Teide, bananen, lava en cactussen

door Reis om de Wereld
Gepubliceerd: Laatst ververst op 109 views

Tenerife is meer dan alleen discotheken, party’s en afterparties. Het andere Tenerife is dat van het natuurschoon. De kale vlakten, rotsformaties, geërodeerde stukken lava en pittoreske plaatsjes. Ferdi den Bakker schreef er een mooie reisimpressie over. Hij schrijft: ‘De enige weg door het nationale park gaat zuidwestelijk langs de Teide. Zigzaggend, met een paar haarspeldbochten gaat deze route langs brokken lava en nog meer cactussen. Het is een van de weinig planten die kan groeien op steen.’

Ferdi den Bakker

Vanaf Arona tot aan Villaflor zoekt het smalle asfaltlint zich een weg naar de hoogste berg van Spanje, ‘El Teide’. Met haar 3718 meter hoog kijkt zij neer op de andere vulkanische uitstulpingen van de Canarische eilanden. Lanzarote, Gran Canaria, Hierro, La Palma, Gomera en Fuerteventura liggen als het ware aan je voeten in een azuurblauwe oceaan, terwijl de hemel boven je wat betreft de blauwtint nauwelijks onderdoet voor die van de oceaan.

Tenerife

Wanneer je eenmaal op Tenerife bent zul je je het altijd blijven herinneren als het eiland van de bananen, cactussen en de lava. Het zijn de ingrediënten die Tenerife groot hebben gemaakt, ze hebben na de komst van het toerisme de authenticiteit nog enigszins weten te behouden voor het eiland. De eigenlijke bevolking, de Guanches, zul je als toerist niet tegenkomen,ze zijn overschaduwd door de oprukkende toeristische industrie.

Tenerife is een eiland met twee karakters. Aan de ene kant is het een oord waar stappers van een uitstekend uitgaansleven kunnen genieten. Playa de las Américas, Los Gigantes,Les Cristianos en natuurlijk de steden La Laguna en hoofdstad Santa Cruz zijn plaatsen waar je je tot vroeg in de ochtend kunt onderdompelen in de vele discotheken, party’s en afterparties, om daarna op het (opgespoten) strand in slaap te vallen.

Kale vlakten

Het andere Tenerife is dat van het natuurschoon. De kale vlakten, rotsformaties, geërodeerde stukken lava en pittoreske plaatsjes zullen lang in het geheugen blijven hangen, simpelweg omdat deze eigenschappen op weinig andere eilanden kunnen worden aangetroffen. Tenerife is met haar vijftig bij vijfenzeventig kilometer niet groot. Met een (gehuurde) auto is het heel goed mogelijk om het in een dag rond te rijden, maar verstandiger is het om er meerdere dagen voor uit te trekken. Er is genoeg te zien, zeker voor een vakantie van een week of tien dagen.

spanje—Bijzondere-boom.

Parque Nacional del Teide

Verkennen van het Parque Nacional del Teide houdt in dat je in een lange stoet kleine wagentjes op zoek gaat naar de hoogste berg. De wagens banen zich een weg door de heldere frisse, maar zeker niet koude lucht. Ford Ka’s, Renault Twingo’s, Volkswagen Polo’s blijven broederlijk achter elkaar rijden, niet gehaast of op welke andere manier dan ook aangevend langs de voorganger te willen, genieten de bestuurders en de andere inzittenden van het natuurschoon dat langs hen heen glijdt.

Filmlocatie

Een mengeling van dorre struiken, kale en licht begroeide rotsen en hier en daar een verdwaalde dennenboom geven de reizigers de indruk door een maanlandschap te rijden. Steven Spielberg zou op Tenerife scènes voor een van zijn Star Wars films hebben opgenomen. Welke van de films is me niet duidelijk geworden. Begrijpelijk is het wel dat het Nationaal Park van de Teide tot filmlocatie is gekozen. Het is een dorre vlakte waar buitenaardse wezens niet zouden misstaan.

spanje Tenerife berglandschap

De lucht heeft nog steeds dezelfde parelmoerblauwe kleur, die fotograferen tot een lust maakt. En dan te bedenken dat de lucht bijna het hele jaar door deze kleur heeft. De wolkengrens ligt rond de 1500 meter hoog en wie het Nationaal Park binnenrijdt heeft die hoogte al gepasseerd.

De enige weg door het nationale park gaat zuidwestelijk langs de Teide. Zigzaggend, met een paar haarspeldbochten gaat deze route langs brokken lava en nog meer cactussen. Het is een van de weinig planten die kan groeien op steen. Op plaatsen waar de lavastromen lang geleden hun weg naar beneden zochten is al wat meer vegetatie zichtbaar, maar op stromen die ‘slechts’ zo’n tweehonderd jaar oud zijn (de Teide had haar laatste uitbarsting in 1798) groeit nog helemaal niets. Hier en daar passeer je een parkeerplaats waar je van het uitzicht over een van de kale vlakten kan uitkijken.

De egale vlakten zien eruit als was er een reus met een plamuurmes langs geweest. Niets is minder waar: de modder die vooraf ging aan de lavastromen heeft er voor gezorgd dat de tussen de bergen gelegen vlakten zo mooi zijn gladgestreken. Naar het noordoosten rijdend daalt de weg lichtjes. Het gaat richting de tweeduizend meter, iets later passeer je de 1500 meter grens en zit je in de wolken of nevel. In ieder geval iets dat van beide wat wegheeft.

spanje Tenerife

Gemeentegrens

Eenmaal in de wolken is het een kleine moeite naar het in de verte al zichtbare Puerto de la Cruz te rijden. De kwaliteit van de weg voordat je de gemeentegrens van deze derde stad van Tenerife bereikt. Gaten en scheuren proberen elkaar te verslaan in een wedstrijdje wie het grootste aandeel heeft in het asfalt. Deze ellende is voorbij wanneer de TF5 wordt bereikt en je vaart kunt maken richting de studentenstad La Laguna en de hoofdstad Santa Cruz. Eenmaal het water bereikt lijkt de lava op asfalt dat honderden jaren geleden tot stilstand kwam in de Atlantische Oceaan, waarbij het aan de waterkant kleine ronde en langwerpige aquariums achterliet waar zee-egels hun woonplaats hebben. Het water in de kleine poeltjes is helder en een paar meter verder hebben de voortuin van de zee geconfisqueerd.

Het andere Tenerife ligt eveneens aan het water en is bezet door time-share mensen. De kustgebieden zijn vergeven van deze verkopers die aan naïeve toeristen in aanbouw zijnde appartementen proberen te slijten. De verkopers van deze ‘geweldige aanbiedingen’ zijn niet meer dan vervelende en erg vasthoudende obstakels tijdens het flaneren op de zonnige en volle boulevards van populaire strandplaatsen.

Namaakartikelen

Naast time-share mensen hebben ook de zwarte verkopers van gouden horloges, armbandjes, zonnebrillen, allerlei andere vreemde spulletjes zichzelf een duidelijke plaats gegeven op de boulevards. Je kunt hen nauwelijks kwalijk nemen dat ze toeristen keer op keer met ‘loeki loeki’ (kom kijken!) aanspreken. Ze proberen niets meer dan de kost te verdienen met hun namaakartikelen.

De kust wordt tevens gekenmerkt door de aanwezigheid van discotheken en met zwart zand opgespoten stranden. De plaatsen Los Cristianos, Playa de las Américas en Los Gigantos zijn een smeltkroes van Spanjaarden, Fransen, Nederlanders, Russen, en niet te vergeten de Engelsen en Schotten. Vooral de Engelsen zijn rijkelijk vertegenwoordigd. Je wordt her en der in het Engels aangesproken en op het eiland zijn zelfs twee Engelse radiostations gevestigd die je op ieder gewenst moment van de dag het weerbericht willen voorschotelen.

Het gaat opeen dergelijk losse manier dat meer aandacht uitgaat naar de populaire toonzetting van het weerbericht dan naar de inhoud: die klopt zelden. Tenerife, het eiland met de twee gezichten, het ene gericht op de toeristen en het andere op natuurliefhebbers. Het is (in dezelfde volgorde) ook de tegenstelling lelijk vs. mooi. De in aanbouw zijnde appartementen zijn maar zelden echt de moeite van het aankijken waard. De kuststrook wordt in hoog tempo volgebouwd en over een jaar of tien zal dat ongetwijfeld een mooi aanblik bieden, maar tot die tijd kunnen bezoekers deze bouwputten beter mijden en hun blik richten op de ware schoonheid van het binnenland.

Gerelateerd

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Prima! Lees meer