Stedentrip Nijmegen en omstreken met de bus

door Reis om de Wereld
62 views
Nijmegen binnenstad

Nijmegen bestaat al meer dan 2000 jaar en is daarmee een van de oudste steden van Nederland. Hierdoor heeft het een zeer rijke geschiedenis, welke je tijdens een wandeling door Nijmegen en omgeving echt aanvoelt.

Van de Kelten die naar het gebied kwamen voor de markt, naar de Romeinen die het 10de legioen huisvestte in de stad tot aan Karel de Grote, de Tweede Wereldoorlog en de huidige tijd; Nijmegen bruist.

Er worden nog steeds Romeinse objecten gevonden, bijvoorbeeld langs de Waal, en er zijn tal van gebouwen te vinden die te maken hebben met de tijd van Karel de Grote en Maria van Gelre. Daarnaast ligt Nijmegen op de grens met Duitsland, dus een tripje over de grens is zo gemaakt. Een touringcar huren in Nijmegen voor een dergelijke stedentrip maakt het nog heerlijker. Vooral wanneer je met een groter gezelschap gaat.

Doen in Nijmegen
Wanneer je besluit om een stedentrip te maken naar Nijmegen, dan zijn er een aantal bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben. Je kan deze bezienswaardigheden eigenlijk opdelen in verschillende thema’s die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de stad.

Zo zijn er namelijk Romeinse overblijfselen om te bezoeken, liggen de kastelen en forten als stille getuigen in de omgeving op je te wachten en kun je heerlijk wandelen, fietsen en varen in en om de stad.

Het Valkhof

Een van de belangrijke bezienswaardigheden in de stad is het Valkhof. Dit is een park aan de rand van het centrum. Het is gelegen op een kleine heuvel en geeft een prachtig uitzicht over de Waal.

De naam van het Valkhof laat naar zich raden, maar het is wel een plek geweest waar zowel de Romeinen, als Karel de Grote en andere edelen gewoond of gebouwd hebben. Bijna alles is gesloopt, behalve de Sint-Nicolaaskapel en de Barbossa-ruïne. Naast het park ligt Valkhof Museum, waar deze verhalen allemaal verteld worden.

Kronenburgerpark

Frank Boeijen bezong het al en het park is bij Nijmegenaren zeer geliefd: Kronenburgerpark. Het park met Kronenburgertoren, stadsmuur, hertenkamp en grot met waterval biedt veel wandelplezier. Op warme dagen spreid je een kleedje uit en geniet je er van een heerlijke picknick.

Bijzondere gebouwen

De Stevenskerk, Kasteel Batenburg, Kasteel Doornenburg en de Lakenhal (het centrum van de textiele lakenhandel) zijn stuk voor stuk schitterende gebouwen om te bezoeken. Ze liggen in het centrum of juist in het gebied rondom de stad in de natuur. Je kan deze bereiken met de fiets, auto of met een touringcar.

Ontdek de militaire begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog of ga naar het bos en vind de overblijfselen van het Aquaduct van Berg en Dal. En breng ook zeker een bezoek aan de Valkhofkapel. Niet alles ligt in de stad Nijmegen zelf, maar wel in het zogeheten Rijk van Nijmegen wat zich uitstrekt rondom de stad. Samen vertellen ze het verhaal van Nijmegen.

Dagje Duitsland

Nijmegen is een echte grensstad. Het maakte bij de Romeinen al deel uit van de Limes en nu maakt het deel uit van de grens met Duitsland. Net over de grens ligt het Middeleeuwse Kranenburg. Rondom het stadje ligt nog een historische Middeleeuwse stadswal en het historische centrum doet je vermoeden dat je terug in de tijd bent gereisd. Met een touringcarreis ben je er zo en kun je ondertussen volop genieten van het groene heuvelachtige gebied.

De geschiedenis van Nijmegen en Kranenburg zijn verwant aan elkaar verbonden en daarom is het goed om deze stad aan te doen als je Nijmegen bezoekt. Op een paar uurtjes reizen vanaf Nijmegen liggen de plaatsen Kleef, Kalkar en Xantan. Deze laatste bevat ook veel Romeinse artefacten om te bewonderen. Wil je lekker winkelen in Duitsland tijdens je stedentrip in Nijmegen dan ligt op 83 kilometer van de stad het gezellige Bocholt.

Genieten van geschiedenis en het goede leven

Nijmegen heeft als bestemming van een stedentrip heel veel te bieden. Natuurlijk is het een plek waar je volop van de geschiedenis kan genieten, maar zeer zeker tevens van het goede leven. Denk hierbij aan lekker winkelen in de oudste winkelstraat van Nederland de Hezelstraat.

Ga lekker uit eten op het plein bij de Lakenhal en geniet van openlucht concerten of fesitvals in de parken van de stad. En als je dan toch over de historische straatsteentjes van Nijmegen wandelt, sta dan heel even stil bij alles wat daar is gebeurt en hoe fijn het is dat je zorgeloos met bijvoorbeeld een touringcar al dat moois nu nog kan bekijken.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer