Standbeelden op de Ramblas Barcelona

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 153 views

Lies en Teije brachten een meerdaags bezoek aan Barcelona. Overal waar ze komen, is de invloed van Gaudi merkbaar. van de Sagrada Familia tot de lantaarnpalen. ‘Deze laatste hele dag brengen we grotendeels door in Parc Güell. Afgelopen zomer hebben we er al rondgelopen en wij vinden dit het mooiste park van de hele stad’, schrijven Lies en Teije. Ze zien Barcelona als een stad die schommelt tussen Seny (Spaans voor gezonde verstand) en rauxa (gekte).

Lies en Teije

We zitten in een hotel vlakbij de oude haven, Port Vell, nog geen kilometer van de Ramblas. Om deze tijd is het overal nog vrij rustig. In het park langs de haven kan Lies direct haar hobby oppikken: het verzamelen van zaadjes van palmbomen. We hebben thuis al een hele verzameling uit diverse landen en ze doen het goed. Nog even en we kunnen een exotische kwekerij beginnen… Bij de haven staat het Monument a Colom, opgericht ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1888, maar vooral ook als eerbetoon aan Columbus. Hij staat zelf boven op de sokkel van 60 meter hoogte. Onze wandeling gaat via de Rambla del Mar, een pretentieuze promenade met luxe winkelcentra, via de oude stad naar de beroemde Ramblas, het hart van de stad. Het is zaterdagavond rond acht uur en je kunt met moeite vooruitkomen door de duizenden mensen op straat.

La Boqueria

Bij een wandeling over de Ramblas mag een bezoek aan de overdekte markt La Boqueria niet ontbreken. Het is net een Arabische souk waar vooral verse zaken aangeboden worden: groente, fruit, vlees en vis. Met pijnlijke voeten komen we ‘s avonds weer in het hotel aan. En we moeten nog een aantal dagen rondsjouwen…

De Sagrada Familia

De Sagrada Familia.

Sfeervolle pleintjes

De volgende dag. We lopen via de wijken Ribera en Barri Gotic, het oude stadscentrum, naar de Placa de Catalunya. De smalle straatjes en sfeervolle pleintjes maken de wandeling tot een genot en het is bijna jammer wanneer je het drukke en moderne plein bereikt. In Ribera is ook het Picasso-museum te vinden, sinds 1963 gevestigd in een imposant middeleeuws patriciërshuis.

Na het aanschaffen van een driedaagse metropas (ca. € 10,- p.p.) slenteren we eerst nog maar eens de Ramblas af op zoek naar levende standbeelden en andere artiesten. Naast de vele artiesten is de Ramblas een doorlopende vogeltjesmarkt. Handig voor degene die een kanarie, parkiet, papegaai of ander klein huisdier wil aanschaffen. Dit keer treffen we zelfs een haan aan. De rest van de dag hebben brengen we door met het bezoeken van de Sagrada Familia van Gaudi en een aantal andere bouwprojecten van zijn hand.

Parc Guell Barcelona

Het Parc Güell is nogal klimmen, maar gelukkig zijn er ook roltrappen, gewoon in de buitenlucht. En het uitzicht vanuit het park over de stad is magnifiek.

Sagrada Familia

In 1882 werd met de bouw van de Sagrada Familia begonnen en vanaf 1883 werd Gaudi aangesteld als architect. De kerk, die “Kathedraal der armen” wordt genoemd, mocht uitsluitend met schenkingen worden gebouwd. Terwijl de bouw vanaf 1883 doorging, testte Gaudi in zijn andere projecten nieuwe ideeën om ze toe te passen in de kathedraal. De laatste twaalf jaar van zijn leven (1914-1926) wijdde Gaudi zich volledig aan dit levenswerk. Bij zijn dood was alleen de oostelijke gevel, gewijd aan het leven van Christus, gereed.

Er wordt nog steeds druk gewerkt aan de kathedraal en de verwachting is dat tegen 2030 het werk voltooid is. We hebben de torens beklommen, maar hebben achteraf spijt dat we dat niet tot de laatste dag hadden bewaard: 426 treden omhoog en vervolgens weer naar beneden leveren ons nogal bibberige beentjes op en dagen vol spierpijn…

Het uitzicht over de stad vanaf de kathedraal is echter zeker de moeite waard. Wie de benen wil sparen, is er ook een lift die tot zestig meter hoog gaat. Je mist dan wel alle doorkijkjes vanuit de torens en de fantasievolle figuren en symbolen die overal tegen de kathedraal lijken te zijn aangeplakt. Tussen 1904 en 1907 verbouwde Gaudi voor de industrieel Josep Batllo Casanovas een huis uit 1877. Het huis lijkt heel modern en vooral erg levendig, eigenschappen die Gaudi aan veel van zijn scheppingen meegaf. Wat ons betreft kunnen veel architecten daar nog wat leren.

Ramblas Barcelona

Vooral de ontwerper van het museum in Groningen, een modern gebouw maar ons nog steeds een doorn in het oog wat kleuren en ontwerp betreft. Casa Mila werd tussen 1906 en 1912 gebouwd door Gaudi in opdracht van het rijke echtpaar Mila. Casa Vicens was het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudi. Het huis werd tussen 1883 en 1888 gebouwd. Aan het einde van de middag hebben we het gehad met al die gebouwen en besluiten we op de Placa Reial, vlakbij de Ramblas, uitgebreid te gaan uitrusten en onszelf te verwennen. De zwervers zijn nog druk in de weer bruikbare spullen tussen de troep van de ochtendmarkt uit te zoeken en komen af en toe even langs om te bedelen. Maar alweer ontkomen we niet aan Gaudi: de lantaarnpalen op dit plein blijken een jeugdwerk van hem te zijn.

Standbeelden op de Ramblas

Standbeelden op de Ramblas.

Hoewel we ook deze dag weer een aantal Gaudi-gebouwen willen bekijken, komen we ook andere interessante gebouwen tegen. Barcelona is een stad vol architectonische verrassingen, vol met een levendige cultuur die de stad continu lijkt te verjongen. Casa Calvet van Gaudi lag nog dichtbij een metrostation, maar voor Finca Güell, waarvoor Gaudi de paviljoenen tussen 1884 en 1887 bouwde, moet je een heel eind lopen. En helaas is het hele park afgesloten, zodat je de gebouwen niet van dichtbij kan bekijken.

Vervolgens gaan we op weg naar het College van de Theresianen, ook door Gaudi ontworpen en gebouwd. Na kilometers lopen blijkt het gebouw op een andere plek te staan dan de kaart aangeeft. Van buitenaf is het wel groot, maar niet zo indrukwekkend wat vormgeving betreft als de andere gebouwen. Het is een tippel waarbij we gelukkig onderweg ook nog andere leuke dingen tegenkomen zoals dit kantorencomplex, een imitatie van de hangende tuinen van Babylon.

Na deze erg lange wandeling in de buitenwijken van de stad zijn we blij weer naar het centrum terug te kunnen keren, waar overal wel een metrostation in de buurt is. We dachten even verkeerd te zijn uitgestapt toen we Schotse doedelzakmuziek hoorden op de Placa Catalunya. Op de Ramblas is het weer een drukte als altijd, met nieuwe standbeelden erbij.

Hoewel deze levende beelden ondertussen in bijna iedere grote Europese stad te vinden zijn, is Barcelona, en de Ramblas speciaal, de geboorteplek van dit fenomeen. Na een korte middagrust gaan we ‘s avonds weer naar de binnenstad. Je raakt gewoon niet uitgekeken op al die sfeervolle en drukke straatjes en pleintjes, zoals bijvoorbeeld de Placa del Pi. Uiterst moe, maar ook uiterst voldaan komen we laat terug in onze kale, maar ruime hotelkamer.

Parc Güell

Deze laatste hele dag brengen we grotendeels door in Parc Güell. Afgelopen zomer hebben we er al rondgelopen en wij vinden dit het mooiste park van de hele stad. De Sagrada Familia is een meesterwerk van Gaudi wat imposantheid betreft; dit park is een ‘natuurlijk’ meesterwerk. Natuur en kunst zijn prachtig met elkaar vervlochten en geven een rust die zelfs de toeristen bijna niet kunnen verstoren. De weg erheen is al een belevenis op zich: roltrappen in de buitenlucht tussen de woonwijken door.

Seny en rauxa

Tussen 1900 en 1914 was Gaudi bezig met de aanleg van dit park, in opdracht van Eusebi Güell, geholpen door Rubio, Berenguer en Jujol. In 1906 ging hij zelf wonen in een Berenguer ontworpen huis waarin zich nu het Gaudi-museum bevindt. Meer informatie over dit park vind je onder de Gaudi-afdeling. Na uren te hebben rondgedoold door dit schitterende park, gaan we naar het centrum terug en slenteren nog wat in de oude stad rond.

Dit kantorencomplex is een imitatie van de hangende tuinen van Babylon.

Dit kantorencomplex is een imitatie van de hangende tuinen van Babylon.

In de kloostergang staan sinaasappelbomen, mispels en palmen plus nog dertien luidruchtige ganzen die staan voor de leeftijd van de heilige St. Eulalia toen zij de marteldood stierf. Aan haar is de kathedraal ook gewijd (gesticht in de dertiende eeuw; de gevel is uit de negentiende eeuw). Tijdens een hapje worden we nog even onaangenaam verrast. Een biljet van 2000 peseta’s wilde men niet aannemen omdat deze vals zou zijn. Het biljet is een beetje viezig, maar komt rechtstreeks uit de geldautomaat. In Zuid-Spanje en Portugal zijn veel mooie binnenplaatsen bij huizen te zien; in Barcelona lijkt dit wat minder, misschien omdat huizen er meer afgesloten zijn.

Barcelona heeft veel meer te bieden dan wat we hier beschreven. We zijn er slechts kort geweest en hebben ons voornamelijk op gericht op de bouwwerken van Gaudi en wandelingen door de binnenstad. Seny (gezonde verstand) en rauxa (gekte): Barcelona heeft dat allebei en alles ertussen in.


Reistips

Barcelona ligt in het gewest Catalonië. De stad is het centrum van het Catalaanse separatisme en onafhankelijkheids streven. Barcelona is het middelpunt van het grootste industriegebied van Spanje, op Bilbao na. Het is ook een belangrijke havenstad. Prat is de internationale luchthaven. Er zijn twee universiteiten, hogescholen, een opera, veel musea en twee arena’s.

Stadswijken

Er worden zes stadswijken onderscheiden. · Gotische wijk; met o.a. de Romeinse wallen, de Kathedraal de Santa Eulàlia , Plaza del Rei, oorspronkelijk een patio van het paleis van de graven van Barcelona en Historisch Stadsmuseum. · De eveneens middeleeuwse Wijk van La Ribera bevindt zich buiten de eerste stadsmuur. Bestaat uit een handelswijk en een zeeliedenwijk · In de moderne wijk El Eixample vindt men Casa Batlló van Gaudí en Casa Milá, bekend als La Pedrera , ook van Gaudí. Ook de La Sagrada Familia bevindt zich hier. · De wandelboulevard La Rambla bestaat uit zeven verschillende boulevards. Het meest karakteristiek is de Rambla de les Flors. Ook het wereld erfgoed Plaza Reial is een bezoek waard. · In de Kustzone vinden we het Olympisch Dorp, gebouwd voor Olympische spelen van 1992. De Montjuïc is een groots recreatiegebied. In 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 de Olympische spelen.

Bezienswaardigheden

De stad ligt ten noorden van de deltamonding van de Llobregat omgeven door heuvels van graniet en leisteen. De historische kern ligt aan de voet van de kalksteenheuvel Montjuïc (191 m) waarop een vesting ligt. Aan de voet en ten zuiden ervan ligt het Montjuic-park. Tot in de 19de eeuw was deze historische kern omgeven door wallen, nu zijn het boulevards, Rondas en wordt doorsneden door rechthoekige boulevards, Ramblas. Om de kern liggen woon- en industriewijken. Delen van de stadsomwalling zijn bewaard gebleven. Een bekende winkelstraat is Paseo de Gracia, omzoomd door platanen.

Ramblas Barcelona: Dit is de beroemdste en meest typische straat in Barcelona. De twee kilometer lange boulevard, ooit een rivier, strekt zich uit van Plaza de Catalunya tot aan de haven. La Rambla bestaat eigenlijk uit vijf verschillende “Ramblas” en twee pleinen.

San Jaume: Het San Jaume plein vormt het hart, ook politiek, van de stad. Hier zijn de paleizen van het gemeentebestuur (El Ayuntamiento of Casa de la Ciudad) en van de provincie (Palacio de la Generalidad). Eens bevond zich hier Plaza Romana of het Forum, gesticht in de tweede eeuw voor Christus.

Plaza Nova: Aan dit plein in het het hart van de oude stad, Barrio Gotico, ligt de Kathedraal Santa Eulalia uit de veertiende en vijftiende eeuw. De neo-gotische facade is uit de negentiende eeuw. De kathedraal is gewijd aan Eulalia, patrones van de stad, die hier in een crypte ligt. De achthoekige westtorens zijn uit de veertiende eeuw. Het interieur heeft bezienswaardige koorstoelen, een retabel (achterbouw van een altaar) en een rijke kerkschat. Aansluitend is er een veertiende eeuwse kloostergang, bestaande uit vier galerijen met kruisgewelven. In de tuin staan zeer oude bomen.

San Pablo del Campo: Deze kerk is oorspronkelijk uit de tiende eeuw, heeft een dertiende eeuwse kloostergang en is een van de mooiste van Barcelona. Er is een drievoudige zuilengalerij en een tuin.

Santa Maria del Mar: De kerk stamt uit de veertiende eeuw. De kerk is een goed voorbeeld van Catalaanse gotiek. Er zijn massieve steunberen zonder luchtbogen. De torens, achthoekig, eindigen in terrassen.

Santa Maria del Pino: Heeft een dertiende eeuwse toren en portaal. Het enorme roosvenster is opvallend.

Sagrada Familia: Het opvallendste gebouw in Barcelona is de nog steeds de onvoltooide basiliek van de Heilige Familie, ontworpen door Antoní Gaudí. De bouw hiervan is in 1884 begonnen. De gevels stellen symbolisch de geboorte (westelijk), het leven en de dood (oostelijk) en de verheerlijking van Jesus (zuidelijk) voor. De acht torens symboliseren de apostelen. In de gevel zijn drie toegangen (geloof, hoop en liefde). In de crypte is het graf van de in 1926 overleden beroemde architect Gaudi. Deze ontwierp ook opmerkelijke flatgebouwen als de Casa Batllo met keramische dakbedekking en de Casa Mila.

Casa Batlo: Hier vallen de indrukwekkende zuilen, die op de voeten van een mammoet lijken, sterk op. Het dak doet denken aan een voorwereldlijk reptiel. De balkonnetjes doen denken aan vogelnestjes hangend aan een rotswand. We vinden geen strakke lijnen en rechte hoeken. De muren golfen.

Casa Mila: Heeft de bijnaam “La Pedrera”, de steengroeve. Men vergelijkt het met steile rotswanden, waarin grotachtige woningen zijn gebouwd. De gegolfde voorgevel doet ook denken aan duinen en een zandstrand. Men zou ook kunnen denken aan een honingraat. Ook ontwierp Gaudi het park Güell. Een grote bonte bank kronkelt als een slang door het park. Hier is ook een Gaudí museum gevestigd.

Specialiteiten: Escudella i carn d’olla, een soep met vlees, groente. rijst, vermicelli en aardappelen; cocido, een gerecht met witte bonen; butifarra, een worstsoort, pilota, een soort gehakt; zarzuela, een paella met vis, garnalen, mosselen en calamares.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer