In het spoor van de Maya-routes

door Reis om de Wereld
778 views

In de jungles van Centraal-Amerika liggen de mooiste en meest bijzondere Maya-sites. Welke moet je zeker bezoeken en wat kun je verwachten? We geven een overzicht van vier machtige Maya-routes.

De Maya’s waren (en zijn) een volk in het zuiden van Mexico en noord Centraal-Amerika. De overgrote meerderheid woonde in het zuiden van Mexico en in Guatemala  (Yucatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas) en daar zijn ook de meeste Maya-sites te vinden. Maar ook in Honduras, Belize en El Salvador vind je ze terug. Het was een hoogontwikkelde beschavind en ze hebben prachtige bouwwerken nagelaten. Dit zijn de ,eest bijzonderste of belangrijkste.

1. Maya-ruïne El Caracol, Belize

In Nationaal Park Chiquibi in Caracol staat de grootste Maya-stad in Belize. Het is eenvan de hoogste gebouwen in het land met de opvallende 45 meter hoge piramide ‘Canaa’ die prominent in het zicht staat. De totale omvang van het complex is 170 vierkante kilometer en er hebben naar schatting zo’n kwart miljoen mensen gewoond. Het complex is nog niet gerestaureerd en heeft onder meer vijf pleinen en een sterrenkundig observatorium.

Tip! Je kunt een hotel boeken in de stad San Ignacio (Cayo), dat is de dichtstbijzijnde plaats bij Caracol. Vanaf daar is het ruim 2 uur rijden naar de ruïne. Onderweg kun je de rit combineren met een verkoelende stop bij het Rio Frio grottenstelsel.

ruïnes van Copán Honduras

De ruïnes van Copán Honduras.

2. Ruïnes van Copán, Honduras

De ruïnes van Copán zijn een van de meest toonaangevende wetenschapscentra uit de Klassieke periode. Het ligt vlakbij het prachtige bergdorpje Copán Ruinas. De stad is bekend als het ‘Athene van de Maya’s’ en staat sinds 1980 op de lijst van de UNESCO-werelderfgoed. Het werd gebruikt als sterrenkundig observatorium en als ceremonieel centrum. Hier zie je betoverende beelden, tempels, altaars en hiëroglyfen.

Tip! In Copán Ruinas kun je prima overnachten van waaruit je in 20 minuten kunt wandelen naar de ruïnes.

3. Heilige Maya-stad Tikal, Guatemala

Dit is een van de bekendste Maya-complexen. Hier ontwikkelde zich in Tikal in de jungle van El Petén, Guatemala en van de belangrijkste Maya steden. Tikal heeft de grootste en meest belangrijkste Maya-tempels waaronder Tempel IV (de Tweekoppige slang) van 65 meter hoogte. Tempel I, bekend als de Piramide van de Grote Jaguar, is een andere bezienswaardigheid.

Tip! Je kunt in Tikal zelf overnachten en ochtends gewekt worden door de brulapen die er leven.

4. Joya de Cerén, El Salvador

Op 30 minuten van de hoofdstad liggen een van de bijzonderste archeologische sites van heel Midden-Amerika: Joya de Cerén. In de stad La libertad zie je een inkijkje in het dagelijkse leven van een Maya-boerendorp. Met meer dan 10 structuren met slaapkamers en keukens van toen. De bewoners werden rond 600 voor Christus gedwongen hun huizen na een verwoestende vulkaanuitbarsting te verlaten. Het stadje werd volledig bedolven onder de as.

Tip! Bezoek vanuit hoofdstad San Salvador de ruïnes. Je kunt dat zelf doen of met een georganiseerde dagtrip.

Voor meer informatie: Visitcentroamerica.com

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer