Home Reisverhalen The Great Ocean Road

The Great Ocean Road

895
0
DELEN

The Great Ocean Road is de route die je gereden moet hebben als je in Australië bent geweest. Ze zeggen dat het de meest dramatische kustweg van het land is met de mooiste stranden en uitzichten en het achterland, the Great Otway National Parc, zit vol met kangoeroes en koala’s en meer wildlife.

Auteur – Brenda en Marco

De great ocean road is gemaakt door militairen en mariniers; deze gebruikten alleen maar pikhouwelen en shovels, ter nagedachtenis aan hun maten die zijn gesneuveld in de eerste wereldoorlog. Ze zijn gestart in 1919 en de road is afgekomen in 1932. Het is het langste oorlogsmonument wat er bestaat, ongeveer 250 km lang. Dat moet wat beloven, dus wij trekken er een week voor uit (anderen doen het in twee dagen).

 

welkomstbord van Torquay.
Het welkomstbord van Torquay.

Torquay

We starten in Torquay, een echt surfers-paradise met een prachtig strand maar geen winkelboulevard. Aangezien het weer ons weer eens parten speelt, gaan we gestaag op weg naar Angelsea. Ook hier valt het stadje tegen maar wel hebben ze een prachtig natuurgebied, de Wetlands waar we dan ook een mooie wandeling maken. Ook de golfcourse slaan we hier niet over, niet om een balletje te slaan maar om de kangoeroes te spotten die hier vertoeven.

Het monument of de boog van ” the great Ocean Road”
Het monument of de boog van ” the great Ocean Road”

Lorne

We besluiten de volgende dag om maar eens een stuk van de great ocean road te rijden naar Lorne. Het is een fantastische route vlak langs de ocean met prachtige vergezichten en adembenemende lookouts om heerlijk weg te dromen. Lorne is een stadje voor de rijken om lekker langs de boulevard te flaneren en te genieten op een terrasje van het uitzicht over zee.

Prachtig landschap langs de route.
Prachtig landschap langs de route.

In de volgende standplaats, Apollo Bay, nemen we een huisje zodat we niet in de tent hoeven te slapen. De nachten zijn erg nat en koud zijn en ook ’s avonds kunnen we heerlijk binnen zitten, warm en droog. Apolla Bay is een echt vissersdorp en bijna ingeslapen, zeker nu buiten het hoogeizoen om. De supermarkten zijn erg ouderwets en ook de restaurants en pubs kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Maar hiervandaan zitten we dicht bij het Great Otway National Parc, met zijn Lighthouse en schitterende koala wildlife. Echt genieten…. het Lighthouse is leuk maar geen echte aanrader; natuurlijk wel de koala’s die hier wonen.

Cape Otway Lighthouse.
Cape Otway Lighthouse.

Verder zou je bij het Lake Elisabeth de platypus (het vogelbekdier) kunnen spotten. Daarvoor moet het schemer zijn, dus gaan we pas laat op pad. Om bij het meer te komen is een fantastische wandeling. En dan maar afwachten.  Jammer voor ons blijft hij vandaag weg. Dat lukt aardig maar we moeten nog een restaurant vinden dat in dit gat niet sluit om 21.00 uur. Na lang zoeken besluiten we om het duurste restaurant van de stad te nemen. Na een heerlijke broccoli soep met kaas vooraf en een fantastische barramundifilet is er weer een einde gekomen aan een mooie dag.

Het Lake Elisabeth.
Het Lake Elisabeth.

Onze volgende stop zou eigenlijk zijn Port Cambel maar daar is voor de aankomende twee dagen geen plek dus rijden we eerst een paar kilometer verder voor twee nachten naar Peterborough en komen de laatste twee nachten gewoon weer terug

Nog meer natuurschook in Lake Elisabeth.
Nog meer natuurschook in Lake Elisabeth.

12 Apostles

Op weg van Apolla bay naar Peterborough komen we langs de beroemde 12 Apostelen. Ik heb altijd gedacht dat de bezienswaardigheid de 12 Apostelen te zien was vanaf een punt maar eigenlijk bestaat het uit een Marine parc, het 12 Apostle Marine National Parc. Met een aantal ontzettend mooie natuurverschijnselen. Gibson Steps, Twelve Apostle,  Loch ard Gorge, The Arch, The London Bridge,  The Grotto,  Bay of Martrys, Bay of Islands.

Deze machtige limestone pilaren zijn tot 45 meter hoog en overweldigend voor iedereen die het mag aanschouwen. Het Limestone word in de loop der jaren verwoest door de zee die erop beukt en de wind, vandaar de horizontale groeven. Maar ook de regen tast de limestone pilaren erg aan en dit geeft de verticale groeven. Bij de foto van de “Razorback” kun je dat heel goed zien..

Nog meer apostelen…
Nog meer apostelen…

Loch Ard George

Het is echt een fantastisch fenomeen, waar je zeker van moet genieten. Gelukkig hebben we hier nog een paar dagen en hoeven we niet alles in een keer te zien. Vooral Loch Ard Gorge is erg mooi en bestaat ook uit meerdere punten. Dit gaan we ’s middags nog maar eens op ons gemak bekijken. Eerst maar eens naar de camping op zoek.

Ook kunnen we hier de Muttonbirds zien, dus tegen de schemer gaan we er eens voor zitten (bij muttongbird Island) om van de zonsondergang en de 20.000 Muttonbirds te genieten. Onbegrijpelijk maar tijdens de zonsondergang is er nog geen vogel te bekennen. Allereerst een zeer snelle zonsondergang. In een anderhalve minuut is de zon geheel verdwenen. En daarna zie je van alle kanten de Muttonbirds op je af komen.. Een hele mooie maar ook aparte ervaring!

Lekker in het water bij Loch Ard Gorge, mooi wit zandstrand en een prachtig uitzicht van een van de wonderen van de natuur.
Lekker in het water bij Loch Ard Gorge, mooi wit zandstrand en een prachtig uitzicht van een van de wonderen van de natuur.

Warnambool

De volgende dag gaan we naar Warnambool. Een redelijk grote stad, die tegelijk het einde van de Great Ocean Road aangeeft. De plaats zelf heeft niet zo heel veel te bieden. Een mooie Esplanade en een redelijk aantal parken met waterpartijen die je kunt bezoeken. Op zich zelf allemaal mooie plaatjes maar niet veel spectaculairs. Wel is de stad in het bezit van een eigen kaasfabriek waar de Warnamboolcheese vandaan komt en dus reden om een bezoekje te brengen. Wij als Kaaskoppen moeten hier toch kaas geproefd hebben. Een beetje commerciële instelling is het wel, maar het kaasproeven was erg lekker en leuk.

Natuurlijk ook de nodige kaas ingeslagen om in ieder geval de komende week weer eens een lekker stukje op je brood te hebben.

De Razorback met zijn door de wind en regen gevormde horizontale en verticale groeven, en van onder doet het zeewater de rest.
De Razorback met zijn door de wind en regen gevormde horizontale en verticale groeven, en van onder doet het zeewater de rest.

De laatste twee dagen van onze tour langs de Great Ocean Road maken we gebruik van een camping in Port Cambell. Redelijk in het midden van de 12 Apostles en de rest van wat we nog willen zien.

Een ritje langs The Arche, The London Bridge en The Grotto . Allemaal rotsformaties gevormd door het natuurgeweld door de eeuwen heen. Waarbij de Grotto toch wel als mooiste uit de bus komt. Een geweldige doorgang gevormd in de rotsen. Zolang ook deze rots niet bezwijkt onder het natuur geweld. De London Bridge is door de regen en wind al een boog kwijtgeraakt. Mede ook omdat er voorheen bezoekers over heen mochten lopen. Het gewicht van de mens en de erosie hebben een boog rond 1990 in het water doen belanden. Jammer.

Wreckbeach

Onze laatste dag begint met een zonnetje. Al zijn de vooruitzichten niet rooskleurig besluiten we toch naar het Wreckbeach te rijden om een strandwandeling te maken bij laag water om wat wrakken van oude boten in het water te zien liggen. De weg er naar toe gaat voorspoedig, echter de laatste vier kilometer is een off road weg. Gravel en later alleen nog maar rode klei.

En tot onze grote schrik ook nog eens een dalende slingerweg met zo’n tien procent afdaling. Dat wordt ons te gortig. Nu schijnt de zon nog maar stel dat we straks regen krijgen wanneer wij op dat strand lopen.Wij komen met dat bussie van ons never nooit meer boven. Dus we maken een rechtsomkeert en besluiten toen maar een alternatief voor die dag te doen. Geen strand, op naar het chocolade proeven bij G.O.R.G.E. Chocolats. een bedrijfje wat chocolade maakt en de man probeert te brengen via locale winkels.

De uitstraling is nou niet helemaal wat je er van zou verwachten maar de chocolade maakt een heleboel goed. Nog niet uitgeproefd kwamen we bij de Apostle Whey Cheese factory. Een nog betere dan een paar dagen terug. Mooie kazen, met nette beschrijvingen van de kaas en de smaak erbij. Hier hebben we dan ook nog maar een extra kaasje ingeslagen. Kaas genoeg voor de komende dagen.

De mooie zonsondergang bij Muttonbrid Island….
De mooie zonsondergang bij Muttonbrid Island….
DELEN
Vorig artikelAan kerken geen gebrek in Melbourne
Volgend artikelDe parelvissers van Broome
Voeding voor reizigers. Dat is wat Reis om de Wereld reizigers wil meegeven. Met leuke tips en suggesties om jou te inspireren. Als je niet weer waar je heen wilt, Lange, korte, avontuurlijke, vreemde, bijzondere en langdurige vakanties, weekendjes weg of verre reizen.