdieren, vogels en reptielen, die je ook buiten de safariparken tegenkomt. Ook zijn er bergen, vooral in het noordwesten, in het Damaraland. En dan hebben we de op-één-na grootste kloof ter wereld (natuurlijk achter de Grand Canyon in de VS), de Fish River Canyon nog niet eens genoemd.

Safari in Namibië

Namibië heeft geen Serengeti, maar Namibië heeft wel Etosha National Park. Dit grote wildpark ligt ten noorden van de hoofdstad Windhoek. Het is een waar walhalla voor safariliefhebbers. De variëteit aan wild is er uitbundig en de kans op het zien van olifanten, leeuwen en giraffen is bijna gegarandeerd. Doordat er vrij weinig begroeiing is, heb je goed overzicht en zie je dus heel veel dieren.

Tijdens je self-drive is het grote voordeel dat je op eigen gelegenheid, met gehuurde auto of camper door het park mag rijden en dus op je eigen tempo de dieren kunt zien. Dit in tegenstelling tot landen als bijvoorbeeld Tanzania of Kenia, waar je niet zelf kunt rijden en de chauffeur of gids bepaalt wanneer het tijd is om verder te gaan.

Houd er wel rekening mee dat de hekken sluiten bij zonsondergang en wees dus op tijd terug om een hoge boete te voorkomen! Je kunt op diverse plekken binnen Etosha National Park overnachten. Sommige van deze lodges bieden ook faciliteiten voor campers en kampeerders.

Naast Etosha National Park zijn er nog diverse andere wildparken in Namibië, met elk hun eigen kenmerken. Zo vind je in het Nkasa Rupara National Park in de Caprivistrook als enige plek in Namibië nijlpaarden. Het afgelegen Khaudum National Park biedt een unieke kans om de bedreigde Afrikaanse wilde hond en honderden olifanten te zien.

Fish River Canyon.

Fish River Canyon

Dit reusachtige, rood gekleurde ravijn wordt geheel terecht “Africa’s Grand Canyon” genoemd! Het ravijn is 550 meter diep, 150km lang en op sommige plaatsen 27km breed. Daarmee is het na de Grand Canyon de grootste kloof op aarde! De Visrivier (Afrikaans voor Fish River), die het hele jaar

door water vervoert, slingert er doorheen en heeft een geweldige en ongeëvenaarde wildernis gecreëerd. Je kunt de Fish River Canyon, die in het zuiden van Namibië ligt het beste bezichtigen door langs de rand te rijden met je huurauto en diverse uitzichtpunten te bekijken. De echte “experience” krijg je echter pas als je door de Fish River Canyon wandelt. Dat kan met diverse uitgezette wandelroutes. Deze wandelpaden zijn overigens in de Namibische zomer (onze winter) gesloten in verband met de enorme hitte die er dan heerst. De beste reistijd voor dit fenomeen is dus mei tot en met oktober.

Damaraland

In het toch al zo dunbevolkte Namibië is dit een van de minste bevolkte gebieden. Je kunt je dus wel voorstellen hoe rustig het er is! Ook massatoerisme bestaat nog niet in dit prachtige stukje Namibië, dat je echt niet mag missen. Damaraland combineert prachtige natuurfenomenen met eeuwenoude cultuur. Besteed enkele dagen aan het bezoeken van de rotspilaar Vingerklip, het versteende woud, “orgelpijpen“, de rotsformaties van Spitzkoppe en culturele plekken zoals de prehistorische rotstekeningen bij Twyfelfontein.

Skeleton Coast

Het ruige landschap van het Skeleton Coast National Park wordt gekenmerkt door enorme zandduinen, brede bergketens, rivieren en steppen. Het is er heel zeer droog. Ondanks het ruige landschap en de droogte is er een verrassend rijke fauna in het nationale park dat de gehele noordkust van Namibië omvat. Behalve het landschap is de geschiedenis van het gebied ook een reden voor een bezoek. De kust ligt er namelijk vol met scheepswrakken van de vele schepen die er door de eeuwen heen op de kust zijn vastgelopen als gevolg van dichte mist en harde wind. Sommige van deze scheepswrakken zijn nog zichtbaar op de stranden van de Skeleton Coast, andere liggen kilometers landinwaarts onder een laag zand. Een ander hoogtepunt van deze kust is het Cape Cross zeehonden reservaat (dat eigenlijk in het Dorob National Park ligt), waar meer dan 200.000 Kaapse pelsrobben op slechts een klein stukje rotskust voorkomen. De stank en het geluid snellen je al vooruit als je op de parkeerplaats bent! Dit zeehondenreservaat ligt slechts 100km ten noorden van het vriendelijke kustplaatsje Swakopmund, het beste voorbeeld van de koloniale geschiedenis van Namibië, dat tot de 1e Wereld Oorlog een Duitse kolonie was.

Andere interessante bezienswaardigheden in Namibië

Plan je een self-drive reis door Namibië, vergeet dan ook niet de volgende bezienswaardigheden in je reisplan op te nemen: Waterberg Plateau National Park – een woestenij van rotsen, Epupa Falls, de grootste watervallen van Namibië en natuurlijk is een bezoek aan het Namib Naukluft National Park, met de duizenden jaren oude Welwitschia planten en zandduinen ook een absolute must-see.

Beste reistijd voor Namibië

Ben je als reisenthousiasteling geïnteresseerd geraakt in het fascinerende Namibië? Plan het dan als je volgende bestemming. Vanuit Europa zijn er vluchten naar Windhoek met Lufthansa en je kunt ook via Kaapstad of Johannesburg in Zuid-Afrika reizen. De beste reistijd voor Namibië is onze zomer, dus van mei tot en met september. Het is dan winter op het Zuidelijk Halfrond. In die periode is de droge tijd en valt er nagenoeg helemaal geen regen. De dagtemperaturen zijn aangenaam (tussen 20 en 30°C) en de nachten zijn koel, zeker in de woestijn. En, belangrijk voor jou als je met een huurauto door het land trekt: Alle wegen zijn dan begaanbaar.

Door: Sven Oudgenoeg, Namibië-expert van www.namibie.nu.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer